Drømmer du om å oppleve Sicilia på ekte siciliansk vis? På denne fantastiske forsommer-reisen får du en unik kombinasjon av opplevelser og avslapning. Vi starter med en introduksjon til språket, før vi prøver oss på likørproduksjon og autentisk siciliansk matlaging. Utforsk barokkbyen Catania, kystperlen Giardini Naxos, den idylliske fjellbyen Savoca, kjent fra Gudfaren-filmene og bli med på en gåtur til Castelmola. De ekstra eventyrlystne kan kjøpe ekstrautflukter til Siracusa eller den majestetiske vulkanen Etna.
Vi bor i pittoreske Taormina, kjent for sin blendende utsikt og sjarmerende atmosfære. Landskapet er dramatisk og vakkert. Mandeltrær, fiken og sitrustrær trives godt her. Vi skal bo på det trivelige Hotel Ariston som har en flott beliggenhet i Taormina, ikke langt fra det antikke teateret. Der det ligger høyt hevet over det asurblå Middelhavet er utsikten ikke mindre enn sensasjonell. Herfra opplever vi Sicilia på nært hold, fra historie og kultur til livsstilen som preger øya. Med denne reisen kommer du hjem med minner for livet – og kanskje noen nye ferdigheter!
Drømmer du om å oppleve Sicilia på ekte siciliansk vis? På denne fantastiske forsommer-reisen får du en unik kombinasjon av opplevelser og avslapning. Vi starter med en introduksjon til språket, før vi prøver oss på likørproduksjon og autentisk siciliansk matlaging. Utforsk barokkbyen Catania, kystperlen Giardini Naxos, den idylliske fjellbyen Savoca, kjent fra Gudfaren-filmene og bli med på en gåtur til Castelmola. De ekstra eventyrlystne kan kjøpe ekstrautflukter til Siracusa eller den majestetiske vulkanen Etna.
Hotel Ariston ligger vakkert til i Taormina, ikke langt fra det antikke teateret. Der det ligger høyt hevet over det asurblå Middelhavet er utsikten ikke mindre enn sensasjonell.
Hotellet har 4 stjerner, men for ikke å skape for høye forventninger velger vi å kalle det et hotell av bedre mellomklasse (3+). Hotellet ligger perfekt til for våre opplevelser, og er helt perfekt for å nyte livet i Taormina.
Det er vakkert i Taormina og noe å se på i alle retninger. Se opp, så har du fjellene, og du kan se det gresk-romerske teateret. Butikker, kafeer og restauranter er bare fem minutter unna, og vil du på stranden er det bare et par minutter med svevebanen før du har sand mellom tærne.
Hotellet selv har en klippefylt hage med blomster og palmer. Inne er det lyst og deilig med en åpen lobby som er utsmykket med skinnende marmor og enkelte spotlights. Rommene er kanskje forholdsvis enkle, men de er lyse og har en god størrelse.
Nå solen skinner er hagen fantastisk. Her finner man tre terrasser med solsenger og parasoller, og man kan ta en dukkert i svømmebassenget hvis været tillater det.
Hotellet har en pianobar som er åpen flere kvelder om uken, og den er et populært samlingssted. En gang i uken arrangeres det siciliansk kveld med folkemusikk.
Rommene på Ariston varierer i størrelse. Det er flere romtyper å velge mellom, og du kan blant annet bestille havutsikt og balkong. Rommene vender enten ut mot fjellsiden eller mot havet. Det er naturligvis mer sol og lys på forsiden og rommene på baksiden ligger forholdsvis nærme fjellsiden mot Det greske teater, men har ingen desidert utsikt.
Se video fra hotellet her: www.youtube.com/watch?v=I76UZMcwthE
Hotellets adresse
Via Bagnoli Croce 168,
Taormina
Telefon +39-0942 61 90
Hotel Ariston har 152 rom og er oppført i 1970/1995. Hotellet har fem etasjer og er renovert løpende. Det er nivåforskjeller på hotellet, og generelt skal man være normalt god til beins for å få det fulle utbytte av Taormina. Det er i alt 4 heiser på hotellet.
Transferbussen stopper ca. 100 m fra hotellet og bagasje transporteres herfra til hotellet. Hotellet ligger i et hotellområde med begrenset lokal trafikk. Både frokost og middag er buffet. Det er gratis internett på hotellet.
Måltider
Reisen inkluderer halvpensjon som består av frokost og middag. Maten er glimrende og serveres i hotellets restaurant.
Vårt italienske eventyr begynner når vi flyr fra Oslo til Sicilias østkyst. Vi lander i provinshovedstaden Catania, som har en vakker utsikt til den legendariske vulkanen Etna med det konstant rykende krateret. Vi kjører langs motorveien ”La Zagara”, som betyr "sitronblomsten". Motorveien strekker seg nordover langs kysten og går gjennom plantasjer der blodappelsiner og sitroner lyser opp midt i de mørkegrønne trekronene.
I det fjerne ser vi vår lille by Taormina, som ligger med en fantastisk utsikt til Calabria på fastlandet og til Etnas dramatiske silhuett. Byen ble grunnlagt allerede i 403 før vår tidsregning, og romerne brukte senere kolonien til datidens langtidsreiser, nemlig som retrettpost for Romerrikets veteransoldater. Fra midten av 1800-tallet ble Taormina lekeplass for Europas finere borgerskap. I dag kan man nyte den vakre byens hovedgate og herlige piazzaer med kafeer der man kan se og bli sett. Og ikke minst er det mulig å besøke det vakre gresk-romerske teateret som fremdeles er i bruk til både konserter, operaer og en filmfestival.
I tillegg til store naturopplevelser og og historiske minner har Sicilia en sjarmerende befolkning med en dagligdag som er helt annerledes enn vår egen. Her har man god tid og forstår å nyte livet og se verden passere forbi. Sett deg på torget med en cappuccino i platantrærnes skygge og nyt et stille øyeblikk i det – som for sicilianerne og sett i historisk perspektiv – har vært den vestlige verdens sentrum.
