Derfor er det erfarne reiseledere med på alle våre Albatros Travels safarireiser. Den aller første Albatros-reisen var en safarireise til Kenya i 1986, så safari er ikke bare noe vi kan, det er vår opprinnelse! Den gangen var overnattingen telt man selv skulle sette opp, og maten ble tilberedt over bål. Det var en litt annen verden enn dagens luksuriøse safarilodger i fullt møblerte dobbeltrom med eget bad og enestående plassering midt i safariområdene. Men konseptet er det samme, nemlig reiser med mange opplevelser og en dyktig reiseleder!
Du kommer til å stifte bekjentskap med forskjellige former for safari, både til fots og i biler eller busser med firehjulstrekk. Opplevelsen er forskjellig om morgenen, ettermiddagen og kvelden, så selvfølgelig skal alle prøves. De opplevelsesrike dagene med safari i nasjonalparkene kan ofte kombineres med avslapping og gjenopplading ved Indiske havs langstrakte sandstrender eller vinsmaking blant Sør-Afrikas bølgende vinmarker.
Albatros' Honeyguide storviltsafari
Honeyguide Safari er Albatros’ beste safarieventyr i Afrika. Vi driver våre egne lodger og safaricamper, vakkert beliggende i nasjonalparker og private reservater. Her bor vi i ti til femten eksklusive rom eller safaritelt i ekte Karen Blixen-stil – uten gjerder mellom oss og The Big Five.
Honeyguide er safari døgnet rundt, der vi spiser, sover og deler basseng med elefantene!
Hva gjør en Albatros' Honeyguide-safari spesiell?
Albatros’ grunnlegger Søren Rasmussen skriver: «Våre første safariturer i 1986 foregikk i små speidertelt med liggeunderlag, hvor maten ble tilberedt over et stort bål, og om vi var heldige, hadde vi et par parafinlamper. Det var enkelt, men over oss lyste Melkeveien med milliarder av stjerner, og ute i mørket brølte løvene i kor med hyenenes hikstende latter. Det var magisk – en autentisk opplevelse som ikke lar seg gjenskape for store grupper på hoteller langt unna det vi egentlig kommer for å oppleve.»
Målet med Honeyguide-konseptet er nettopp å gjenskape denne magien, den samme som en gang lokket baronesser, presidenter og store forfattere ut av komforten, slik vi selv gjorde for førti år siden. Forskjellen er at vi nå kombinerer naturopplevelsen med en komfort som tilfredsstiller selv de mest kresne.
Historien om honninglos (Honeyguide på norsk)
Borana-stammen i det nordlige Kenya lever som jegere og samlere, og for dem har honning alltid vært en viktig næringskilde. Når de leter etter nye, ukjente bikuber, får de ofte hjelp av en liten fugl – honeyguiden, eller honninglosen som den heter på norsk.
Denne fuglen har en helt unik atferd. Den tiltrekker seg jegernes oppmerksomhet med en gjenkjennelig kontaktlyd, slår med vingene for å fange opp kontakten og leder deretter menneskene gjennom buskaset mot bikuben. Underveis slår jegerne på trestammene og etterligner fuglens lyd for å holde kontakten. Når de nærmer seg bikuben, endrer fuglen signalene sine for å markere målet. Jegerne tar honningen, men etterlater voksrester og larver til fuglen – en perfekt byttehandel mellom menneske og natur.
Dette samarbeidet mellom fugl og menneske er unikt. Det er det eneste kjente eksempelet på en vill skapning som aktivt søker samarbeid med mennesker. Historien går trolig flere hundre tusen år tilbake, da en tilfeldig mutasjon ga en av fuglens forfedre et spesielt enzym – det eneste som er kjent for å kunne bryte ned bivoks. Dette ga honningguidens forfedre en evolusjonær fordel, og gjennom tidene har de utviklet seg til en artsrik familie av fugler spesialisert på voks – enten fra bier eller fra visse insekter.
Honningguidens evne til å lede mennesker til bikuber er kjent over hele Afrika og Midtøsten. Atferden stammer trolig fra fuglens opprinnelige samarbeid med honninggrevlingen, som antas å være den første skapningen til å inngå denne naturlige alliansen.
For mange afrikanske urfolk har honninglosen en mytologisk status, og historien om dens samarbeid med mennesker gjenfortelles i utallige legender – alltid med samme advarsel: Den som tar honningen uten å etterlate noe til fuglen, vil neste gang bli ledet rett i gapet på en sulten løve.
Honninglos er vårt symbol på det unike – og nettopp det unike er vårt mål.
Se en oversikt over alle safarireiser nederst på siden.
Albatros har elsket Afrika og safari siden starten i 1986. Det gjør vi fortsatt, for på safari kommer du tett på dyrelivet på savannen og blir bortskjemt i leiren når firehjulstrekkene stopper. Les med her:
Artikel: 7 ting du (kanskje) ikke visste om elefanter
Artikel: I lære som ranger
Blog: Sørens blogg fra det sørlige Afrika