Japan
Tekst: Anja Skoglund
På den ene siden naturmaterialer – vakre stoffer i bomull og silke, tunge, eldgamle tregulv og forgjengelige, nærmest svevende vegger av papir, presist formede grønne planter og dryppende takrenner av stein – og på den andre siden lysreklamer i evig bevegelse, storøyde tegneseriefigurer, syvetasjes merkebutikker og lyntog som tar deg med inn i fremtiden med tre hundre kilometer i timen. Og i spennet mellom de to motpolene er japanerne, som navigerer gjennom overfylte lyskryss og snirklete høflighetsfraser med en nydelig innpakket gave hengende i en pose fra håndleddet. Japan er et fantastisk reiseland, både fremmed og velkjent på en gang – og alltid vennlig.
Se alle våre reiser til reiser til Japan eller les mer om Japan:
Å reise er å spise – ihvert fall i Japan
Jeg har alltid likt å reise med tog. Å bli vugget i søvn av lyden fra toghjulene og å sitte og se ut over den norske naturen mens lyset skifter og stasjonene suser forbi er fint, og å spise matpakke med en kopp automatkaffe til har sin sjarm det og. Kanskje lese avis. Eller jobbe litt (eller mye).
Men i Japan. I Japan er en togreise noe helt annet. Og den begynner på stasjonen, der det åpner seg en egen liten verden for dem som er på vei mellom en by og en annen, lenge før man går på toget.
Selvfølgelig er stasjonene større her enn hjemme. Shinjuku stasjon i Tokyo er nummer 1 på listen over verdens travleste stasjoner – og Shibuya stasjon i samme by er nummer 2. I 2007 passerte i gjennomsnitt 3,6 millioner mennesker gjennom Shinjuku stasjon – hver dag. Det er mange det. Faktisk er verdens 23 travleste stasjoner japanske alle sammen. Japanerne elsker å reise med tog. Og det er ikke vanskelig å forstå.
Se alle togreiser i Asia
Stasjonrestaurant? Ja takk!
Maten blir tilberedt rett bak disken, og man føler seg velkommen selv om man ikke kan japansk og dem som tar imot bestillingen ikke snakker engelsk. Som så mange andre steder kan man velge å sitte ved bardisken eller ved et lite bord – men utsikten til stekepanner og nuddelgryter er så spennende at man får lyst til å sitte der.
En kopp kaffe etterpå? Det er selvfølgelig ikke sikkert at alle stasjoner i Japan har kaffebarer der hver enkelt kopp lages med presisjon over varmeelementer, men her var det det vi fikk – og det er jo hakket bedre enn en automat og et pappkrus, da. Man kunne få alle slags kaker til, men valget vårt falt på små runde kaker som var fine å ta med på toget – og med en liten cocktailpinne (med krone på) i plastkoppen hadde vi bestikk også. De små kakene hadde hver sin smak, med blant annet sjokolade, vanilje, appelsin og matcha – japansk grønn te, som ofte blir brukt i søtsaker.