Denne reisen gir deg mer tid til å oppleve og til å nyte. Vi har inkludert en rekke utflukter, og samtidig er enkelte utflukter frivillige, slik at de som har vært her før kanskje kan finne andre spennende alternativer. Vi har håndplukket reiseledere som bidrar til at reisen blir ekstra hyggelig. Slik kan du være sikker på å få en masse gode opplevelser med deg hjem. Hvor mye du ønsker å delta er naturligvis helt opp til deg selv. Reisen legger ut med en liten introduksjon til det italienske språket, så du har litt å gå på når du møter lokalbefolkningen. Man kommer nemlig riktig langt med et «buon giorno», et «grazie» og kanskje et «arrivederci»?
Høyt over Middelhavet ligger hotellet vårt, Hotel Ariston, like bak Taorminas antikke teater. Fra hotellets bassengområde er det en vakker utsikt over kysten. Hotellet ligger i terrasser i forskjellige nivåer, forbundet av trapper. Hotellet har en frodig hage med vakre palmer, eksotiske blomster og et herlig bassengområde med jacuzzi og solterrasser.
Får man lyst til å bade i havet er det lett adgang til svevebanen som smidig tar deg med ned til vannet. Sentrum av Taormina ligger ikke mer enn noen minutters gåtur fra hotellet. Hotellet har en pianobar der det er musikk flere ganger om uken, og det arrangeres også siciliansk aften med folkemusikk.
Vel framme på hotellet sjekker vi inn og spiser vår første middag i hotellets restaurant., som har en god og variert buffet med mye å velge mellom.
Dag 1
Oslo–Catania. Videre mot Taormina
Vårt italienske eventyr begynner når vi flyr fra Oslo til Sicilias østkyst. Vi lander i provinshovedstaden Catania, som har en vakker utsikt til den legendariske vulkanen Etna med det konstant rykende krateret. Vi kjører langs motorveien ”La Zagara”, som betyr "sitronblomsten". Motorveien strekker seg nordover langs kysten og går gjennom plantasjer der blodappelsiner og sitroner lyser opp midt i de mørkegrønne trekronene.
I det fjerne ser vi vår lille by Taormina, som ligger med en fantastisk utsikt til Calabria på fastlandet og til Etnas dramatiske silhuett. Byen ble grunnlagt allerede i 403 før vår tidsregning, og romerne brukte senere kolonien til datidens langtidsreiser, nemlig som retrettpost for Romerrikets veteransoldater. Fra midten av 1800-tallet ble Taormina lekeplass for Europas finere borgerskap. I dag kan man nyte den vakre byens hovedgate og herlige piazzaer med kafeer der man kan se og bli sett. Og ikke minst er det mulig å besøke det vakre gresk-romerske teateret som fremdeles er i bruk til både konserter, operaer og en filmfestival.
I tillegg til store naturopplevelser og og historiske minner har Sicilia en sjarmerende befolkning med en dagligdag som er helt annerledes enn vår egen. Her har man god tid og forstår å nyte livet og se verden passere forbi. Sett deg på torget med en cappuccino i platantrærnes skygge og nyt et stille øyeblikk i det – som for sicilianerne og sett i historisk perspektiv – har vært den vestlige verdens sentrum.
Denne reisen gir deg mer tid til å oppleve og til å nyte. Vi har inkludert en rekke utflukter, og samtidig er enkelte utflukter frivillige, slik at de som har vært her før kanskje kan finne andre spennende alternativer. Vi har håndplukket reiseledere som bidrar til at reisen blir ekstra hyggelig. Slik kan du være sikker på å få en masse gode opplevelser med deg hjem. Hvor mye du ønsker å delta er naturligvis helt opp til deg selv. Reisen legger ut med en liten introduksjon til det italienske språket, så du har litt å gå på når du møter lokalbefolkningen. Man kommer nemlig riktig langt med et «buon giorno», et «grazie» og kanskje et «arrivederci»?
Høyt over Middelhavet ligger hotellet vårt, Hotel Ariston, like bak Taorminas antikke teater. Fra hotellets bassengområde er det en vakker utsikt over kysten. Hotellet ligger i terrasser i forskjellige nivåer, forbundet av trapper. Hotellet har en frodig hage med vakre palmer, eksotiske blomster og et herlig bassengområde med jacuzzi og solterrasser.
Får man lyst til å bade i havet er det lett adgang til svevebanen som smidig tar deg med ned til vannet. Sentrum av Taormina ligger ikke mer enn noen minutters gåtur fra hotellet. Hotellet har en pianobar der det er musikk flere ganger om uken, og det arrangeres også siciliansk aften med folkemusikk.
Vel framme på hotellet sjekker vi inn og spiser vår første middag i hotellets restaurant., som har en god og variert buffet med mye å velge mellom.
I dag skal vi rundt til fots i den lille, hyggelige byen som skal være vårt hjem i den kommende måneden. Først besøker vi byens park, Giardino Trevelyan, som ved århundreskiftet (1900) var en privateid hage anlagt av den engelske lady Florence Trevelyan i 1890. Parken inneholder i dag mange eksempler på Middelhavsområdets flora, en samling merkelige lysthus og en liten kafé.
Herfra går turen gjennom de små gatene til Teatro Greco, det vakre gresk-romerske teateret som den dag i dag benyttes til blant annet filmforestillinger om sommeren, når Taormina har sin årlige filmfestival. Teateret har en helt fantastisk utsikt til vulkanen Etna. Sannelig om ikke grekerne fant verdens vakreste bakteppe til teateret sitt.
Fra gågaten går turen mot det flotte torget Piazza IX Aprile. Her har man den klassiske utsikten over Naxos med Etna i horisonten. Mens vi er på vei rundt i byen skal vi smake på den lokale spesialiteten Cannolo Siciliano, som er frityrstekte deigrør fylt med ricottakrem og annet godt. De er – som alle sicilianske kaker – søte og deilige!
Dag 2
Byrundtur i Taormina
I dag skal vi rundt til fots i den lille, hyggelige byen som skal være vårt hjem i den kommende måneden. Først besøker vi byens park, Giardino Trevelyan, som ved århundreskiftet (1900) var en privateid hage anlagt av den engelske lady Florence Trevelyan i 1890. Parken inneholder i dag mange eksempler på Middelhavsområdets flora, en samling merkelige lysthus og en liten kafé.
