Midt-Østen
Tre verdensreligioner oppsto i Midt-Østen. De første spadestikkene til jødedommen ble tatt omkring det store tempelet i Jerusalem.Kristendommen har også sin opprinnelse i Jerusalem, mens den nyeste verdensreligionen, islam, har sitt utspring i Mekka og Medina i Saudi-Arabia. I nåtidens Midt-Østen overstiger tilhengerne av islam langt de to øvrige religionenes. Det finnes kristne mindretall i hele regionen, mens jødene hovedsaklig er konsentrert i Israel.
at landjordens laveste punkt ligger i Midt-Østen – nemlig Dødehavet, cirka 400 meter under havets overflate.
at De forente arabiske emirater het Traktatkysten fram til 1971?
Midt-Østens geografi
Landskapet i Midt-Østen er hovedsaklig flatt. Land som Tyrkia, Iran og Yemen har noen fjell som kan trekke litt opp i gjennomsnittshøyden. Regionens høyeste punkt, Damavand-fjellet i Iran, har en høyde på 5165 meter. Når det gjelder lavtliggende punkter gjør Midt-Østen det bedre, siden saltsjøen Dødehavet på grensen mellom Jordan, Vestbredden og Israel ligger 418 meter under havoverflaten og dermed er verdens laveste punkt. Store deler av Midt-Østen er dekket av ørken, og ideen om vannpiperøykende beduiner på kamelkaravane gjennom endeløse sanddyner er ikke helt feil. Flere steder i Midt-Østen finnes det fremdeles beduinstammer som lever tradisjonelle nomadeliv, for eksempel i Syria, Irak, Jordan og Saudi-Arabia.
Det er ikke klart definert hvilke land som hører med i betegnelsen Midt-Østen, men den dekker tradisjonelt den sørvestlige delen av det asiatiske kontinentet. Av og til blir noen av de nordafrikanske landene også tatt med. Midt-Østen er snarere en politisk og kulturell betegnelse enn en egentlig geografisk. Islam er hovedreligion i langt de fleste landene og utgjør en samlende kulturell enhet for hele regionen. Et annet fellestrekk er betydelige oljefunn som har medført plutselig rikdom for regnfattige ørkenstater som Irak, Iran, Kuwait, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.