Språk, vin og kultur i det bølgende landskapet
Med to hele uker i Toscana blir det tid til litt av hvert – alt fra en lett språkinnføring i italiensk til et par matlagingskurs på hotellet. Her kommer vi litt inn under huden på Italia og italienerne. De kunnskapsrike reiselederne våre forteller om historie, kultur og italiensk politikk og underviser oss i italiensk.
Vi skal på utflukter til både kjente steder som Assisi og San Gimignano og blant annet den lille byen Cività di Bagnoregio i tillegg til å besøke en av de lokale vingårdene. På det lokale markedet prøver vi å snakke italiensk, vi drar på organiserte fotturer og naturligvis skal vi ut på en sykkeltur i det herlige landskapet.
Utgangspunktet for eventyret vårt er en av Toscanas klassiske kurbyer, Chianciano Terme, der vi innlosjerer oss på et hyggelig hotell. Et par kvelder vil det være musikk på et hotell i nærheten, så vi kan danse og kose oss.
-
Type Vin & gastronomi
-
Reiseleder Norsk/svensk
-
Visum Nei
-
Vaksinasjon Nei
-
Valuta Euro
- Dag 1
- Oslo–Roma–Chianciano Terme
- Dag 2
- Middelalderbyen Siena
- Dag 3
- Assisi – Den Hellige Frans’ by. Besøk i San Francesco-kirken med omvisning
- Dag 4
- Den vakre renessansebyen Pienza, fottur til Capella di Vitaleta og Montalcino
- Dag 5
- Fridag i Chianciano Terme
- Dag 6
- Sykkeltur i det toskanske landskapet
- Dag 7
- Vinsmaking og en sjarmerende ettermiddag i San Gimignano
- Dag 8
- Italiensk dag og marked
- Dag 9
- Vandring utenfor Chianciano Terme og italienskundervisning
- Dag 10
- Den døende byen Cività di Bagnoregio
- Dag 11
- Pastakurs til lunsj og tid på egen hånd
- Dag 12
- Kjøkkenskole – ribollita, den landlige toskanske suppen
- Dag 13
- Mulighet for utflukt til renessansebyen Arezzo, middelalderbyen Cortona
- Dag 14
- Fridag
- Dag 15
- Hjemreise
Hoteller
Hotel Miralaghi eller lignende
Hotellet ligger i den gamle kurbyen Chianciano Terme som italienerne har valfartet til i mange hundre for å få spa-behandlinger. Hotellet serverer en utmerket halvpensjon med italiensk frokost og middag med hjemmelaget italiensk mat, på samme måte som det ville bli servert i en italiensk familie. Det familie-eide Hotel Miralaghi har en vakker utsikt over det toscanske landskapet.
Vi bor på standardrom som har TV, WiFi og hårføner. Baderommene har enten badekar eller dusj.
Hotel Miralaghi
Viale della Libertà, 190
Chianciano Terme - 53042 - Tuscany
Phone+39 0578 64546
info@miralaghi.it
Avreisedatoer
Avreise | Varighet | Pris | Avreiseflyplass | Bemerk | |
---|---|---|---|---|---|
17 998,– |
Oslo
|
|
Dagsprogram
Fra Oslo flyr vi til Roma, der vi går på bussen og begynner vår reise gjennom regionen Lazio og nordover inn i det vakre Toscana mot hotellet vårt. Vi skal bo i den gamle kurbyen Chianciano Terme. Byen har siden Romerrikets tid vært sentrum for kurbad. Og selv i dag strømmer folk til de mange termebyene i området og nyter de deilige omgivelsene.
Vel fremme på hotellet i den gamle termebyen sjekker vi inn. Om kvelden spiser vi en hyggelig middag sammen på hotellet. Hvis det er sen ankomst blir det servert en kald anretning.