Herfra går turen gjennom de små gatene til Teatro Greco, det vakre gresk-romerske teateret som den dag i dag benyttes til blant annet filmforestillinger om sommeren, når Taormina har sin årlige filmfestival. Teateret har en helt fantastisk utsikt til vulkanen Etna. Sannelig om ikke grekerne fant verdens vakreste bakteppe til teateret sitt.
Fra gågaten går turen mot det flotte torget Piazza IX Aprile. Her har man den klassiske utsikten over Naxos med Etna i horisonten. Mens vi er på vei rundt i byen skal vi smake på den lokale spesialiteten Cannolo Siciliano, som er frityrstekte deigrør fylt med ricottakrem og annet godt. De er – som alle sicilianske kaker – søte og deilige!
Først skal vi ned til bukta som vi kan se fra Taormina, til den lille byen Giardini-Naxos. Dette var stedet der de første grekerne gikk i land da de på 800-tallet før vår tidsregning koloniserte Sør-Italia. Vi stopper på den vakre lava-odden Capo Schisó, som stikker ut i havet, og som i dag er en del av havnen. Herfra har vi en vakker utsikt hjem til Taormina. Heretter går turen nordover langs kysten mot Messian til en av de små fjellbyene, nemlig Savoca. I tillegg til å være kjent fra Gudfaren-filmene er lille Savoca kjent for sine mumier fra Kapucinerordenen. De har ikke noe med kaffedrikken cappuccino å gjøre, selv om munkeordenens brune kutter har vært inspirasjon til kaffen.
Kapucinerne er den selvstendige delen av franciskanerordenen, som ønsket å vende tilbake til ordenens enkle fattigdom og simple liv. Deres utstilling av den avdøde skulle vise hvor kort livet er og livets forgjengelighet – symbolet på hvor små vi er i forhold til det evige liv.
I krypten i Savoca ser vi i dag en gjeng fint pyntede mumier som alle har vært gjennom en balsameringsprosess. Etterpå ble de kledd i sin fineste puss, og nå henger de litt særpreget på veggen hos nonnene.
Etter det litt makabre besøket er det tid til en pause på den nyoppussede, legendariske baren Bar Vitelli, som spilte en stor rolle i Gudfaren-filmen. Her lagde den legendariske Maria granita i mange år, en tradisjon man har fortsatt med etter hennes død. Den forfriskende granitaen er en sitronis som er laget av så enkle ingredienser som sukker, vann og friskpresset sitron.
Etter Savoca kjører vi til Forza d’Agro, som ligger på en av klippetoppene med flott utsikt over havet. Her har det også blitt spilt inn scener til Gudfaren-filmene – det var her Michael Corleone ble gift i den første filmen. Byen er liten og hyggelig og en god kontrast til Savoca, selv om de ligger ved siden av hverandre.
Utpå ettermiddagen er vi tilbake på hotellet.
Dag 3
Utflukt til Giardini-Naxos, Savoca og Forza d’Agro
Først skal vi ned til bukta som vi kan se fra Taormina, til den lille byen Giardini-Naxos. Dette var stedet der de første grekerne gikk i land da de på 800-tallet før vår tidsregning koloniserte Sør-Italia. Vi stopper på den vakre lava-odden Capo Schisó, som stikker ut i havet, og som i dag er en del av havnen. Herfra har vi en vakker utsikt hjem til Taormina. Heretter går turen nordover langs kysten mot Messian til en av de små fjellbyene, nemlig Savoca. I tillegg til å være kjent fra Gudfaren-filmene er lille Savoca kjent for sine mumier fra Kapucinerordenen. De har ikke noe med kaffedrikken cappuccino å gjøre, selv om munkeordenens brune kutter har vært inspirasjon til kaffen.
Kapucinerne er den selvstendige delen av franciskanerordenen, som ønsket å vende tilbake til ordenens enkle fattigdom og simple liv. Deres utstilling av den avdøde skulle vise hvor kort livet er og livets forgjengelighet – symbolet på hvor små vi er i forhold til det evige liv.
I krypten i Savoca ser vi i dag en gjeng fint pyntede mumier som alle har vært gjennom en balsameringsprosess. Etterpå ble de kledd i sin fineste puss, og nå henger de litt særpreget på veggen hos nonnene.
Etter det litt makabre besøket er det tid til en pause på den nyoppussede, legendariske baren Bar Vitelli, som spilte en stor rolle i Gudfaren-filmen. Her lagde den legendariske Maria granita i mange år, en tradisjon man har fortsatt med etter hennes død. Den forfriskende granitaen er en sitronis som er laget av så enkle ingredienser som sukker, vann og friskpresset sitron.
Etter Savoca kjører vi til Forza d’Agro, som ligger på en av klippetoppene med flott utsikt over havet. Her har det også blitt spilt inn scener til Gudfaren-filmene – det var her Michael Corleone ble gift i den første filmen. Byen er liten og hyggelig og en god kontrast til Savoca, selv om de ligger ved siden av hverandre.
Utpå ettermiddagen er vi tilbake på hotellet.
I dag går vi opp til byen Castelmola. Først komme vi forbi Madonna della Rocca, og derfra går vi langs den gamle eselstien opp til Castelmola, som ligger over Taormina på hele 529 meters høyde. Den lille byen har bare 1000 innbyggere. Siden Castelmola ligger over den rike og besøkte Taormina, har byen utviklet seg på en helt annen måte enn andre fjellbyer i området, og byen står i skarp kontrast til Savoca. Her finner vi mest suvenirbutikker, barer og restauranter – men byen kan by på en enestående utsikt over Taormina, Etna og det vakre havet.
