I de kilometerlange bølgende sanddynene blir den glatte overflaten bare sjelden brutt av spor etter kameler og beduiner på vei til marked i en oaseby. Ved kysten rager skyskrapere og luksushoteller i fantasifulle utforminger opp og speiler seg i det blanke vannet i Persiabukta. De forente arabiske emirater har om noen med hell klart å forene tradisjonell beduinlivsstil med vestlig forbruker- og storbykultur. I stedet for en grell kulturkollisjon møter man her livsformer preget av konservativ islam sammen med vestlig liberalisme i helstøpt harmoni.
De sju små forente sjeikdømmene kan takke 1960-årenes oljefunn for at de nå er blant verdens aller rikeste land. Tidligere har befolkningen levd av perler som dykkere hentet opp fra Persiabukta, av omfattende handel, særlig med Kina, og av det beryktede sjørøveriet, som fikk Storbritannia til å tvinge emiratene til våpenstillstand på 1800-tallet. I dag er turisme den største inntektskilden, og det blir gjort store anstrengelser for å tiltrekke seg de mest pengesterke turistene. Byen Dubai er hjemsted for det som sies å være verdens beste hotell i den seilformede bygningen Burj al-Arab. Her er det minste rommet en suite på 170 kvadratmeter. Andre måter å tiltrekke løstsittende dollar og euro på er å selge hele øyer i byggeprosjektene The World og Palm Islands. Her danner de mange kunstige øyene henholdsvis et verdenskart og tre formfullendte palmekroner i det lune vannet utenfor kysten av Dubai.
I tillegg til de mange turistene som hvert år besøker de sju sjeikdømmene og til dels i stadig større grad investerer i leiligheter, hus eller kunstige øyer, består befolkningen i De forente arabiske emirater av mange fastboende utlendinger. Hele tre fjerdedeler av befolkningen er gjestearbeidere, særlig fra India og Pakistan. Dette har betydd en ekstremt forvridd kjønns- og aldersfordeling, siden langt de fleste gjestearbeidere er menn mellom 20 og 60 år. Kvinner i emiratene kan godt være kresne når de nærmer seg gifteferdig alder, for det finnes dobbelt så mange menn som kvinner.
Dubai, som er en av toppscorerne som mål for reiser i emiratene, er et møte mellom Manhattan og eventyrene i Tusen og én natt: Eksotiske markeder ligger side om side med overdådige kjøpesentre som bugner av internasjonale merkevarer. Dubai byr også på spektakulære golfbaner, glimrende badestrender og seilturer i tradisjonelle dhow-båter, som tidligere ble brukt på handelsreiser til Kina. En reise til Dubai kan med fordel også inneholde en utflukt til ørkenens sandhav og frodige oaser – eventuelt på kamelrygg. Les i øvrigt mer om Emiraternes ørkenklima her: Klima og vær Forente arabiske emirater. Andre byer som kan gi en ferie i emiratene et eventyrlig preg, inkluderer de vakre Fujairah og Abu Dhabi, en moderne by med levninger fra tidligere tider i form av moskeer og det gamle palasset Al-Hosn.