Føl den romantiske tidløsheten på de gylne middelhavsøyene Malta og Gozo, og opplev noen av verdens eldste og mest imponerende kulturhistoriske skatter.
Odysseus, apostelen Paulus, arabere og korsriddere er bare noen av de personene og kulturene som er blitt betatt av Malta, og med denne reisen byr det seg en enestående mulighet til å oppleve den vakre øya. Det lille landet byr ikke bare på noen av de flotteste strendene og det herlige asurblå Middelhavet, men også på noen av verdens mest imponerende kulturhistoriske opplevelser.
De færreste vet for eksempel at Malta byr på ruiner eldre enn pyramidene. Dessuten finner man et vell av imponerende katedraler, livlige fiskerleier, gigantiske forhistoriske klippetempler, store festningsverker fra korsriddernes tid, undervannsgrotter med all verdens fisk, skipsvrak fra andre verdenskrig, underjordiske tunneller og den UNESCO-fredede hovedstaden Valletta, for bare å nevne noen få.
-
Type Rundreise
-
Reiseleder Norsk/svensk
-
Visum Nei
-
Vaksinasjon Nei
-
Valuta Euro
- Dag 1
- Fly Oslo – Malta. Ankomst og avslapning
- Dag 2
- Byrundtur i den UNESCO-fredede Valletta med Johanneskatedralen. Ferge til Cospicua og byrundtur i den historiske byen Vittoriosa
- Dag 3
- Besøk i det megalittiske templet Hagar Qim, Den blå grotten og fiskerlandsbyen Marsaxlokk
- Dag 4
- Middelalderbyen Mdina, lokalt maltesisk kunsthåndverk og San Anton Gardens
- Dag 5
- Tid på egen hånd eller ekstra utflukt til Mgarr med besøk på lokal bondegård
- Dag 6
- Heldagsutflukt til øya Gozo. Citadellet i Victoria, Det asurblå vinduet i Dwejra og Xlendi-bukta
- Dag 7
- Tid på egen hånd
- Dag 8
- Fly til Oslo
Hoteller
Qawra Palace Hotel
Dette hyggelige og familieeide hotellet, som vi har valgt å gi 3+ stjerner, ligger like ut til Qawra strandpromenade. Hotellet har en herlig restaurant og fra den hyggelige utendørs kafeen har man en praktfull utsikt over Salina Bay. I tillegg har hotellet blant annet også en bar, en pizzeria, utendørs og innendørs basseng, sauna, jacuzzi med mere. Den sentrale beliggenheten i et av Maltas mest populære områder ved St. Paul’s Bay og Bugibba gjør at det er lett å komme seg til restauranter, vinbarer, forretninger og minibanker. Alt dette kombinert med hotellets komfortable, avslappede og vennlige atmosfære sikrer et herlig opphold på den gylne øya.
Hotellet har 392 rom fordelt på 8 etasjer. Hotellet har fire romtyper: rom med full havutsikt, rom med skrå havutsikt, rom vendt mod gården (Inland view) med utsikt til palmetrær og en minigolfbane, samt familierom med plass til fire personer, også vendt mot gården. Vi bor i dobbeltrom i kategorien Inland view. Alle værelser har balkong, eget bad og toalett, aircondition, tv, hårtørker og minikjøleskap. Det er vannkoker og kopper på rommet, og kaffe, melk m.v. kan kjøpes i hotellets minimarked. Wifi og safe på rommet er til rådighet mot et mindre gebyr.