Over byens torg ligger restene av et kastell fra middelalderen som ble ombygd på 1500-tallet. I dag er det forvandlet til en liten minnepark over de av byens sønner som falt under de to verdenskrigene. Og etter å ha gått fra parkeringsplassen opp til den lille byen fortjener vi en liten forfriskning – og på byens beste bar, Bar Turissi, skal vi smake på den lokale mandelvinen som blir laget ved å tilsette mandler til den klassiske marsalavinen. Det er mange forskjellige slags mandelvin i butikkene, men mange av dem er billige og laget av sukker og essens. De ekte og litt dyrere mandelvinene er helt fantastiske. De kan godt nytes kalde med en bit sitronskall. På Bar Turrisi bruker man en gammel familieoppskrift fra 1919, og baren i seg selv er en turistseverdighet, siden man har valgt å utsmykke den med litt særpregede gjenstander. Ikke for sarte sjeler!
De som har energi til det, kan gå ned til Taormina igjen, ellers kan man ta lokalbussen ned til hotellet. Det er også mulig å ta bussen opp til Castelmola og møte gruppen der.
I dag skal vi skrelle velduftende italienske sitroner. Vi skal nemlig lage vår egen sitronlikør, limoncello av de knallgule flotte sitronene som vi ser rundt omkring i landskapet når vi beveger oss rundt på øya. Sitronskallet skal trekke i noen dager i brennevin laget av sicilianske druerester, så vi kan trekke ut alle de gode eteriske oljene. Og resultatet skal vi nok få smakt på senere på reisen.
Dag 4
Fottur til Castelmola
I dag går vi opp til byen Castelmola. Først komme vi forbi Madonna della Rocca, og derfra går vi langs den gamle eselstien opp til Castelmola, som ligger over Taormina på hele 529 meters høyde. Den lille byen har bare 1000 innbyggere. Siden Castelmola ligger over den rike og besøkte Taormina, har byen utviklet seg på en helt annen måte enn andre fjellbyer i området, og byen står i skarp kontrast til Savoca. Her finner vi mest suvenirbutikker, barer og restauranter – men byen kan by på en enestående utsikt over Taormina, Etna og det vakre havet.
Over byens torg ligger restene av et kastell fra middelalderen som ble ombygd på 1500-tallet. I dag er det forvandlet til en liten minnepark over de av byens sønner som falt under de to verdenskrigene. Og etter å ha gått fra parkeringsplassen opp til den lille byen fortjener vi en liten forfriskning – og på byens beste bar, Bar Turissi, skal vi smake på den lokale mandelvinen som blir laget ved å tilsette mandler til den klassiske marsalavinen. Det er mange forskjellige slags mandelvin i butikkene, men mange av dem er billige og laget av sukker og essens. De ekte og litt dyrere mandelvinene er helt fantastiske. De kan godt nytes kalde med en bit sitronskall. På Bar Turrisi bruker man en gammel familieoppskrift fra 1919, og baren i seg selv er en turistseverdighet, siden man har valgt å utsmykke den med litt særpregede gjenstander. Ikke for sarte sjeler!
De som har energi til det, kan gå ned til Taormina igjen, ellers kan man ta lokalbussen ned til hotellet. Det er også mulig å ta bussen opp til Castelmola og møte gruppen der.
I dag skal vi skrelle velduftende italienske sitroner. Vi skal nemlig lage vår egen sitronlikør, limoncello av de knallgule flotte sitronene som vi ser rundt omkring i landskapet når vi beveger oss rundt på øya. Sitronskallet skal trekke i noen dager i brennevin laget av sicilianske druerester, så vi kan trekke ut alle de gode eteriske oljene. Og resultatet skal vi nok få smakt på senere på reisen.
I dag drar vi til den fascinerende provinshovedstaden Catania. Byen har alltid vært nært knyttet til naturens hensynsløse krefter, og flere ganger i løpet av historien er den blitt ødelagt av lavastrømmer og jordskjelv. Et tydelig bevis er barokkarkitekturen som er typisk for østkysten. Den vitner om gjenoppbyggingen etter det store jordskjelvet i 1698. I den siste tiden har byen gjennomgått en renovering og fornyelse som gjør et besøk i byen til en estetisk fornøyelse. På domkirkeplassen, Piazza del Duomo, ser vi byens vartegn, den lille elefantstatuen med obelisken på ryggen. Her står byens ordspråk: Melior di Cinere Surgo – vakrere av asken gjenoppstår jeg.
Sammen med reiselederen innleder vi besøket med en felles spasertur i byen. Her, blant tutende Fiater og snerrende mopeder merker man at det syder og bobler av liv. Catanesernes livsglede fornekter seg ikke. En kakofoni av trehjulede vespaer, lastebiler, fiskeselgere og de obligatoriske metallpersiennene foran butikkene skaper lydbakgrunnen til hverdagslivet her, og en tur på fiskemarkedet gir en smaksprøve på den sicilianske folkesjelen fra dens mest bråkete side. Nyfanget fisk og skalldyr ligger klar til å møte sin skjebne i kjøkkenet. Som trofeer står sverdfiskhodene foran fiskehandlernes boder, et tegn på at nettopp her får du den ferskeste fisken. En fiskehandler med blodflekker på kittelen slår med et lett slag på de åttearmede blekksprutene, som med sine raske fargeskift røper at de nettopp har forlatt Middelhavets trygge favn.
Vi kommer også innom den kjente Bellini-operaen – Catania er nemlig komponisten Vincenzo Bellinis by. I Teatro Bellini blir det hvert år holdt en Bellini-festival, der noen av hans største operaer som Norma, Søvngjengersken og Puritanerne kan oppleves. Operaer som ble udødeliggjort av selveste Maria Callas, hvis Norma fremdeles blir beundret.
De som har lyst kan velge å møtes med reiselederen på en av de små trattoriaene ved fiskemarkedet, der man kan spise lunsj og smake på den friske fisken fra markedet.
Etter lunsj blir det litt tid til å se nærmere på byen før vi kjører tilbake til Taormina.
