Baskerlandet
Lettere, friskere, bredere og vakrere. Slik er maten i det Michelin-spekkede Baskerlandet etter 1970-årenes gastronomiske revolusjon.
Se alle våre rundreiser i Spania
Verdensrekord i gastronomi
Kjøkken-nyskapelse fra 1970-årene
Det har ikke alltid ligget i kortene at Baskerlandet skulle være i den gastronomiske ledertrøya. Fra 1800-tallet og frem i 1970-årene var det kjemisk industri og jernindustri som preget regionen. Men nærmest samtidig med nedgangen i tungindustrien i 1970-årene begynte noen fremsynte kokker å se andre muligheter i lokalmiljøet. Ole Loumann, forfatter av ”Turen går til Nordspanien”, forklarer hva som skjedde:
"Fruktbar åkerjord og skoger og fjell i innlandet har alltid sikret nordspanierne adgang til store mengder frisk fisk, skalldyr, kjøtt og grønnsaker av høy kvalitet. Hertil kommer de tette geografiske og kulturelle båndene til Frankrike, der forrige århundres største kulinariske revolusjon fant sted med bevegelsen nouvelle cuisine. Og i slutten av 1970-årene startet kokkene Juan María Arzak og Pedro Subijana i San Sebastián en bevegelse mot et moderne baskisk kjøkken inspirert av nettopp fransk nouvelle cuisine, men tilpasset egne regionale forutsetninger."
Lett og elegant matlaging
Ifølge Ole Loumann har det resultert i en gastronomi som er lettere (mer olivenolje, mindre smør og fløte), friskere (lokale og årstidsbestemte produkter), bredere (ingredienser fra Asia og andre eksotiske land) og vakrere – der tallerkener kan utsmykkes "like elegant som japanske blomsteroppsetninger."
De to pionerkokkene driver fortsatt hver sin stjernespekkede restaurant, Arzak og Akelarre i San Sebastián. Herfra har nouvelle cuisine bredt seg til andre spanske områder, men kraftsentret er fremdeles Baskerlandet, der yngre toppkokker fortsetter med å skyte opp av undergrunnen.
Se mer om gastronomi i Baskerlandet samt listen over alle Michelin-restaurantene på http://tourism.euskadi.eus/en/
Fem favoritter i Bilbao
Forfatter av ”Turen går til Nordspanien”, Ole Loumann, avslører her sine 5 favorittrestauranter i Bilbao:
Etxanobe
Serverer spennende baskisk og internasjonal mat til priser som til tross for stedets Michelin-stjerne ikke koster en herregård. Ligger inne i musikkhuset Palacio Euskaldun.
Nerua
Kan by på de lekreste småbiter fra det innovative baskiske kjøkkenet. Spanias ledende matanmelder, Rafaél García Santos, har utropt mesterkokken Josean Martínez Alija, som styrer kjøkkenet, til en av landets dyktigste innenfor moderne spansk gastronomi. Ligger inne i Guggenheim-museet.
Guggenheim Bilbao Bistro
Byr på treretters- og smakemenyer til absolutt overkommelige priser. Hvis du ikke har budsjett til en gourmetmiddag på restaurant Nerua, kan du i stedet stille sulten i denne utmerkede bistroen i Guggenheim-museet.
Casa Victor Montes
Store skinker henger ned fra taket, og veggene er dekorert med hundrevis av vinflasker.
Café Bar Bilbao
Byr på stort utvalg av pintxos (en slags tapas på tannpirker eller pinne), som kan nytes inne i det gamle lokalet eller på plassen utenfor. Prøv bacalao al pil-pil, en brødbit med torsk i saus etter en tradisjonell Bilbao-oppskrift.
Elsker du å reise etter lekker mat? Da må du lese mer om reisene våre med temaet vin og gastronomi