10 tapasretter du ikke må gå glipp av
Tapas er det spanske kjøkkenet servert på klassisk vis med mange små retter. Overalt i Spania finner du et bredt utvalgt tapasrestauranter, og vårt råd er å gå etter dem lokalbefolkningen spiser på. Det er der de store kulinariske opplevelsene gjemmer seg. Her får du litt hjelp til hva du skal bestille.
1. Jamón serrano: Saltet, lufttørket skinke, som blir hengt opp for å utvikle farge, konsistens og smak. Det beste er jamón de pata negra, jamón de bellota eller svartfotskinke – alle er skinker fra eikenøttforede svarte griser av den halvville spanske Ibericorasen. Den serveres alltid temperert og spises med fingrene – ikke noe bestikk her!
2. Tortilla española: Klassisk spansk omelett med egg og poteter, tilberedt i en stor jerngryte. Poteter i biter stekes forsiktig i olivenolje og vendes deretter med pisket egg. Så snart overflaten begynner å stivne vender kokken grytens innhold ut på en bakeplate og baker den ferdig i ovnen. Som tapas blir den servert ved romtemperatur, skåret i passende munnfuller.
3. Croquetas: Små kroketter, lagd av tykk hvit saus som ofte er lagd på buljong i stedet for melk. Smakt til med hakket skinke, reker eller ost, omhyggelig panert og sprøstekt. Serveres rykende varme.
4. Gambas al ajillo: Reker tilberedt i olivenolje med hvitløk og chili i en cazuela. Rekene serveres sydende varme med en tregaffel så du ikke brenner deg på tunga. En luksustapas. Også kjent som gambas pil-pil, som henviser til den boblende lyden fra rekene når de blir servert i den rykende varme oljen.
5. Patatas bravas: Mellomstore potetbiter, enten friterte, kokte eller stekte og tilsatt chili med eller uten tomat og hvitløk. Serveres med aioli, hvitløksmajones. Det er kanskje den enkleste og mest økonomiske tapasretten, men også en av de mest populære.
6. Boquerones en vinagre: Ferske ansjosfileter som er lett syltet i eddik med salt og hvitløk. Serveres drenet for lake og pyntet med persille og finhakket hvitløk – og litt god olivenolje.
7. Albondigas da salsa: Godt krydrede små svine- og oksekjøttboller som er brasert i en saus basert på lett krydrede tomater og persille. Velduftende safran eller mandler kan også være en del av retten.
8. Higados de pollo al vino de Jerez: Kyllinglever brasert i sherry. En kombinasjon som smaker guddommelig.
9. Pinchitos morunos: Svinekjøtt i terninger, marinert i olje, hvitløk og krydder som spisskummen, koriander og av og til gurkemeie og chili. Deretter satt på spidd og grillet.
10. Pulpo a la gallega: Blekksprut med søt pimentón (paprika). Blekksprutens fangarmer skjæres i biter og vendes med olivenolje, finhakket hvitløk og et rundhåndet dryss pimentón.
¡Buen provecho!
Les mer om Spania her:
Reiser Spania – Rundreiser Spania – Klima og vær Spania – Fakta Spania – Langtidsferie i Andalucía – Langtidsferie på Mallorca
Tema om Andalusia
Vi elsker Andalusias varme temperaturer, fine kulturelle tilbud og fantastiske, avslappede atmosfære. Derfor har vi samlet noe av det beste fra den spanske regionen for deg:
Artikel: Málagavin – enestående, søt og perfekt!
Artikel: På langtidsferie for niende gang
Blog: Rejseblog fra Andalusien