Les mer på hotellets nettsider (som enda ikke er fullt oppdaterte etter at hotellet ble renovert): www.qawrapalacemalta.com
Dagsprogram
Øyriket Malta består av tre bebodde øyer: Malta, Gozo og Comino. Den sistnevnte har imidlertid et innbyggertall som kan telles på én hånd. Selv om Malta er et moderne europeisk land, har man også klart å bevare en følelse av romantisk tidløshet, og dette ikke bare på grunn av de tette båndene til ridderhistorien. Ute på landet blander italiensk arkitektur seg med engelske røde postkasser og telefonkiosker, og med blå politilamper. Maltas vakre hovedstad fra 1500-tallet, Valletta, har nylig fått nye bygninger designet av Renzo Piano, blant annet parlamentet og et friluftsauditorium som er blitt bygd på ruinene av byens gamle operahus. Særlig på Gozo er det fremdeles mulig å støte på hester og hestevogner på landeveiene, og de mange og mektige romersk-katolske kirkene ruver over små landsbyer. At hele øyriket ligger badet i gyllent lys året rundt, bidrar til å forsterke inntrykket av romantisk tidløshet. Det skyldes lyset som reflekteres av Middelhavet kombinert med de karakteristiske gule kalksteinshusene som ligger tett spredt over hele øyriket. De mange folkeslagene som gjennom tidene har okkupert Malta på grunn av øyas strategisk viktige beliggenhet, har naturligvis også satt sitt preg. Malteserne selv er et varmt, imøtekommende og humoristisk folkeferd. Trolig på grunn av landets historie som en tidligere britisk koloni er malteserne preget av britisk høflighet og svart humor, kombinert med sydlandsk fyrighet. Språket lyder arabisk, men er blandet med italienske, franske og engelske gloser, og maten bærer preg av både Sicilia og Midtøsten, i skjønn forening med lokale ingredienser som kanin og honning. Øyriket er gjennomsyret av historie ned til minste detalj. Selv de små lokale fiskebåtene er preget av dette, for stevnen på båtene er dekorert med malte øyne etter de fønikiske forgjengerne for flere tusen år siden. Disse malte øynene skulle være et vern mot ”onde øyne”, altså forbannelse.
Etter ankomsten til lufthavnen på hovedøya Malta kjører vi til hotellet vårt og får tildelt rommene våre. Om kvelden er det som i de følgende dagene middag på hotellet.
I dag kjører vi til Maltas hovedstad Valletta. Byen ble bygd av johannitterridderne som festningsby etter den store beleiringen i 1565 og er i dag hovedsete for regjeringen. Den huser mange av landets viktigste museer og monumenter, så mange at Unesco har utnevnt Valletta til verdensarv med den begrunnelse at byen er et av de mest historiske steder i verden. Valletta er lett å gå på oppdagelsestur i, og man støter stadig på sjarmerende gater og plasser og butikkfasader som ligner britiske fasader fra 1930-årene. Her drar vi nå ut på byrundtur til fots. Vi starter med å besøke Johanneskatedralen som ble tegnet av Girolamo Cassar og bygd i årene 1573–1578 som ordenskirke for johannitterridderne. Kirkens indre er en imponerende oppvisning i barokkunst og -arkitektur, der hver vegg og stolpe er rikt ornamentert og dekorert, og der det maltesiske korset og våpenskjoldet kan ses fra alle vinkler, uansett hvor i kirken man befinner seg. Gulvet er et langt, fargerikt marmor-teppe i svart, blått, rødt, lyserødt og gult, som ved nærmere ettersyn viser seg å være marmorgravsteiner som hver forteller en historie om en ridders liv og levnet. Takhvelvingen er dekket av malerier malt av Mattia Preti; de illustrerer begivenheter fra Johannes døperens liv. I kirken skal vi også se et verdensberømt maleri av Caravaggio: "Halshoggingen av Johannes døperen”, et mesterverk som nærmest suger tilskueren inn i selve maleriet. Malteserne er katolikker, og når man besøker kirkene må man huske å være sømmelig kledd. Shorts, korte kjoler/skjørt eller ermeløse topper er ikke tillatt.
Vi besøker deretter Stormesterens palass, opprinnelig bygd på 1500-tallet. Det fungerte først som hovedkvarter for johannitterordenens stormestre, deretter var det hovedsete for de engelske guvernørene da Malta var britisk koloni, og i dag er det parlamentsbygning og presidentbolig. Inngangen til høyre for palasset fører til Prins Alfreds gårdsplass, der to steinløver ligger på vakt. Inngangen til venstre fører til Neptuns gårdsplass, oppkalt etter bronsefiguren av havets hersker, som holder vakt her. Vi avslutter Valletta-besøket med å nyte panoramautsikten fra Upper Barrakka Gardens, en vakker hage i seg selv. Herfra har vi en fantastisk utsikt over hele den store og travle havnen, og vi ser de vakre befestede halvøyene Vittoriosa og Senglea i den sørøstlige delen av havnen.
Fra den store naturlige havnen Grand Harbour tar vi en liten ferge videre til Cospicua og Vittoriosa. En havnerundfart er den beste måten å danne seg et overblikk over alt det Malta har å by på. Fra havet ser vi Vallettas imponerende festningsverker utenfra, vi passerer de mange små fiskebåtene, også kalt luzzu, med de maleriske øynene malt på stevnen, vi passerer noen av de vakre strendene, både stein- og sandstrender, vi ser de tronende kuplene på de mange kirkene, og mye, mye mer.
