Opplev den antikke historien i Hellas: besøk sivilisasjonens vugge i Athen, Delfi og Olympia, og opplev et av naturens vidundere, klippene i Metéora
Gi våren litt historisk og kulturelt krydder i vakre og alltid interessante Hellas! På denne rundreisen på fastlandet og Peloponnes ser vi noen av Hellas’ helt store høydepunkter. Fra Akropolis og filosofenes Athen til Olympia og oldtidens olympiske stadion med mange spennende stopp på veien – blant annet i oraklenes Delfi og vakre Návplio. Reisen byr også på det imponerende klippelandskapet i Metéora, der vi besøker et par av de klostrene som fremdeles eksisterer i dag. Vi bor på gode 3- og 4-stjerners hoteller.
-
Type Rundreise
-
Reiseleder Norsk/svensk
-
Visum Nei
-
Vaksinasjon Nei
-
Valuta Euro
- Dag 1
- Oslo–Athen. Akropolis
- Dag 2
- Athen. Akropolis og Korinthkanalen. Návplio
- Dag 3
- Oldtidsbyen Epidauros, antikkens Mykene og videre til Olympia
- Dag 4
- Templer og stadion i Olympia, havnebyen Pátra og Aráchovo
- Dag 5
- Delfi. Videre til Kalampáka ved Meteora
- Dag 6
- Naturfenomenet Metéora og klosterbesøk. Videre til Ísthmia
- Dag 7
- Tid på egen hånd
- Dag 8
- Hjemreise
Dagsprogram
Vi ankommer til Athens nye lufthavn og kjører til millionbyen Athen, den europeiske sivilisasjonens vugge. Her har moderne demokrati og naturvitenskap sin opprinnelse, og allerede i antikken var byen et attraktivt turistmål. Balkongene på husene og leilighetene er prydet av geranier, og byens gater og plasser er beplantet med appelsintrær. Høyrøstede gateselgere og fargestrålende markeder minner om Østens basarer, mens de litt forfalne nyklassisistiske paleene leder tankene hen på en svunnen tid da Athen var kjent som ”Middelhavets perle”.
Vi kjører til hotellet vårt, blir innkvartert og spiser middag der sammen.
I dag skal vi besøke Athens vartegn, Akropolis. Veien opp til de UNESCO-fredede ruinene, som kan ses nesten hvor som helst man befinner seg i storbyen, må tas til fots. Klippehøyden har vært bebodd siden steinalderen, og har vært lett å forsvare med sin beliggenhet 150 meter over havet. Senere ble stedet nøye utvalgt til å være det stedet gudene skulle tilbes og stedet der byens elite hadde hverdagen sin – opphøyd og i nærheten av gudene.
De mange templene på Akropolis har dessverre lidd store skader. Et tyrkisk kruttlager eksploderte i Nike-tempelet, jordskjelv har satt sine spor, og ikke minst har det vært omfattende tyverier av friser og statuer – både av franskmennene under Napoleonstiden og senere av den britiske okkupasjonsmakten. Den imponerende Pantheon-frisen, eller rettere sagt det som var igjen av den etter et venetiansk bombeangrep, ble ført til England i 1880 og er fremdeles utstilt på British Museum.
Vi får en fin omvisning på Akropolis, og etterpå drar vi ned til det nye museet og ser en kopi av Partheon-frisen. Det flotte museet åpnet i 2009, og her får man et fantastisk innblikk i de gamle grekernes enestående evner til å lage imponerende bygninger og vakre marmorstatuer.
Vi spiser lunsj i Athen, og det blir tid til å se litt mer på byen. Vi får også en tur gjennom sentrum og passerer blant annet Sintagma-plassen med det greske parlamentet.
Vi forlater Athen og kjører til Korinthkanalen, der vi gjør et kort opphold. Korinthkanalen, som forkortet sjøveien rundt Peloponnes med nesten 40 mil, ble påbegynt av keiser Nero, men aldri fullført. På slutten av 1800-tallet ble den 6,5 km lange og ca. 25 meter brede kanalen med opptil 80 meter høye sider fullført. Den revolusjonerte skipsfarten for en tid, men i dag er det bare småbåter som kan komme igjennom den.
Peloponnes er i dag et av de mest verdifulle arkeologiske områder og et av de mest spennende steder man kan besøke – historisk sett. Beliggenheten i det sørøstlige Middelhavet har i årtusener vært et knutepunkt for handel og kriger, og området har vært underlagt fremmede makter som Roma, Bysants, Venezia og i flere omganger Osmanriket.