I dag skal vi besøke en av Italias vakreste kulturbyer, den fantastiske Siena. Her fornemmer man lett den historiske arven fra Italias storhetstid. Siena er i seg selv et kunstverk. Vi drar ut på en spasertur gjennom byens gater og ender ved det imponerende muslingskallformede torget Piazza del Campo, som en gang var byens markedsplass. Det er her man om sommeren arrangerer det berømte hesteveddeløpet mellom de forskjellige bydelene, Il Palio. Siena ligger på pilegrimsveien mot Roma, og dette har bidratt til å sikre byens rikdom. Det er også her Italias eldste bank, Banca di Siena, er grunnlagt. Siena konkurrerte i mange århundrer med Firenze når det gjaldt bankvirksomhet og ikke minst i handelen med tekstiler, der begge byene hadde store interesser. Byens bankfolk var svært driftige og kunne i middelalderen låne ut penger til Europas konger og fyrster.
Piazzaen domineres av rådhuset, som ble oppført mot slutten av 1200-tallet. Rådhuset var inspirasjon for den danske arkitekten Martin Nyrop, som besøkte byen i 1881–1883, da han senere skulle tegne rådhuset i København. Vi går gjennom smale gater forbi senmiddelalderpalasser og patrisierhus og beundrer domkirken, som av mange anses for å være Italias vakreste. Domkirkens stripete ytre i svart og hvit marmor er fra 1200-tallet, og en del av utsmykningen på fasaden er utført av den berømte kunstneren Giovanni Pisano. Her finner man også Spedale S. Maria della Scala, opprinnelig grunnlagt som herberge for pilegrimene fra Francigena-pilegrimsveien helt tilbake på 900-tallet, og senere et av Europas første hospitaler.
Etter vandringen i byen blir det tid til lunsj på egen hånd og eventuelt et besøk i den vakre domkirken fra 1200-tallet og på byens kunstmuseum (entré 8 euro, januar 2016) med den blendende utsikten over byen. Du kan også besøke en av de mange kafeene på Piazza del Campo og bare nyte folkelivet på den vakre plassen.
Sent på ettermiddagen er vi tilbake i Chianciano Terme, der vi spiser middag.
I dag går turen til den vakre regionen Umbria igjen. Mens Toscana trivdes under renessansen, og nesten hele området var under innflytelse av Mediciene, måtte Umbria bli under pavemaktens kontroll. Det er derfor ikke så rart at religionen har satt sitt preg på området. Det var også her at den berømte Francesco, Frans av Assisi, på begynnelsen av 1200-tallet grunnla munkeordenen, de grå tiggermunkene, eller gråbrødrene, som skulle få meget stor betydning for det religiøse livet i hele den vestlige verden. Umbria er i dag fullt av klostre i forskjellig størrelse og av forskjellig observans, fra de kjempestore i Assisi til de aller minste som ligger langt oppe i de vakre fjellene.
Først besøker vi den fantastiske byen Assisi, som var Frans av Assisis by, med den vakre San Francesco-kirken og de berømte freskene. Kirken drives av fransiskanermunkene, som også viser oss kirken og forteller om Den hellige Frans.
Assisi er en nydelig by, der oldtidsarkitektur og middelalder smelter sammen. Byen ligger på en skråning med fantastisk utsikt over dalen rundt, og der blir da også tid til enda et stopp i en av Umbrias små byer, før vi vender hjem til hotellet vårt etter en spennende dag.
Vi starter dagen med et besøk i den upåaktede byen Pienza, som opprinnelig var en bondeby og pave Pius IIs (1405–1464) fødeby. Byen er en liten perle, og UNESCO har opptatt den på sin liste over verdens kulturarv. Det fantastiske bysentret ble anlagt under pave Pius II, som fikk arkitekten Bernardo Rossellino til å oppføre den ideelle renessansebyen.
Utsikten over omgivelsene er fantastisk, og det er en fornøyelse å se ut over det behagelige toskanske landskapet, der de frodig bølgende vinmarkene og de mørkegrønne sypressene beroliger blikket. Byen er også kjent for den deilige lagrede fåreosten pecorino. Her kan den fås i alle former, fra den milde til den sterkeste lagrede varianten med pepperkorn eller chili.
