Besøk det beste av Italia – Campania! Se hvordan ekte pasta lages i pastabyen over alle, Gragnano. Spaser inn i romertiden i legendariske Pompeii på brosteinene som romerne og slavene deres satte sandalene på før vulkanen Vesuv begravde alt. Nyt en ekte italiensk is på romantiske Capri – øya med romerske ruiner, designerbutikker og forrevne kystlandskap. La deg innhylle av svunne tider med de greske templene i Paestum. Og la deg begeistre av regionshovedstaden Napoli, svimlende vakre Sorrento og den berømte Amalfikysten.
Besøk det beste av Italia – Campania! Se hvordan ekte pasta lages i pastabyen over alle, Gragnano. Spaser inn i romertiden i legendariske Pompeii på brosteinene som romerne og slavene deres satte sandalene på før vulkanen Vesuv begravde alt. Nyt en ekte italiensk is på romantiske Capri – øya med romerske ruiner, designerbutikker og forrevne kystlandskap. La deg innhylle av svunne tider med de greske templene i Paestum. Og la deg begeistre av regionshovedstaden Napoli, svimlende vakre Sorrento og den berømte Amalfikysten.
Det italienske eventyret vårt begynner når vi flyr fra Oslo til Napoli. Fra Napoli kjører vi gjennom det vakre italienske landskapet til hotellet vårt i Gragnano, som ligger 3 mil sørøst for Napoli med utsikt til vulkanen Vesuv. Middagene våre kommer vi til å spise på hotellet, som serverer god italiensk mat.
Dag 1
Oslo – Napoli. Videre mot Gragnano
Det italienske eventyret vårt begynner når vi flyr fra Oslo til Napoli. Fra Napoli kjører vi gjennom det vakre italienske landskapet til hotellet vårt i Gragnano, som ligger 3 mil sørøst for Napoli med utsikt til vulkanen Vesuv. Middagene våre kommer vi til å spise på hotellet, som serverer god italiensk mat.
Etter frokost starter vi opplevelsene våre i vår egen lille by Gragnano, som ligger rett under vulkanen Vesuv. Byen kalles Cittá della Pasta – Pastabyen – og er et symbol på Italias mest stabile erverv, nemlig pastaproduksjonen. Her har man gjennom 500 år produsert den fineste pasta, og på 1800-tallet var det 140 større eller mindre pastamakere i byen. Her skal vi besøke en fabrikk som lager denne herlige italienske spesialiteten som har sneket seg inn i all verdens kjøkkener. Vi hører mere om fremstillingsprosessen av kvalitetspasta og litt om de forskjellige typene pasta. Og også litt om hvilke typer pasta, som passer til hvilke sauser. Tidligere kunne man se pastaen henge til tørk over hovedgaten, som vender slik at vinden fra havet og fra fjellene kunne tørke pastaen best mulig. I dag blir det gjort i tørkeovner i stedet. Jo visst, det er sannelig en kunst å lage en god italiensk pasta.
Heretter begir vi oss opp i fjellene bak byen. Det er her mange av grønnsakene og blomstene man finner på det lokale markedet blir produsert. vi besøker en agriturismo, som er en liten gård der man kan overnatte og få en enkel servering av mat som er lagd av lokale råvarer. I tillegg til olivenolje har gården også kastanjer, forskjellige grønnsaker, gjess og esler. Vi går inn i den trivelige familierestauranten og smaker på den lokale vinen. Noen av områdets spesialiteter sikrer vi oss også at vi får smake på.
Om ettermiddagen er det mulighet for å besøke den berømte vulkanen Vesuv, om med en majestetisk vulkankjegle strekker seg mot himmelen i det fjerne. Vesuvs berømte utbrudd for snart 2.000 år siden ødela blant annet byene Pompeii og Herculanum. Innbyggerne i området lever i skyggen av denne levende vulkanen, flott beliggende ved Napolibukten, og besøket vårt går til toppen av den over 1.200 meter høye vulkanen. Det siste stykket opp til kanten må foretas til fots (cirka 20 minutters gåtur). Her kan man se ned i det imponerende krateret. Turen krever at man er god til bens og kan bestige de siste høydemeterne før krateret. (Må bestilles hjemmefra, pris kr. 560,–). Utflukten gjennomføres ved minimum 20 deltakere. Alternativt kan man bli hjemme på hotellet og nyte omgivelsene rundt hotellet i Gragnano.