Vi skal overnatte i Návplio ved Argos-bukta. Návplio er en svært vakker by og var i 1830-årene hovedstad i Hellas for en kort periode, og vi ser levninger fra den bysantinske, den venetianske og den osmanske perioden. Ute i havet ligger et lite fort, Boúrtzi, bygd av venetianerne, og over byen kneiser et fantastisk venetiansk byggverk, Palamídi-festningen, på en ca. 200 meter høy klippe. Dit opp fører det en trapp på nesten tusen trinn. Festningen ble omkring år 1700 bygd for å forsvare byen mot fiender fra havet. Videre er der ruiner av et ikke fullt så god bevart festningsanlegg fra østromersk og bysantinsk tid, Akronavplía.
Middag er på egen hånd i Návplio.
Første stopp på Peloponnes er det antikke Epidauros, der vi finner et av de best bevarte amfiteatrene i verden. Det har en akustikk som ikke kan sammenlignes med noe annet. Teatret er utrolig godt bevart – bl.a. fordi det er bygd inn i klippen i en kløft og derfor er naturlig beskyttet – og blir brukt til forestillinger hvert år den dag i dag. Stedet mistet sin religiøse betydning på 400-tallet, da kristendommen ble innført. Inntil da hadde det vært hjemsted for legevitenskapens gud Asklépios, og der er i dag godt bevarte rester av Tholos, en rund bygning med en labyrint, kanskje tenkt som en ormegård, siden slangegift var en del av medisinen, og Abaton, der pasienter ventet på å bli behandlet.
Det siste besøket før vi kjører på tvers av Peloponnes, blir ved det antikke Mykene. Den mykenske kulturen stammer fra Kreta og ble ført til fastlandet. Man regner med at storhetstiden var mellom 1600 og 1100 år fvt. Her bygde man en befestet by mellom to fjellsider der det bare var adgang fra vest. Byggingen var svært komplisert med store, tykke bymurer. Den hadde underjordisk vanntilførsel, noe som på den tiden var ganske enestående i Europa.
Mest kjent er Løveporten, som markerer inngangen gjennom bymuren. Tre store steiner danner rammen, og øverst ligger det en flott tilhogd trekantet stein med to løvekropper som voktet byen. I dag er løvenes hoder borte. Utenfor byen finner vi det såkalte ”skattkammeret”, oppkalt etter den store sagnkongen Atreus. Det er et gravkammer, mener arkeologene i dag. Den berømte kong Agamemnons grav har også vært knyttet til stedet, men graven har vist seg å være langt eldre.
Turen fortsetter til vestsiden av halvøya, der vi stopper ved Olympia, spiser middag og overnatter.
I dag skal vi besøke Olympia, som er på UNESCOs verdensarvliste. Stedet er tilegnet den største av gudene, Zevs, som ifølge historien bodde på det knappe 3000 meter høye Olympos-fjellet sammen med elleve andre greske guder. Dette fjellet ligger nært østkysten, sørvest for Thessaloniki.
Til ære for Zevs ble området her kalt Olympia, og det var opprinnelig et religiøst område der prester dels bodde, dels kom for å tilbe gudene. Etter hvert forandret det seg til å bli en lokalitet for en årlig konkurranse blant grekerne – nemlig De olympiske lekene. Vi skal rundt på det arkeologiske området der vi finner restene av Zevstempelet, Heratempelet, stadion og hippodromen, der hesteveddeløpene fant sted. Området ligger fredelig til og er veldig spennende, men et besøk i museet gir det beste overblikket over ruinene. De fleste av dem falt sammen under et voldsomt jordskjelv på 500-tallet, mens restene ble dekket av jord og leire av et stort jordskred, som er årsaken til at så mye av stedet ble bevart helt til vår tid.
Etter at vi har brukt formiddagen på et av de største historiske minnesmerkene fra den antikke greske perioden, fortsetter turen mot nord langs kysten til den store havnebyen Pátra. Deretter passerer vi stredet på den snaut 3000 m lange Ríou-Andirríou-broen og vender tilbake til fastlandet.
Vi kjører langs kysten mot øst med Korinthbukta på sørsiden og frem til Aráchova, litt vest for Delfi. Her blir vi innkvartert og spiser middag.
Etter frokost kjører vi til Delfi. Oraklet i Delfi kunne – ifølge historien – fortelle deg om din fremtid, i likhet med de mange andre oraklene i det antikke Hellas, men oraklet i Delfi var kjent for å ha de beste og mest sannsynlige svarene. De kom på vers og ble fremført av prestene, som oversatte de påvirkede orakelkvinnenes tåkeprat til alminnelig tale. Man mener at de unge kvinnene sniffet euforiserende damper.