Vi dag skal vi gå fra renessansebyen Pienza mot middelalderbyen San Quirico d’Orcia. Vi beveger oss ned gjennom den UNESCO-fredede dalen, Val d’Orcia. Vi går i et av de mest fotograferte landskapene i Italia, og turen går på grusveier som fører oss nedover, langs marker med herlige utsikter over den fredede dalen. Langt borte i det fjerne kan vi se den gamle vulkanen Monte Amiata, og halvveis på vår ca. 6 km lange vandring møter vi det vakre Capella di Vitaleta. Det pittoreske og ofte forevigede kapellet står omgitt av lange, mørkegrønne sypresser, som står som trofaste soldater og nærmest beskytter det ensomme kapellet, som tilbringer sitt liv i ensom majestet midt i det toskanske landskapet.
Deretter kjører vi til byen Montalcino, der de produserer den verdensberømte vinen Brunello di Montalcino. Her kan du selv avlegge et besøk i det lokale enoteca, som ligger i byens store borg, og eventuelt smake på en av de lokale vinene – blant annet den rubinrøde Brunello, som er laget av Toscanas mest kjente drue, sangiovese. I den hyggelige byen blir det anledning til litt lunsj og tid på egen hånd.
I dag er det blitt tid til en fridag. Du kan velge å slappe av på hotellet eller utforske noen av de små lokale byene med lokalbussen. Det er nok å ta seg til.
Middagen er i dag på egen hånd, og vi kan varmt anbefale den lille hyggelige restauranten ”Il Buco”. Her spiser man godt til rimelige priser, og i vinduet kan man se at selveste Michelinguiden gjennom mange år har anbefalt restauranten med eieren Silvano ved roret.
I dag skal vi oppleve Toscanas fantastiske landskap på sykkel. På den måten får vi mulighet til å kjenne vinden i håret og duften fra naturen i eget tempo. Du kan velge å kjøre en tur sammen med reiselederen vår rundt i det vakre og kuperte landskapet, eller du kan sykle en tur alene i ditt eget tempo.
Reiselederen hjelper gjerne med å foreslå en rute som passer nettopp for deg. Besøk for eksempel Montepulciano (cirka 18 kilometer i alt), der du kan nyte et glass lokal vin til en herlig lunsj på torget. Eller kjøp litt brød, ost, skinke og drikkevarer, sett sykkelen i veikanten og spis en lett lunsj mens du nyter utsikten over olivenmarker og vinranker. Du kan også sykle en tur til den verdensberømte utsikten over de vakre sypressene ved La Foce, som ligger tett ved byen. Det er en herlig måte å komme riktig nær naturen på.
Sykkelrutene kan ved første øyekast se vanskeligere ut enn de vitterlig er. Men de foreslåtte turene er ikke lengre (12–18 km i alt) enn at man kan skyve sykkelen noe av veien. Man blir rikt belønnet når man lydløst beveger seg gjennom landskapet med vinden i håret og får med seg de mange duftinntrykkene. Syklene er nye, har 6 gir og håndbremser. Ønsker du å bruke sykkelhjelm, bør du ta med en hjemmefra. Skulle det ikke være vær til sykkeltur kan reiselederen foreslå andre aktiviteter i området.
Om morgenen går turen mot byen med tårnene, San Gimignano. Byens plassering på pilegrimsveien Via Francigena, som gikk fra Canterbury til Roma, gjorde den til handelssentrum i middelalderen, og dette brakte rikdom til den lille byen. Den var allerede den gang kjent for sin produksjon av den herlige silkebløte hvitvinen Vernaccia di San Gimignano, som kan nytes fremdeles.
Før vi besøker selve byen, går vi en liten tur (1 ½ kilometer) på en del av den gamle pilegrimsveien opp til den praktfulle vingården Fattoria di Fugnano, som Albatros har arbeidet med gjennom mange år, et herlig sted som mange av våre reisende velger å vende tilbake til på våre vingårdsferier. Vingården har nemlig den mest fantastiske beliggenhet med de skjønneste utsikter over det bølgende landskapet og de berømte tårnene i San Gimignano. Gården blir drevet av tre driftige kvinner. De forteller om vingården og stedet, og naturligvis skal vi smake på vingårdens viner: den berømte hvite Vernaccia, deres Chianti Colli Senesi og ikke minst deres supertoscaner, den fatlagrede Sangiovese – en vin de fleste forelsker seg i.