Dag 5
Utflukt til barokkbyen Catania
I dag drar vi til den fascinerende provinshovedstaden Catania. Byen har alltid vært nært knyttet til naturens hensynsløse krefter, og flere ganger i løpet av historien er den blitt ødelagt av lavastrømmer og jordskjelv. Et tydelig bevis er barokkarkitekturen som er typisk for østkysten. Den vitner om gjenoppbyggingen etter det store jordskjelvet i 1698. I den siste tiden har byen gjennomgått en renovering og fornyelse som gjør et besøk i byen til en estetisk fornøyelse. På domkirkeplassen, Piazza del Duomo, ser vi byens vartegn, den lille elefantstatuen med obelisken på ryggen. Her står byens ordspråk: Melior di Cinere Surgo – vakrere av asken gjenoppstår jeg.
Sammen med reiselederen innleder vi besøket med en felles spasertur i byen. Her, blant tutende Fiater og snerrende mopeder merker man at det syder og bobler av liv. Catanesernes livsglede fornekter seg ikke. En kakofoni av trehjulede vespaer, lastebiler, fiskeselgere og de obligatoriske metallpersiennene foran butikkene skaper lydbakgrunnen til hverdagslivet her, og en tur på fiskemarkedet gir en smaksprøve på den sicilianske folkesjelen fra dens mest bråkete side. Nyfanget fisk og skalldyr ligger klar til å møte sin skjebne i kjøkkenet. Som trofeer står sverdfiskhodene foran fiskehandlernes boder, et tegn på at nettopp her får du den ferskeste fisken. En fiskehandler med blodflekker på kittelen slår med et lett slag på de åttearmede blekksprutene, som med sine raske fargeskift røper at de nettopp har forlatt Middelhavets trygge favn.
Vi kommer også innom den kjente Bellini-operaen – Catania er nemlig komponisten Vincenzo Bellinis by. I Teatro Bellini blir det hvert år holdt en Bellini-festival, der noen av hans største operaer som Norma, Søvngjengersken og Puritanerne kan oppleves. Operaer som ble udødeliggjort av selveste Maria Callas, hvis Norma fremdeles blir beundret.
De som har lyst kan velge å møtes med reiselederen på en av de små trattoriaene ved fiskemarkedet, der man kan spise lunsj og smake på den friske fisken fra markedet.
Etter lunsj blir det litt tid til å se nærmere på byen før vi kjører tilbake til Taormina.
I dag skal vi flere tusen år tilbake i tiden helt til første gang Sicilia var sentrum i Europa. Siracusa er en by som kan by på en rik historie om grekere, tyranner, rivalisering med Athen og Kartago og den puniske krigen. Her finner vi helt enestående fortidsminner fra den største greske kolonien i verden. Gamle, berømte grekere som Arkimedes og Platon har begge satt sine ben i Siracusa eller Syrakus, som stedet het den gangen. Både politisk og kulturelt overgikk Syrakus grekernes hjemland i størrelse og makt. I nåtidens bysentrum på øya Ortygia ser vi restene av det antikke Apollontempelet og Siracusas vakre katedral i barokkstil der man kan se Santa Lucias helgenstatue. Santa Lucia, som ble født i byen, er naturligvis byens skytshelgen og blir feiret 13. desember med store opptog i byen. Vi ser også den fine Aretusa-kilden.
Ved de arkeologiske utgravningene i Neapolis merker man for alvor historien og den storheten kolonien hadde. Her ligger Hierons store offeralter og et av de største greske teatrene. Romerne har også etterlatt et amfiteater, og vi hører litt om teaterets funksjon. Naturligvis blir det også tid til et besøk i det en gang så fryktede steinbruddet Latomierne, som i dag kalles Paradisdalen. Her skal vi se inn i Dionysos' øre, en klippehule som det er knyttet en spennende historie til.
Etter en spennende dag forlater vi Siracusa og kjører via den frodige Simeto-sletten tilbake mot Catania og videre til hotellet vårt i herlige Taormina.
(Pris for utflukten 600,–. Anbefales å bestille hjemmefra. Ellers bestilles og betales den på stedet så lenge det er ledige plasser. Entré til det arkeologiske området betales på stedet 13,50€)
Dag 6
Mulighet for utflukt til historiske og vakre Siracusa (ikke inkl.)
I dag skal vi flere tusen år tilbake i tiden helt til første gang Sicilia var sentrum i Europa. Siracusa er en by som kan by på en rik historie om grekere, tyranner, rivalisering med Athen og Kartago og den puniske krigen. Her finner vi helt enestående fortidsminner fra den største greske kolonien i verden. Gamle, berømte grekere som Arkimedes og Platon har begge satt sine ben i Siracusa eller Syrakus, som stedet het den gangen. Både politisk og kulturelt overgikk Syrakus grekernes hjemland i størrelse og makt. I nåtidens bysentrum på øya Ortygia ser vi restene av det antikke Apollontempelet og Siracusas vakre katedral i barokkstil der man kan se Santa Lucias helgenstatue. Santa Lucia, som ble født i byen, er naturligvis byens skytshelgen og blir feiret 13. desember med store opptog i byen. Vi ser også den fine Aretusa-kilden.
Ved de arkeologiske utgravningene i Neapolis merker man for alvor historien og den storheten kolonien hadde. Her ligger Hierons store offeralter og et av de største greske teatrene. Romerne har også etterlatt et amfiteater, og vi hører litt om teaterets funksjon. Naturligvis blir det også tid til et besøk i det en gang så fryktede steinbruddet Latomierne, som i dag kalles Paradisdalen. Her skal vi se inn i Dionysos' øre, en klippehule som det er knyttet en spennende historie til.
Etter en spennende dag forlater vi Siracusa og kjører via den frodige Simeto-sletten tilbake mot Catania og videre til hotellet vårt i herlige Taormina.