Dag 2
Gragnano, besøk på agriturismo. Mulighet for utflukt til Vesuv
Etter frokost starter vi opplevelsene våre i vår egen lille by Gragnano, som ligger rett under vulkanen Vesuv. Byen kalles Cittá della Pasta – Pastabyen – og er et symbol på Italias mest stabile erverv, nemlig pastaproduksjonen. Her har man gjennom 500 år produsert den fineste pasta, og på 1800-tallet var det 140 større eller mindre pastamakere i byen. Her skal vi besøke en fabrikk som lager denne herlige italienske spesialiteten som har sneket seg inn i all verdens kjøkkener. Vi hører mere om fremstillingsprosessen av kvalitetspasta og litt om de forskjellige typene pasta. Og også litt om hvilke typer pasta, som passer til hvilke sauser. Tidligere kunne man se pastaen henge til tørk over hovedgaten, som vender slik at vinden fra havet og fra fjellene kunne tørke pastaen best mulig. I dag blir det gjort i tørkeovner i stedet. Jo visst, det er sannelig en kunst å lage en god italiensk pasta.
Heretter begir vi oss opp i fjellene bak byen. Det er her mange av grønnsakene og blomstene man finner på det lokale markedet blir produsert. vi besøker en agriturismo, som er en liten gård der man kan overnatte og få en enkel servering av mat som er lagd av lokale råvarer. I tillegg til olivenolje har gården også kastanjer, forskjellige grønnsaker, gjess og esler. Vi går inn i den trivelige familierestauranten og smaker på den lokale vinen. Noen av områdets spesialiteter sikrer vi oss også at vi får smake på.
Om ettermiddagen er det mulighet for å besøke den berømte vulkanen Vesuv, om med en majestetisk vulkankjegle strekker seg mot himmelen i det fjerne. Vesuvs berømte utbrudd for snart 2.000 år siden ødela blant annet byene Pompeii og Herculanum. Innbyggerne i området lever i skyggen av denne levende vulkanen, flott beliggende ved Napolibukten, og besøket vårt går til toppen av den over 1.200 meter høye vulkanen. Det siste stykket opp til kanten må foretas til fots (cirka 20 minutters gåtur). Her kan man se ned i det imponerende krateret. Turen krever at man er god til bens og kan bestige de siste høydemeterne før krateret. (Må bestilles hjemmefra, pris kr. 560,–). Utflukten gjennomføres ved minimum 20 deltakere. Alternativt kan man bli hjemme på hotellet og nyte omgivelsene rundt hotellet i Gragnano.
Vi starter dagen med et besøk i den legendariske byen Pompeii og går dermed flere tusen år tilbake i tiden. Byen ble under et voldsomt vulkanutbrudd i august 79 e.Kr. begravd under et tykt lag av aske og pimpstein. Askeregnet varte i tre døgn, og byens cirka 15.000 innbyggere flyktet hals over hodet for å komme i sikkerhet. Begivenheten er blitt levende beskrevet av Plinuis den Yngre. Frem til 1748 sto tiden stille i Pompeii, som heretter våknet av tornerosesøvnen sin. Utgravningene er ikke avsluttet enda, og man føler seg hensatt til fortiden.
Under vandreturen vår i den utgravde byen ser vi hvordan man allerede for snart 2.000 år siden hadde rennende vann i husene, kloakksystemer, fantastiske veggmalerier, flotte bolighus, bakerier, templer, badehus (termer) og en lokal bar. Som ved et trylleslag forstummet alt liv i byen, og med vår fantasi vekker vi byen til live igjen. Etter lunsj på egen hånd kjører vi til storbyen Napoli. Vi hører litt om den sjarmerende storbyen og ser noen av de mest kjente og vakre stedene. Vi passerer San Carlo-operaen og det kongelige slottet. Napolitanerne er fargerike og levende, og byen har en intens stemning. Kanskje ser vi vasketøy blafre i de små smugene i sentrum. Det blir naturligvis også tid til å gå en liten tur rundt i byens historiske sentrum, før vi kjører tilbake til hotellet og spiser middag.