Selve det antikke Delfi ligger høyt oppe, omkranset av fjellet Parnassos og med ideell beskyttelse mot eventuelle fiender. Her lå Apollontempelet, et stadion, flere skattkamre og andre bygninger bak bymurer. For å nå frem brukte man den samme brolagte veien, ”den hellige vei”, som vi benytter i dag til å komme opp og frem til oraklet og templene.
Etter dette spennende besøket spiser vi lunsj i Delfi før vi fortsetter inn i fastlandet og regionen Thessalia. Vi kjører gjennom den fruktbare sletten inn til hotellet vårt i Kalampáka, der vi skal overnatte og spise middag.
Metéora er et av de mest imponerende naturfenomener som finnes. Fra enorme innsjøer har vannet gjennom tusener av år fosset ned gjennom fjellene og har formet et fascinerende landskap. På noen av disse klippene har det i over tusen år bodd eneboere som søkte Guds velsignelse og evig liv ved å være nær ham. Hulene som eremittene bodde i, lå øverst på disse klippene og kunne bare nås med taustiger eller særdeles gode klatreegenskaper. Det er ikke så rart at disse klippene i dag ofte blir besøkt av klatrere.
Senere samlet mange av områdets eneboere seg og bygde klostre og klatrestier, men mange av klostrene ble forlatt under tyrkernes herredømme og er i dag forfalne ruiner. Det er likevel fem fungerende og bebodde klostre tilbake, og vi skal besøke et par av dem. Vær oppmerksom på at korte skjørt og kortermede topper til kvinner ikke er tillatt, og at shorts ikke er tillatt for hverken menn eller kvinner.
Etter lunsj kjører vi sørover igjen. Vi gjør et opphold ved Thermopylae og ser det store monumentet for kong Leonidas. Vel framme i Ísthmia ved Korinthkanalens munning finner vi hotellet vårt og spiser middag.
I dag har vi satt av tid til å nyte livet, solen og landsbyen. På egen hånd kan du prøve det lokale kjøkkenet med herlig gresk mat, utforske området vi bor i eller bare slappe av og fordøye inntrykkene fra reisen.
Prisinformasjon
- Prisen inkluderer
-
- Fly Oslo–Athen t/r
- Norsk/svensk reiseleder
- God buss av europeisk standard
- 7 overnattinger på gode 3- og 4-stjerners hoteller
- 7 x frokost
- 4 x lunsj (dag 2-5)
- 5 x middag (dag 1, 3-6)
- 11 entréer til arkeologiske områder eller museer (som nevnt i programmet)
- Offisielle guider der dette er påkrevd
- Skatter og avgifter
- Prisen inkluderer ikke
-
- Avbestillingsforsikring ved sykdom, 7% av reisens pris
- Reiseforsikring
- Eventuelle ekstra arrangementer
- Tillegg for enkeltrom
- Øvrige måltider
- Drikkevarer
- Driks til lokalguider og sjåfører, beregn ca. kr 400 per person
- Personlige fornødenheter
- Alt ikke nevnt under “Prisen inkluderer”
Før reisen
Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.
Opplysninger om reisen
Frokost
Frokosten er litt enklere i Hellas enn hva vi er vant til i Norge.
Fottøy og klær
Ta med gode sko eller støvler, for det blir en del vandring i antikkens stein og støv. Det er ikke lange turer, men de er støvet og foregår på harde grus- eller steinstier – ofte med varierende høydeforskjeller. Derfor skal man være i god fysisk form og ikke ha gangbesvær for å kunne delta i de mange omvisningene.
Ved klostre og kirker må herrene være iført langbukse. Kvinner bør ta med et sjal til å dekke bare skuldrer m.m. samt bukse og/eller langt skjørt.
Bagasje
Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.
Deltagerantall
Mer om Hellas
Les blant annet om klima og vær, tidsforskjell, driks, historie og severdigheter.
Allmenn informasjon
Reisens krav til bevegelighet
Reiseforsikring
Gouda Reiseforsikring
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.
Albatros Travels reiseledere
De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.
På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.
Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.
Driks
Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.
Pass
Tilslutning med innenriksfly
Reiser med mindreårige
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.
Plassering i flyet
Måltider om bord
Spesialkost
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.
Plassering i bussen
På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.
På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.
Forbehold/endringer
Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.
Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.