Sammen med vinsmakingen spiser vi en lettere picnic-lunsj, og det er mulig å kjøpe med hjem litt av den gode vinen. Etter besøket går vi tilbake igjen til bussen – denne gangen føles turen lettere når det går nedover, og vinen gjør absolutt ikke turen mer kjedelig.
Vi skal naturligvis også besøke selve San Gimignano. Her er det som å gå direkte inn i middelalderen. Det er herlig å vandre omkring og suge til seg inntrykk i de kjølige, skyggefulle gatene, besøke den vakre kirken, torturmuseet eller bare spise en is i solen på torget. Når vi ut på ettermiddagen er tilbake på hotellet, er det tid på egen hånd.
I dag er det marked i byen. Vi skal naturligvis se litt på de lokale varene, men reiselederen gir oss også noen praktiske oppgaver som skal løses på italiensk. Kanskje skal dere kjøpe inn råvarer til neste dag i kjøkkenet? Så nå kommer språket til praktisk bruk. Alt i alt en hyggelig formiddag, der vi nyter å være italienere for en dag.
Ettermiddagen er ledig til egne eventyr.
I dag tar vi på oss turskoene og går direkte fra hotellet ut i naturen. Ikke langt fra byen begynner skogen, der det venter oss steineik, grusstier og kupert natur og kanskje et lite kloster midt ute i stillheten. I løpet av et par timer går vi en herlig tur og ser litt mer av landskapet før vi vender tilbake til en velfortjent lunsj (vi går cirka 6–7 kilometer).
Til lunsj kan man velge å besøke den lokale butikken og selv lage seg en liten niste som kan nytes i det fri.
Sent på ettermiddagen er det et par timers undervisning i italiensk. Vi skal lære de mest alminnelige glosene, så vi lettere kan bestille mat, spørre om veien og ikke minst omgås de lokale italienerne.
I dag begir vi oss via Umbria inn i Lazio til ”Den døende byen” Cività di Bagnoregio, som ligger midt i den vakre Tiber-dalen. Området er et veldig særpreget vinderodert vulkansk landskap, som får en til å tenke på månelandskaper eller filmen "Star Wars". Vi kjører til den lille byen Bagnoregio, og derfra går vi gjennom byen til kanten av klippen, der vi kan kikke over til den majestetisk beliggende byen Cività di Bagnoregio. Den gamle byen ligger og klynger seg desperat til tuff-klippen, som om den var et skip midt i et opprørt hav. Byen ble grunnlagt av etruskerne for over 2500 år siden, men i dag er den gamle forbindelsen med ”fastlandet” erodert bort av vind og vær. I dag har man bygd en 500 meter lang imponerende ”landgangsbro” som fører opp til den lille byen. Men dens dager er talte; dens skjebne er uunngåelig på grunn av naturkreftene. I dag er innbyggertallet redusert til 12 personer om vinteren, og omkring 100 om sommeren, men på tross av byens dramatiske liv er den et stort besøk verd og virkelig en opplevelse for livet.
Den velholdte middelalderbyen med de vakre bygningene oppført i vakker stein, små solfylte piazzaer, små brosteinsbelagte gater utsmykket med blomster og små hager gjør besøket uforglemmelig. Man må gå litt for å komme rundt i byen, men det er mulig å ta en minibuss frem til den lange broen. Det må likevel forventes at man kan gå cirka 4 kilometer.
Det italienske kjøkkenet er spennende, og i dag skal vi lære litt mer om italiensk mat. I hotellets kjøkken skal vi få et lite kurs i pastalaging. I løpet av et par timer lærer vi å lage den lokale pastaen, pici, som er spesielt toskansk. Dertil skal vi naturligvis lage en passende saus. Vi nyter vår egen hjemmelagede pastalunsj og et glass vin til.
Etter lunsjen blir det igjen to timers italiensk språkinnføring. Deretter er resten av ettermiddagen avsatt til egne eventyr.