(Pris for utflukten 600,–. Anbefales å bestille hjemmefra. Ellers bestilles og betales den på stedet så lenge det er ledige plasser. Entré til det arkeologiske området betales på stedet 13,50€)
Vi beveger oss fra kysten og inn i landet og kan se Etna i det fjerne. Vi kjører parallelt med Etnas skråninger og kjører forbi jorder med ferskner, mandler, sitroner og ikke minst vinranker. Vi kjører forbi Piedimonte Etneo, og som navnet antyder ligger den ved foten af Etna. Vi stopper i den lille byen Linguaglossa for å smake på de lokale mandelkakene før vi kjører videre til den lille byen Randazzo. Vi går en liten tur gjennom byen og ser den vakre kirken som er oppført i lava fra vulkanen. Selv om byen flere ganger har vært truet av lavastrømme i forbindelse med utbrudd har den sluppet unna hver gang, og folket her lever i en slags harmoni med kjempen i bakhagen, som med lavaen sikrer veldig frodige åkrer. Etter vår lille spasertur blir det tid til å utforske byen som både har et lite museum for strengeinstrumenter fra middelalderen og et lite siciliansk dukketeatermuseum. Hvis man liker mat og drikke kan man besøke hyggelige Pippo som eier vin- og matbutikken Il Buonguastaio. Her kan du kjøpe deg sicilianske spesialiteter og kanskje et par flasker vin. Han har alt fra gode marmelader, pistasjenøtter, pølser, ost og for ikke å glemme det største utvalget av siciliansk vin i området.
Vi kjører gjennom den frodige Alcantara-dalen og nå er det på tide med et møte med den sicilianske gastronomien - det er tid for lunsj. Vi skal ut på landet til Umberto og familien hans. Det er her sicilianerne feirer alt fra brylluper til konfirmasjoner, og her har familien med nonna (bestemor) Sara bodd siden 1984. I dag driver Umberto restauranten, og han har lovet at vi skal smake på alle slags spesialiteter, så det her gjelder det å ha god apetitt.
Vi er tilbake i Taormina tidlig på ettermiddagen.
Dag 7
Utflukt langs vulkanen Etna til Randazzo og ekte siciliansk lunsj
Vi beveger oss fra kysten og inn i landet og kan se Etna i det fjerne. Vi kjører parallelt med Etnas skråninger og kjører forbi jorder med ferskner, mandler, sitroner og ikke minst vinranker. Vi kjører forbi Piedimonte Etneo, og som navnet antyder ligger den ved foten af Etna. Vi stopper i den lille byen Linguaglossa for å smake på de lokale mandelkakene før vi kjører videre til den lille byen Randazzo. Vi går en liten tur gjennom byen og ser den vakre kirken som er oppført i lava fra vulkanen. Selv om byen flere ganger har vært truet av lavastrømme i forbindelse med utbrudd har den sluppet unna hver gang, og folket her lever i en slags harmoni med kjempen i bakhagen, som med lavaen sikrer veldig frodige åkrer. Etter vår lille spasertur blir det tid til å utforske byen som både har et lite museum for strengeinstrumenter fra middelalderen og et lite siciliansk dukketeatermuseum. Hvis man liker mat og drikke kan man besøke hyggelige Pippo som eier vin- og matbutikken Il Buonguastaio. Her kan du kjøpe deg sicilianske spesialiteter og kanskje et par flasker vin. Han har alt fra gode marmelader, pistasjenøtter, pølser, ost og for ikke å glemme det største utvalget av siciliansk vin i området.
Vi kjører gjennom den frodige Alcantara-dalen og nå er det på tide med et møte med den sicilianske gastronomien - det er tid for lunsj. Vi skal ut på landet til Umberto og familien hans. Det er her sicilianerne feirer alt fra brylluper til konfirmasjoner, og her har familien med nonna (bestemor) Sara bodd siden 1984. I dag driver Umberto restauranten, og han har lovet at vi skal smake på alle slags spesialiteter, så det her gjelder det å ha god apetitt.
Vi er tilbake i Taormina tidlig på ettermiddagen.
I dag skal vi lære oss mer om siciliansk mat. Om formiddagen forbereder vi noen retter til dagens lunsj sammen med hotellets kokker. Vi får muligheten til å prøve å lage siciliansk pasta "i maccaruni", som man sier i Messina – det er det som resten av Italia og oss andre kaller "maccheroni" eller makaroni. Vi blander, knar, former og får oss en god latter mens vi lærer oss denne matlagingskunsten. Vi ruller de små underverkene og får gode tips fra det italienske kjøkkenet. Og mens vi konsenterer oss om å lage pasta, står det folk i kjøkkenet over oss og lager tomatsaus med stekte auberginer. Så dagens lunsj består av vår egen pasta med den klassiske sausen "alla Norma", som har fått navnet sitt fra Bellinis opera.
Dagens middag blir med andre ord byttet ut med lunsj.
Om kvelden kan man velge å bli med reiselederen på en felles middag på en av byens restauranter for de som har lyst, eller man kan velge å gå på egen hånd. Det er mange gode spisesteder i byen. Prøv det lille, hyggelige Trattoria Malvasia, like etter Catania-porten. De er kjent for sine rustikke og herlige sicilianske retter.
Er du glad i vin kan du prøve Trattoria Tiramisú som har et fremragende vinkart med siciliansk vin i alle prisklasser. Eller du kan spørre reiselederen om tips og råd.
Dag 8
Vi lager siciliansk lunsj
I dag skal vi lære oss mer om siciliansk mat. Om formiddagen forbereder vi noen retter til dagens lunsj sammen med hotellets kokker. Vi får muligheten til å prøve å lage siciliansk pasta "i maccaruni", som man sier i Messina – det er det som resten av Italia og oss andre kaller "maccheroni" eller makaroni. Vi blander, knar, former og får oss en god latter mens vi lærer oss denne matlagingskunsten. Vi ruller de små underverkene og får gode tips fra det italienske kjøkkenet. Og mens vi konsenterer oss om å lage pasta, står det folk i kjøkkenet over oss og lager tomatsaus med stekte auberginer. Så dagens lunsj består av vår egen pasta med den klassiske sausen "alla Norma", som har fått navnet sitt fra Bellinis opera.
Dagens middag blir med andre ord byttet ut med lunsj.
Om kvelden kan man velge å bli med reiselederen på en felles middag på en av byens restauranter for de som har lyst, eller man kan velge å gå på egen hånd. Det er mange gode spisesteder i byen. Prøv det lille, hyggelige Trattoria Malvasia, like etter Catania-porten. De er kjent for sine rustikke og herlige sicilianske retter.
