Området der Jordan ligger i dag, har vært hjem for en av verdens eldste kulturer. Arkeologiske funn ved Jordan-elvas bredd kan dateres helt tilbake til 9000 f.Kr. Siden da har området vært bebodd av tallrike forskjellige sivilisasjoner – noen under så fremtredende overhoder som Abraham, Saul, Pontius Pilatus og andre bibelske hovedpersoner. Staten Jordans historie er til gjengjeld temmelig ung. Den begynte først i 1946, da landet fikk selvstendighet fra Storbritannia, som hadde styrt i det området som den gangen var kjent som Transjordania etter at Osmanriket hadde brutt sammen.
Jordans første konge var Abdullah I, som hadde fungert som emir (det arabiske ordet for fyrste eller hersker) under britenes herredømme. Abdullah ble myrdet og etterfulgt av kong Hussein, som regjerte fra 1953 til 1999 og med sin pragmatiske og vestvennlige lederstil la grunnen til den fredsommelighet som preger dette landet i Midtøsten. Hussein hadde ellers problemer som presset på fra alle kanter. USA, Storbritannia, Russland, Israel, landets arabiske naboer og en stor palestinsk befolkningsgruppe hadde alle en mening om hvordan landet skulle styres, og småkriger og kuppforsøk hørte til dagens orden. I seksdagerskrigen i 1967 kjempet Jordan sammen med Egypt, Syria og Irak mot en overraskende sterk israelsk hær. Den korte krigen sluttet med at Jordan måtte avstå Vestbredden og Øst-Jerusalem til Israel. Den nå avdøde kongen Hussein inngikk senere en fredsavtale med Israel. Etter Hussein overtok sønnen, den nåværende kong Abdullah II, tronen, og han har særlig konsentrert seg om befolkningens utdannelse, helse og økonomiske reformer. Han har også innført en regel om minst 20 prosent kvinnelige kommunalpolitikere. Jordan befolkning har gjennom århundrer levd som nomadiske beduiner, og den dag i dag lever en mindre del av de 11 millioner jordanere fremdeles et nomadisk eller halvnomadisk liv i ørken- og steppeområdene. Langt de fleste, både beduiner og ikke-beduiner, er sunnittiske muslimer, men det bor også noen kristne av forskjellige ortodokse retninger i landet. Arabisk er det offisielle språket, men ganske mange forstår og snakker engelsk, som i noen kretser til og med betraktes som Jordans andre språk.
Et fast punkt på de aller fleste reiser til Jordan er forståelig nok Petra. Dette er en kjempemessig ruinby med meterhøye bygninger hogd direkte inn i de rødlige sandsteinsklippene. Bare fasadene er synlige, mens rommene strekker seg dypt inn i fjellet, og bare svært få av byens mange bygninger er frittstående. I tillegg til mange hundre templer og gravkammere finnes her et vakkert beliggende kloster, et sirkelrundt amfiteater med plass til 6000 mennesker og selvfølgelig Petras mest berømte bygning, Al-Khazneh eller Skattkammeret. Denne 40 meter høye og fint utsmykkede fasaden er det første synet som møter den besøkende etter den 1,2 kilometer lange fotturen gjennom den smale kløften som er eneste vei inn i Petra. Området er enormt, og man trenger minst fire dager hvis man vil ha forhåpninger om å se det hele.
Byen Petra var hovedstaden i nabateernes rike fra 300-tallet f.Kr. og 500 år fremover; deretter overtok romerne byen. Den ble imidlertid snart forlatt og lå skjult mellom ørkenens klipper de neste tusen årene, inntil en sveitser gjenoppdaget den. UNESCO har naturligvis en plass til Petra på sin liste over verdens kulturarv, og i 2007 ble den enestående ruinbyen valgt til en av verden sju nye underverker. Mellom Petra og hovedstaden Amman ligger byen Karak med sitt fine slott, som er en gammel korsfarerfestning. Slottet når ikke helt Petras høyder i kategorien ekstremt overveldende ruiner, men det er likevel litt av en opplevelse å krype rundt i de lavloftede, snirklede gangene, der man flere steder er nødt til å ha med lommelykt. Enda mer næring til ruin-entusiaster finnes i den godt bevarte ruinbyen Jerash, som ble oppført av romerne og er et av Midtøstens beste eksempler på romersk arkitektur. Byen hadde i sin storhetstid mellom 15 000 og 20 000 innbyggere og var en tid en av de viktigste byene i den romerske provinsen Syria. De gamle, godt bevarte bygningene bringer de besøkende tilbake til det togakledde Romerriket, men særlig den store ovale plassen og de søyleomkransede gatene imponerer. Byen er så godt bevart fordi den etter et jordskjelv lå begravd dypt under et flere meter tykt lag av sand og først ble oppdaget av en russisk ekspedisjon i 1878.
En jordansk severdighet som både er underholdende og god for huden, er Dødehavet. Dette livløse "havet" er egentlig en innsjø, og til og med både verdens lavestliggende og mest saltholdige. Hele 30 prosent salt er det i vannet, og derfor finnes det ikke noe dyre- eller planteliv i det – derav navnet. I tillegg til det store saltinnholdet er både vann og slam i Dødehavet særlig rikt på mineraler, så sammen med den spesielle følelsen man får av nærmest å kunne sette seg ned i vannet, kan både huden og leddene ha nytte av et opphold her. Vil man bade på mer konvensjonell måte, kan det skje i det sørligste Jordan. Der vender landets bare 26 kilometer lange kystlinje ut mot Aqaba-bukta i Rødehavet. Fine badestrender og glimrende muligheter for snorkling er to av grunnene til at mange velger å legge veien forbi her under en ferie i Jordan. Byen Aqaba har en internasjonal stemning og summer av liv året rundt. Byens tiltrekningskraft skyldes også dens drømmeaktige klima, som aldri lar temperaturen komme under 20 grader – selv ikke når snøbygene fyker innover hovedstaden Amman lenger nord – og samtidig tar toppen av de hete sommerdagene med kjølige havbriser.
I en ørkenstat som denne kan det hele selvfølgelig ikke dreie seg om badeferie. Wadi Rum-ørkenen nordøst for Aqaba er beskrevet av den britiske obersten T.E. Lawrence, bedre kjent som Lawrence of Arabia. De dramatiske sandsteinsklippene i området, som reiser seg bratt fra myke, sandete daler, ble brukt i filmen "Lawrence of Arabia". Det lever fremdeles beduiner i Wadi Rum, og de rødbrune teltene deres bryter av og til synet av de mektige, røde sandmassene.
Området på begge sider av Jordan-elva var verdens navle på Bibelens tid, og flere steder i Jordan kan man tenke seg tilbake til tiden da begivenhetene i en av verdens mest leste bøker – angivelig – fant sted. På toppen av fjellet Nebo kan man føle seg som Moses da han for første gang skuet utover "Det hellige land" Israel, som han likevel aldri fikk komme inn i. På toppen av det 817 meter høye fjellet ligger en minnekirke for Moses, oppført i året 393. Nede ved bredden av Jordan-elva er det mulig å besøke det stedet der Johannes døperen ifølge tradisjonen døpte blant andre Jesus.
En overdådig ruinby skjult i en hemmelig dal midt i ørkenen. En kjempemessig saltsjø som nærmest minner om et velutstyrt wellness-senter. Levende bibelhistorie og en ørken gjort berømt av Lawrence of Arabia. Legg så til en godt gjennomført tradisjon for fred og diplomati midt i det ellers temmelig urolige Midtøsten. Alt i alt kan man bare bli forundret over at Jordan ennå ikke er overrent av eventyrlystne reisende.