Chianciano Terme har gjennom årtusener vært en kurby, og selv i dag lever byen primært av de mange som søker de helbredende kildene her. Byen er spesielt kjent for at kildevannet kan kurere problemer med leveren og andre sykdommer.
Men de varme kildene kan også by på opplevelser for kropp og sjel. Vil man ha en større omgang, kan man velge å la seg skjemme bort i det flotte spasentret Parco Acqua Santa. Her i det moderne kurbadet Terme Sensoriali kan man for 45 euro (lørdag/søndag 50 euro – priser fra mai 2023) få adgang til de lekre badene, aromaterapi-rom, gytjemasker, tropisk dusj, isbad, boblebad og tre forskjellige typer saunaer. En praktfull måte å la seg bli bortskjemt på og nyte en stille stund i herlige omgivelser.
Ønsker man derimot å prøve de utendørs varme badene, kan man besøke Terme Theia. Her sitter man ute i deilige varme bad og kan nyte naturen. Her kan man lett tilbringe et par herlige timer. Pris 29 euro for 4 timer (31 euro i helgen – priser fra mai 2023). Badetøfler bør tas med eller kan kjøpes billig på stedet.
I dag skal vi i kjøkkenet igjen, og denne gangen skal vi lage den store toskanske brødsuppen ribollita. Den smaker fantastisk og er svært næringsrik. Den består av hvite bønner og en kåltype som italienerne kaller ”cavolo nero” (svart kål). Suppen blir tilsatt gårsdagens nå tørre brød, og det er brødet som gir suppen den grøtaktige konsistensen. I gamle dager var suppen en klassisk rett om fredagen, som var kjøttfri dag, og derfor har vi naturligvis valgt å lage den på en fredag.
I dag er det mulighet for å delta på en ekstrautflukt til Arezzo og Cortona. Alternativt kan man bruke dagen til egne eventyr.
Vi kjører nordover mot byen Arezzo, som er av etruskisk opprinnelse. I dag er byen provinshovedstad, og den har fostret mange viktige renessansekunstnere, som for eksempel Piero della Francesca, Vasari og ikke minst den berømte forfatteren Petrarca. Piero della Francescas hovedverk, freksesyklusen "Legenden om det hellige kors", kan man se i San Francesco-kirken. Byen har et veldig vakkert torg, som man kanskje kan kjenne igjen fra den fine filmen med Roberto Benigni, "Livet er herlig".
På vei tilbake tar vi en kort pause i den lille byen Cortona, der etruskerne oppførte en ringmur rundt byen. Her kan man opplæevbe en typisk middelalderby, og den lokale kirken viser stolt fram helgenen Santa Margheritas grav. Fra byen har vi flott utsikt over Lago Trasimeno, der slaget mellom den puniske hærføreren Hannibal og den romerske konsulen Caius Flaminus fant sted i år 217 f.v.t. Romerne tapte slaget, og 15 000 romerske soldater døde ved bredden av innsjøen med den vakre beliggenheten.
Lago Trasimeno ligger i regionen Umbria. Vi stopper helt kort ved sjøen som H.C. Andersen også kom innom på reisen sin til Roma i 1833. Om møtet skriver han: "Neste dag gikk det over Castiglione gjennom frodige herlige landskaper med oljeskoger og druer, vakre, halvnakne barn og gamle matroner med sølvhvitt hår gikk og voktet kullsorte, hudblanke griser. Ved sjøen Tracymenes, der Hannibal stred, så jeg ved veien det første frittvoksende laurbærtreet."
Kjøper du utflukten innen avreise er prisen 300 kroner, men den kan også bestilles og betales på stedet for 30 euro per person. Spar penger og bestill hjemmefra.
Om kvelden spiser vi middag på hotellet.
Før vi skal hjem, er det på sin plass med enda en fridag. Hva med å kjøpe de siste tingene som olivenolje, parmesan, pasta og annet godt til kofferten? Det er det mulighet for i dag. Og ellers bare nyte en stille dag i byen eller en av de nærliggende småbyene.