Dag 3
Pompeii – Napoli
Vi starter dagen med et besøk i den legendariske byen Pompeii og går dermed flere tusen år tilbake i tiden. Byen ble under et voldsomt vulkanutbrudd i august 79 e.Kr. begravd under et tykt lag av aske og pimpstein. Askeregnet varte i tre døgn, og byens cirka 15.000 innbyggere flyktet hals over hodet for å komme i sikkerhet. Begivenheten er blitt levende beskrevet av Plinuis den Yngre. Frem til 1748 sto tiden stille i Pompeii, som heretter våknet av tornerosesøvnen sin. Utgravningene er ikke avsluttet enda, og man føler seg hensatt til fortiden.
Under vandreturen vår i den utgravde byen ser vi hvordan man allerede for snart 2.000 år siden hadde rennende vann i husene, kloakksystemer, fantastiske veggmalerier, flotte bolighus, bakerier, templer, badehus (termer) og en lokal bar. Som ved et trylleslag forstummet alt liv i byen, og med vår fantasi vekker vi byen til live igjen. Etter lunsj på egen hånd kjører vi til storbyen Napoli. Vi hører litt om den sjarmerende storbyen og ser noen av de mest kjente og vakre stedene. Vi passerer San Carlo-operaen og det kongelige slottet. Napolitanerne er fargerike og levende, og byen har en intens stemning. Kanskje ser vi vasketøy blafre i de små smugene i sentrum. Det blir naturligvis også tid til å gå en liten tur rundt i byens historiske sentrum, før vi kjører tilbake til hotellet og spiser middag.
Vi starter dagen med en kjøretur der vi passerer de små fjellene bak Gragnano og drar til den andre siden av Sorrento-halvøya. Den sørlige skråningen anses av mange for å være Italias, kanskje verdens, vakreste og mest spektakulære kyststrekning. Her reiser Amalfikystens frodige, grønne fjell seg bratt opp fra havet, og små hyggelige byer, som den kjente Amalfi, ligger som perler på en snor mellom fjell med en fantastisk utsikt over Middelhavet.
De maleriske husene er nærmest limt fast på klippene, og arkitekturen bærer preg av de fremmede folkeslagene som gjennom tidene har invadert området.
Hovedbyen Amalfi, som var en av de fire italienske sjørepublikkene, har vært en svært viktig brikke i Italias historie, og i dag er området et eksklusivt og attraktivt feriemål. Vi går en tur i byen og ser nærmere på den hyggelige byen med den vakre kirken.
Det blir tid til å ta en is eller en kop kaffe, før vi fortsetter turen sørpå forbi Salerno. Her finner vi de berømte greske templene i Paestum, som H.C. Andersen besøkte i mars 1834. Han noterte i sin berømte dagbok: “Tidsler og vilde Figenbuske danner et Vildnis her, hvor de herlige, de meest skjønne Templer jeg har seet, staae under den blaa Luft, det vrimlede med Violer, store dejlige Violer, der groede om Templerne… …der som et Pompeji i vor Tidsalder atter er fremsteget fra Glemsel og Nat“.
Grekerne slo seg ned i området omkring år 600 f. Kr. De kalte byen Poseidonia og oppførte fantastiske templer. Navnet Paestum fikk byen først av romerne som erobret byen i år 273 f. Kr. Senere gikk området i glemselen på grunn av malaria, og det var først på midten av 1700-tallet at man gjenoppdaget templene. Kunstnere fra hele Europa strømmet til, og de var, som H.C. Andersen og gullaldermalerne, dypt fascinerte av stedet. I dag ser vi de tre templene, som virkelig er et besøk verd.
Dag 4
Paestum og Amalfikysten
Vi starter dagen med en kjøretur der vi passerer de små fjellene bak Gragnano og drar til den andre siden av Sorrento-halvøya. Den sørlige skråningen anses av mange for å være Italias, kanskje verdens, vakreste og mest spektakulære kyststrekning. Her reiser Amalfikystens frodige, grønne fjell seg bratt opp fra havet, og små hyggelige byer, som den kjente Amalfi, ligger som perler på en snor mellom fjell med en fantastisk utsikt over Middelhavet.