Er du glad i vin kan du prøve Trattoria Tiramisú som har et fremragende vinkart med siciliansk vin i alle prisklasser. Eller du kan spørre reiselederen om tips og råd.
Om morgenen setter vi kursen mot den evig dampende vulkanen Etna, som reiser seg til 3330 meters høyde. Ved foten av vulkanen begir vi oss langs de mindre veiene gjennom frodige småbyer der olivenlunder, vinmarker, sitron- og appelsinplantasjer samt andre eksotiske planter som kiwi og fikenkaktus nyter godt av den vulkanske jorden. Her i skråningene, med fantastisk utsikt over Middelhavet og en vulkan i bakhagen, har hundretusenvis av sicilianere valgt å bosette seg.
Like over byen Zafferana Etnea, som var nære på å bli truffet av lavaen ved Etnas utbrudd i 1992, kjører vi over i et spennende lavalandskap. Her ser man tydelig sporene etter de forskjellige vulkanutbruddene, og man kan følge lavastrømmenes ferd ned nedover fjellet. Vi kommer opp over tregrensen, og her må selv den kraftige etnagyvelen gi opp. Resten av oppstigningen skjer gjennom golde lavamarker.
Vi stopper ved Refugio Sapienza cirka 2000 meter over havet der det store utbruddet i juli 2001 fant sted. Her reiser et par av kraterne fra tidligere utbrudd seg, og man kan forestille seg hvor kraftige naturkreftene er når de slipper løs.
For de virkelig nysgjerrige er det mulig å kjøpe billett til svevebanen og (avhengig av snødekket) de små terrenggående bussene som tar med seg besøkende opp til omkring 3000 meters høyde. Turen opp til toppen er som å bevege seg gjennom et månelandskap, og man kan til tider høre vulkanen "brøle" og virkelig føle dens krefter. Turen krever gode sko og varme klær. (Pris for billetten til 3000 meter er 76€ – mars 2023, litt mindre hvis man bare skal opp til 2500 meter).
Vil du bli på 2000 meters høyde kan du gå en tur langs kraterkanten på Monte San Silvestro. Gå en rask tur opp vulkanen eller nyt en espresso eller en lett lunsj i solen. Heretter kjører vi til hotellet der vi er tilbake tidlig på ettermiddagen.
(Pris 45€ – utflukten kjøpes og bestilles direkte hos våre reiseledere. Dagen kan flyttes av hensyn til været. Bemerk vennligst at denne utflukten ikke er en del av utfluktspakken.)
Dag 9
Mulig utflukt til vulkanen Etna (ikke inkl.)
Om morgenen setter vi kursen mot den evig dampende vulkanen Etna, som reiser seg til 3330 meters høyde. Ved foten av vulkanen begir vi oss langs de mindre veiene gjennom frodige småbyer der olivenlunder, vinmarker, sitron- og appelsinplantasjer samt andre eksotiske planter som kiwi og fikenkaktus nyter godt av den vulkanske jorden. Her i skråningene, med fantastisk utsikt over Middelhavet og en vulkan i bakhagen, har hundretusenvis av sicilianere valgt å bosette seg.
Like over byen Zafferana Etnea, som var nære på å bli truffet av lavaen ved Etnas utbrudd i 1992, kjører vi over i et spennende lavalandskap. Her ser man tydelig sporene etter de forskjellige vulkanutbruddene, og man kan følge lavastrømmenes ferd ned nedover fjellet. Vi kommer opp over tregrensen, og her må selv den kraftige etnagyvelen gi opp. Resten av oppstigningen skjer gjennom golde lavamarker.
Vi stopper ved Refugio Sapienza cirka 2000 meter over havet der det store utbruddet i juli 2001 fant sted. Her reiser et par av kraterne fra tidligere utbrudd seg, og man kan forestille seg hvor kraftige naturkreftene er når de slipper løs.
For de virkelig nysgjerrige er det mulig å kjøpe billett til svevebanen og (avhengig av snødekket) de små terrenggående bussene som tar med seg besøkende opp til omkring 3000 meters høyde. Turen opp til toppen er som å bevege seg gjennom et månelandskap, og man kan til tider høre vulkanen "brøle" og virkelig føle dens krefter. Turen krever gode sko og varme klær. (Pris for billetten til 3000 meter er 76€ – mars 2023, litt mindre hvis man bare skal opp til 2500 meter).
Vil du bli på 2000 meters høyde kan du gå en tur langs kraterkanten på Monte San Silvestro. Gå en rask tur opp vulkanen eller nyt en espresso eller en lett lunsj i solen. Heretter kjører vi til hotellet der vi er tilbake tidlig på ettermiddagen.
(Pris 45€ – utflukten kjøpes og bestilles direkte hos våre reiseledere. Dagen kan flyttes av hensyn til været. Bemerk vennligst at denne utflukten ikke er en del av utfluktspakken.)
Vi takker for oss og tar avskjed med vakre Sicilia for denne gang. Vi flyr fra Catania til Oslo med bagasjen full av gode reiseminner og kanskje en siciliansk spesialitet eller to?
Dag 10
Catania–Oslo
Vi takker for oss og tar avskjed med vakre Sicilia for denne gang. Vi flyr fra Catania til Oslo med bagasjen full av gode reiseminner og kanskje en siciliansk spesialitet eller to?
Norsk
Nei
Nei
Euro
Norsk
Nei
Nei
Euro
Reisen inkluderer halvpensjon som består av frokost og middag. Maten serveres i hotellets restaurant. Maten på hotellet er glimrende og serveres i form av buffet.
Vi reiser til den sørlige delen av Italia der været generelt er fint. I oktober–november har Sør-Italia omtrent samme temperatur som Skandinavia har i juni-juli med en gjennomsnittlig dagstemperatur på 19–22 grader. I oktober kan Taormina by på hele 189 solskinnstimer og 138 i november. I mars har Sør-Italia omtrent samme temperatur som skandinavia har i mai, med en gjennomsnittstemperatur om dagen på 16 grader. Taormina har 171 soltimer i mars.