Middagen i dag er på egen hånd. Kanskje det er noen som har oppdaget et spisested i den gamle bydelen som må prøves?
I dag kjører vi til lufthavnen i Roma, og etter en reise med mange opplevelser går turen tilbake til Norge.
Utflukt til renessansebyen Arezzo, middelalderbyen Cortona
Det er mulighet til å delta på en spennende utflukt til byene Arezzo og Cortona.
Vi kjører nordpå mot byen Arezzo, som er av etruskisk opprinnelse. I dag er byen provinshovedstad, og den har oppfostret mange viktige renessansekunstnere, som for eksempel Piero della Francesca, Vasari og ikke minst den berømte forfatteren Petrarca. Piero della Francescas hovedverk, freskesyklusen "Legenden om det hellige kors", kan man se i San Francesco-kirken. Byen har et vakkert torg som man kanskje kjenner igjen fra Roberto Benignis film «Livet er herlig».
På veien tilbake tar vi en kort pause i den lille byen Cortona, der etruskerne har oppført en ringmur om byen. Her kan man oppleve en typisk middelalderby, og den lokale kirken viser stolt fram helgenen Santa Margheritas grav. Fra byen har vi flott utsikt over Lago Trasimeno, der slaget mellom den puniske hærføreren Hannibal og den romerske konsulen Caius Flaminus fant sted i 217 fvt. Romerne tapte slaget, og 15 000 romerske soldater døde ved bredden av den vakre innsjøen.
Lago Trasimeno ligger i regionen Umbria. Vi stopper ganske kort ved innsjøen, som H.C. Andersen også dro forbi på sin reise til Roma i 1833. Om møtet skriver han: ”Næste dag gik det over Castiglione gennem frodige dejlige landskaber med olieskove og druer, smukke, halvnøgne børn og gamle matroner med sølvhvidt hår gik og vogtede kulsorte, hudblanke grise. Ved Søen Tracymenes, hvor Hannibal stred, så jeg ved vejen det første fritvoksende laurbærtræ”.
Prisen for utflukten er 300 kr hvis du kjøper den innen avreise, men den kan også bestilles og betales på stedet til 30€ per person (min. 20 deltagere.) Spar penger og bestill hjemmefra (senest 45 dager innen avreise)!
Prisinformasjon
- Reisens pris
-
Fra kr 17 998,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer
- Tillegg for enkeltrom
- 2 400,–
- Om enkeltrom
- Begrenset antall. Enkeltrommene er typiske enkeltrom og er derfor mindre enn dobbeltrom.
- Prisen inkluderer
-
- Norsk/svensk reiseleder
- Fly Oslo–Roma t/r
- Utflukter og transport ifølge program
- Sykkelleie dag 6
- Innkvartering på hotell i dobbeltrom
- Italiensk frokost hver dag, to hjemmelagde lunsjer og 11 middager
- Picniclunsj med vinsmaking i San Gimignano
- Skatter og avgifter
- Prisen inkluderer ikke
-
- Avbestillingsforsikring ved sykdom, 7% av reisens pris
- Reiseforsikring
- Eventuelle ekstra arrangementer
- Tillegg for enkeltrom
- Personlige driks, f.eks. til sjåfør (beregn ca. 10 euro)
- Personlige fornødenheter
- Alt ikke nevnt under "Prisen inkluderer"
Før reisen
Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.
Opplysninger om reisen
Deltagerantall
Mer om Italia
Her kan du lese mer om Italia: www.albatros.no/reisemaal/europa/italia
Les blant annet om klima og vær, valuta, driks og severdigheter.
Se også vår artikkel om vin i Toscana: Toscana – 40 år og en uke i vinens tegn
Allmenn informasjon
Reisens krav til bevegelighet
Reiseforsikring
Gouda Reiseforsikring
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.
Albatros Travels reiseledere
De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.
På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.
Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.
Driks
Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.
Pass
Tilslutning med innenriksfly
Reiser med mindreårige
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.
Plassering i flyet
Måltider om bord
Spesialkost
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.
Plassering i bussen
På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.
På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.
Forbehold/endringer
Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.
Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.