De maleriske husene er nærmest limt fast på klippene, og arkitekturen bærer preg av de fremmede folkeslagene som gjennom tidene har invadert området.
Hovedbyen Amalfi, som var en av de fire italienske sjørepublikkene, har vært en svært viktig brikke i Italias historie, og i dag er området et eksklusivt og attraktivt feriemål. Vi går en tur i byen og ser nærmere på den hyggelige byen med den vakre kirken.
Det blir tid til å ta en is eller en kop kaffe, før vi fortsetter turen sørpå forbi Salerno. Her finner vi de berømte greske templene i Paestum, som H.C. Andersen besøkte i mars 1834. Han noterte i sin berømte dagbok: “Tidsler og vilde Figenbuske danner et Vildnis her, hvor de herlige, de meest skjønne Templer jeg har seet, staae under den blaa Luft, det vrimlede med Violer, store dejlige Violer, der groede om Templerne… …der som et Pompeji i vor Tidsalder atter er fremsteget fra Glemsel og Nat“.
Grekerne slo seg ned i området omkring år 600 f. Kr. De kalte byen Poseidonia og oppførte fantastiske templer. Navnet Paestum fikk byen først av romerne som erobret byen i år 273 f. Kr. Senere gikk området i glemselen på grunn av malaria, og det var først på midten av 1700-tallet at man gjenoppdaget templene. Kunstnere fra hele Europa strømmet til, og de var, som H.C. Andersen og gullaldermalerne, dypt fascinerte av stedet. I dag ser vi de tre templene, som virkelig er et besøk verd.
I dag har vi en lett og avslappende formiddagstur til den lille hyggelige byen Sorrento, blant annet kjent fra sangen “Torna Surriento“, som ble sunget av den verdensberømte tenor Enrico Caruso, som bodde i byen i en periode. Byen var allerede i romertiden et yndet turiststed, og keiserne Augustus og Marcus Aurelius besøkte stedet. De lokale hevder at bynavnet stammer fra de sirenene som fra klippene forsøkte å forføre Odysseus på hans eventyr.
Tidligere ble Sorrento besøkt av rike og kjente som Byron, Goethe, Stendhal, Nietzsche og selv Henrik Ibsen i vintermånedene, og man finner stadig mange fine hoteller i byen. Vi skal smake på noen av byens spesialiteter – den lokale is som man kan bli avhengig av på et besøk i området og ikke minst den berømte sitronlikør limoncello, som lages av skallene av alle de gode sitronene som vokser i området. Heretter blir det tid til egne opplevelser – nyt en kopp kaffe på en kafé, opplev den flotte utsikten mot Vesuv og Napoli eller gå en tur i de små, smale gatene. Om ettermiddagen er det tid til å slappe litt av ved hotellet. Nyt en drink på terrassen eller gå en tur.
Dag 5
Sorrento
I dag har vi en lett og avslappende formiddagstur til den lille hyggelige byen Sorrento, blant annet kjent fra sangen “Torna Surriento“, som ble sunget av den verdensberømte tenor Enrico Caruso, som bodde i byen i en periode. Byen var allerede i romertiden et yndet turiststed, og keiserne Augustus og Marcus Aurelius besøkte stedet. De lokale hevder at bynavnet stammer fra de sirenene som fra klippene forsøkte å forføre Odysseus på hans eventyr.
Tidligere ble Sorrento besøkt av rike og kjente som Byron, Goethe, Stendhal, Nietzsche og selv Henrik Ibsen i vintermånedene, og man finner stadig mange fine hoteller i byen. Vi skal smake på noen av byens spesialiteter – den lokale is som man kan bli avhengig av på et besøk i området og ikke minst den berømte sitronlikør limoncello, som lages av skallene av alle de gode sitronene som vokser i området. Heretter blir det tid til egne opplevelser – nyt en kopp kaffe på en kafé, opplev den flotte utsikten mot Vesuv og Napoli eller gå en tur i de små, smale gatene. Om ettermiddagen er det tid til å slappe litt av ved hotellet. Nyt en drink på terrassen eller gå en tur.