Naturligvis vil det også være enkelte dager med regn på Sicilia, men regnet faller oftest som kortvarige og kraftige byger. Vi anbefaler at man tar med seg klær etter lag-på-lagprinsippet så man er klar til både varme solskinnsdager, byger og kjølige kveldstimer.
Det er norsk/svensk reiseleder på reisen. Enkelte utflukter kan være med dansk reiseleder, da vi har flere reiseledere på hotellet.
Vi reiser billettløst og du trenger derfor bare passet ditt for å sjekke inn. Du skal også ha med deg den tilsendte reiseplanen ”Your trip”.
Det er ikke noe direktefly fra Norge til Sicilia i perioden, og derfor flyr vi med vanlig rutefly og mellomlander.
Det er tillatt å ha med seg 1 stk bagasje på maks 20 kg per stykk og ett kolli håndbagasje per person. Maksimumsvekt 10 kg og maksimumstørrelse 55 cm x 40 cm x 23 cm.
På en langtidsferie har man vanligvis mye kontakt med hotellpersonalet. Vi opplever at våre gjester ofte er opptatt av at alle ansatte og de riktige personene får del i driksene som blir gitt. Derfor har vi valgt å fordele driksene slik at alle ansatte fra oppvaskere til rengjøringspersonale og resepsjonister får en del av gjestenes gavmildhet. Driksene vil bli overrakt personalet en av de siste kveldene.
Vi blir ofte spurt hva et passende beløp vil være, og anbefaler 20 € for en måned. Det er under 1 € om dagen og blir fordelt mellom ca. 30 personer.
Vi oppfordrer deg til å sjekke at de reiseforsikringer du har gjennom det offentlige og evt. andre dekker alle viktige deler av din reise. Sjekk hvilken service du får om noe skulle hende og du behøver hjelp, sjekk hvilken egenandel du har og hvilken beløpsgrense det er dersom du for eksempel blir syk og trenger sykehusopphold og hjemtransport fra reisemålet. Det er den reisendes eget ansvar at den tegnede forsikring inneholder den nødvendige dekning. Ved behov for ekstra reiseforsikring, kan vi anbefale Gouda reiseforsikring som kan bestilles gjennom Albatros Travel.
Denne reisen krever et deltakerantall på minimum 24 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4-6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.
Av praktiske årsaker hender det at vi blir nødt til å endre lidt på programmet. Derfor kan de beskrevne utfluktene finde sted på andre dager enn nevnt i programmet. Endelige datoer opplyses ved ankomst.
Ekstrautfluktene man kan kjøpe gjennomføres kun ved minimum 15 deltakere.
Her kan du lese mer om Italia: www.albatros-travel.no/reisemaal/europa/italia
Les blant annet om klima og vær, tidsforskjell, driks og visumregler.
Reisen inkluderer halvpensjon som består av frokost og middag. Maten serveres i hotellets restaurant. Maten på hotellet er glimrende og serveres i form av buffet.
Vi reiser til den sørlige delen av Italia der været generelt er fint. I oktober–november har Sør-Italia omtrent samme temperatur som Skandinavia har i juni-juli med en gjennomsnittlig dagstemperatur på 19–22 grader. I oktober kan Taormina by på hele 189 solskinnstimer og 138 i november. I mars har Sør-Italia omtrent samme temperatur som skandinavia har i mai, med en gjennomsnittstemperatur om dagen på 16 grader. Taormina har 171 soltimer i mars.
Naturligvis vil det også være enkelte dager med regn på Sicilia, men regnet faller oftest som kortvarige og kraftige byger. Vi anbefaler at man tar med seg klær etter lag-på-lagprinsippet så man er klar til både varme solskinnsdager, byger og kjølige kveldstimer.
Det er norsk/svensk reiseleder på reisen. Enkelte utflukter kan være med dansk reiseleder, da vi har flere reiseledere på hotellet.
Vi reiser billettløst og du trenger derfor bare passet ditt for å sjekke inn. Du skal også ha med deg den tilsendte reiseplanen ”Your trip”.
Det er ikke noe direktefly fra Norge til Sicilia i perioden, og derfor flyr vi med vanlig rutefly og mellomlander.
Det er tillatt å ha med seg 1 stk bagasje på maks 20 kg per stykk og ett kolli håndbagasje per person. Maksimumsvekt 10 kg og maksimumstørrelse 55 cm x 40 cm x 23 cm.
På en langtidsferie har man vanligvis mye kontakt med hotellpersonalet. Vi opplever at våre gjester ofte er opptatt av at alle ansatte og de riktige personene får del i driksene som blir gitt. Derfor har vi valgt å fordele driksene slik at alle ansatte fra oppvaskere til rengjøringspersonale og resepsjonister får en del av gjestenes gavmildhet. Driksene vil bli overrakt personalet en av de siste kveldene.
Vi blir ofte spurt hva et passende beløp vil være, og anbefaler 20 € for en måned. Det er under 1 € om dagen og blir fordelt mellom ca. 30 personer.
Vi oppfordrer deg til å sjekke at de reiseforsikringer du har gjennom det offentlige og evt. andre dekker alle viktige deler av din reise. Sjekk hvilken service du får om noe skulle hende og du behøver hjelp, sjekk hvilken egenandel du har og hvilken beløpsgrense det er dersom du for eksempel blir syk og trenger sykehusopphold og hjemtransport fra reisemålet. Det er den reisendes eget ansvar at den tegnede forsikring inneholder den nødvendige dekning. Ved behov for ekstra reiseforsikring, kan vi anbefale Gouda reiseforsikring som kan bestilles gjennom Albatros Travel.
Denne reisen krever et deltakerantall på minimum 24 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4-6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.
Av praktiske årsaker hender det at vi blir nødt til å endre lidt på programmet. Derfor kan de beskrevne utfluktene finde sted på andre dager enn nevnt i programmet. Endelige datoer opplyses ved ankomst.
Ekstrautfluktene man kan kjøpe gjennomføres kun ved minimum 15 deltakere.
Her kan du lese mer om Italia: www.albatros-travel.no/reisemaal/europa/italia
Les blant annet om klima og vær, tidsforskjell, driks og visumregler.