Tidlig om morgenen tager vi en båttur fra nabobyen Castellammare di Stabia over Napolibukten. Bak oss har vi en enestående utsikt over Napoli med den klassiske silhuetten av Vesuv i bakgrunnen, og foran oss ser vi den ettertraktede og eksklusive øya Capri stige opp av havet.
Øya har gjennom tidene vært besøkt av alt fra romerske keisere til forfattere, filmstjerner og ikke minst det internasjonale jetset. Det er skrevet, og ikke minst sunget mye om den lille øya Capri, hvor vi legger til i Marina Grande. I minibusser drar vi mot den lille byen Anacapri i 270 meters høyde, hvor vi finner Villa San Michele, en fantastisk villa oppført av den svenske doktor og forfatter Axel Munthe. Axel Munthe utga som 72-årig i 1929 “Boken om San Michele“, som umiddelbart ble en verdenssuksess. Villaen, som er bygget oppå ruinene av en romersk villa, er imponerende og har et fantastisk hageanlegg med terrasser med en uforglemmelig utsikt over øya, Sorrento-halvøya og Vesuv. I byen Capri blir det tid til å kikke nærmere på de elegante butikkene, hotellene og restaurantene som ligger langs de snirklete gatene. Fra en kafé på Piazza Umberto med den lille, hvite kirken, kan man sitte og følge med i bylivet. Det er også tid til å beundre de fargerike hagene og nyte den fantastiske utsikten over klippene “I Faraglioni“ og den lille havnen Marina Grande.
Det blir tid til på egen hånd å oppleve litt mere av øya. Har man tid og krefter, kan man gå en tur til den gamle keiservillaen Villa Jovis, som har tilhørt keiser Tiberius. Vandreturen krever at man er god til bens og tar rundt en time hver vei. Eller kanskje fristes man til å ta en tur med de lokale fiskerne til “Grotta Azurra“, den blå grotten, som er verdensberømt for det vakre blå vannet. Ut på ettermiddagen stiger vi på båten og setter kursen tilbake mod Castellammare og hotellet vårt i Gragnano hvor vi spiser avskjedsmiddag.
Dag 6
Castellammare – Capri
Tidlig om morgenen tager vi en båttur fra nabobyen Castellammare di Stabia over Napolibukten. Bak oss har vi en enestående utsikt over Napoli med den klassiske silhuetten av Vesuv i bakgrunnen, og foran oss ser vi den ettertraktede og eksklusive øya Capri stige opp av havet.
Øya har gjennom tidene vært besøkt av alt fra romerske keisere til forfattere, filmstjerner og ikke minst det internasjonale jetset. Det er skrevet, og ikke minst sunget mye om den lille øya Capri, hvor vi legger til i Marina Grande. I minibusser drar vi mot den lille byen Anacapri i 270 meters høyde, hvor vi finner Villa San Michele, en fantastisk villa oppført av den svenske doktor og forfatter Axel Munthe. Axel Munthe utga som 72-årig i 1929 “Boken om San Michele“, som umiddelbart ble en verdenssuksess. Villaen, som er bygget oppå ruinene av en romersk villa, er imponerende og har et fantastisk hageanlegg med terrasser med en uforglemmelig utsikt over øya, Sorrento-halvøya og Vesuv. I byen Capri blir det tid til å kikke nærmere på de elegante butikkene, hotellene og restaurantene som ligger langs de snirklete gatene. Fra en kafé på Piazza Umberto med den lille, hvite kirken, kan man sitte og følge med i bylivet. Det er også tid til å beundre de fargerike hagene og nyte den fantastiske utsikten over klippene “I Faraglioni“ og den lille havnen Marina Grande.
Det blir tid til på egen hånd å oppleve litt mere av øya. Har man tid og krefter, kan man gå en tur til den gamle keiservillaen Villa Jovis, som har tilhørt keiser Tiberius. Vandreturen krever at man er god til bens og tar rundt en time hver vei. Eller kanskje fristes man til å ta en tur med de lokale fiskerne til “Grotta Azurra“, den blå grotten, som er verdensberømt for det vakre blå vannet. Ut på ettermiddagen stiger vi på båten og setter kursen tilbake mod Castellammare og hotellet vårt i Gragnano hvor vi spiser avskjedsmiddag.
For dem som har kjøpt dagens ekstrautflukt går turen til den utgravde byen Herculaneum. Hvis du syntes Pompeii var interessant, kommer du til å like Herculaneum også. Byen led samme skjebne som Pompeii, men er på visse punkter mer velbevart og mer overskuelig. I Herculaneum lå det rikmannsvillaer med utsikt til den vakre kyststrekningen, og byen var ikke en travel handelsby som Pompeii. Dette var stedet der man nøt livet og slappet av i vakre omgivelser. Derfor er gatene i Herculaneum langt mindre slitte enn i Pompeii, og byen er anlagt med bedre materialer som for eksempel marmor. At byen er så velbevart skyldes at den ble begravd under et meget tykt lag pyroklastisk lavalignende materiale, som størknet og ble til turfsten. Det har gjort utgravningen av byen vanskelig, og den nåværende utgravningen er bare på omkring en fjerdedel av byens opprinnelige størrelse. (Må bestilles hjemmefra, pris kr. 480,–. Utflukten gjennomføres ved minimum 20 deltakere.)
Dag 7
Mulighet for utflukt til Herculaneum
For dem som har kjøpt dagens ekstrautflukt går turen til den utgravde byen Herculaneum. Hvis du syntes Pompeii var interessant, kommer du til å like Herculaneum også. Byen led samme skjebne som Pompeii, men er på visse punkter mer velbevart og mer overskuelig. I Herculaneum lå det rikmannsvillaer med utsikt til den vakre kyststrekningen, og byen var ikke en travel handelsby som Pompeii. Dette var stedet der man nøt livet og slappet av i vakre omgivelser. Derfor er gatene i Herculaneum langt mindre slitte enn i Pompeii, og byen er anlagt med bedre materialer som for eksempel marmor. At byen er så velbevart skyldes at den ble begravd under et meget tykt lag pyroklastisk lavalignende materiale, som størknet og ble til turfsten. Det har gjort utgravningen av byen vanskelig, og den nåværende utgravningen er bare på omkring en fjerdedel av byens opprinnelige størrelse. (Må bestilles hjemmefra, pris kr. 480,–. Utflukten gjennomføres ved minimum 20 deltakere.)
Etter frokost sjekker vi ut av rommene og kjører mot lufthavnen i Napoli, der vi tar flyet hjemover.
Dag 8
Avreise fra Napoli og hjemkomst
Etter frokost sjekker vi ut av rommene og kjører mot lufthavnen i Napoli, der vi tar flyet hjemover.
Hotel Parco - SS 366 Castellammare di Stabia - Agerola - Amalfi
80054 GRAGNANO(NA)
Tel. +39 81 8715591
Fax +39.0818722472
www.hotel-parco.it
Om kvelden velger man oftest mellom forretter som pasta eller suppe og hovedretter med kjøtt eller fisk. Maten er god og rikelig og kan sammenlignes med italiensk husmannskost.
Vi har valgt å ikke inkludere entréene til Pompeii og Paestum, dette er fordi man har mulighet for å kjøpe et Campania Artecard for 35€ som gir entré til 5 steder på en uke. Kortet kan kjøpes av reiselederen på reisen.
Kortet kan brukes til entréer som ikke er inkludert i prisen på denne reisen. Normalprisen på alle entreéne er; Pompeii (16€), Paestum (10€), Vesuv (10€) og Herculanum (13€). Vil man delta på alle utfluktene betaler man dermed kun 35€ i stedet for 49€ ved å kjøpe et Artecard.
Og som en populær bonus kan man besøke det vakre Nasjonalmuseet i Napoli og spare ytterligere 18€. Så de gjestene som bruker kortets alle 5 entréer får en verdi av 67€ for kun 35€. Dersom man ikke ønsker å kjøpe ekstra utflukter kan man selvfølgelig nøyes med å bare betale entré til Pompeii og Paestum.
Norsk/svensk
Nei
Nei
Euro
Norsk/svensk
Nei
Nei
Euro
Enkeltrommene er typiske enkeltrom og er derfor mindre enn dobbeltrom.