Vi tar en spasertur rundt i Vittoriosa, en av de tre historiske byene Vittoriosa, Cospicua og Senglea. Det kan være forvirrende å høre lokalbefolkningen snakke om disse tre byene, for i tillegg til de latinske navnene har også alle tre maltesiske navn, nemlig Birgu, Bormla og Isla. Det var i fiskerlandsbyen Vittoriosa (Birgu) johannitterridderne først slo seg ned ved ankomsten til Malta i 1530, før de flyttet til sin nye by Valletta. I Vittoriosa reparerte og utvidet ridderne de eldgamle festningsverkene i området, og det var her ridderne motstod det tyrkiske angrepet under den store beleiringen i 1565. I 1941 og 1942, under Andre verdenskrig, ble de tre byene bombet nesten daglig med store ødeleggelser til følge. I dag utgjør de tre byene ett stort og tett sammentømret samfunn, som for det meste livnærer seg ved skipsverftene sine.
Vittoriosa er en liten og veldig hyggelig by, som bare er 800 meter lang og 400 meter på det bredeste stykket. Som om navneforvirringen ikke var nok, har man sørget for at alle gateskilt i byen er på maltesisk, mens man bare kan oppdrive turistkart på engelsk. Et forfriskende og sjarmerende trekk i en ellers ganske grei hverdag.
Etter frokosten begir vi oss ut på nye opplevelser. Vi begynner med et besøk ved det megalittiske templet Hagar Qim, et av de best bevarte og mest stemningsfulle forhistoriske templene i Malta. Templet er datert til perioden 3600–3000 f.v.t. og er dermed den eldste steinkonstruksjonen i verden, eldre enn pyramidene i Egypt. Inngangen til Hagar Qim er blitt restaurert, men gir et godt inntrykk av hvordan det så ut en gang. En gang hadde templet et tak av tre, men det er selvfølgelig for lengst borte.
Etter tempelbesøket kjører vi til den lille fiskerlandsbyen Wied iz-Zurrieq, der vi finner Den blå grotten, som er en imponerende og naturlig skapt hvelving i klippene. Herfra kan man se den lille ubebodde øya Filfla ute i havet. Hvis været tillater det, kan vi ta båt inn i grotten (ikke inkludert) og se noen av hulene tett innpå, men det krever at havet er noenlunde rolig. Der inne kan man hver dag fra soloppgang til langt utpå dagen overvære et betagende syn når sollysets gjenskinn i vannet kombinert med grottens beliggenhet og undervannsfloraen skaper et utall av blå og fosforescerende farger.
Tilbake på land fortsetter vi dagens opplevelser, og vi kjører til fiskerlandsbyen Marsaxlokk. På tross av moderne inngrep fra industrien har den gamle fiskerlandsbyen bevart sitt maltesiske islett. Gamle lave hus omringer byens havnefront, og en flåte av de fargerike fiskebåtene vugger i havnen. Det daglige markedet ved havnen selger mest suvenirer, men er likevel en opplevelse. Det var her i Marsaxlokk den tyrkiske flåten lå under den store beleiringen i 1565, og også Napoleons hær gikk i land her under den franske invasjonen i 1798. Den rolige havnen har vært skueplass for flere internasjonale begivenheter senere, blant annet møtet mellom Mikhail Gorbatsjov og George Bush d.e. i 1989.
I dag besøker vi Mdina, der vi drar ut på vandring i de stille gatene. Byen ligger på et 213 meter høyt platå, og fra byens bastioner er det en fremragende utsikt over nesten hele øya. Fønikerne skal ha grunnlagt Mdina rundt år 1000 f.Kr. Den gangen het den Malet, stedet for husly. Dernest bygde romerne Melita på Malet, og da araberne endelig kom på 800-tallet, fikk byen sitt nåværende navn Mdina, som på arabisk betyr befestet by, og man anla da også en vollgrav og en stor mur som skulle skille byen fra resten av landet. I middelalderen var Mdina også kjent som ”den edle byen” og ”den stille byen”, ettersom den var landets hovedstad og det maltesiske aristokratiets foretrukne by, samt hovedsete for universitetet og regjeringsrådet.
Da johannitterridderne kom til Malta, bygde de som kjent Valletta og havnen, og dermed mistet Mdina sin status. I Mdina finner man også den imponerende Pauluskatedralen som er helliget apostelen Paulus. Han led skipbrudd ved Malta i år 60, og i henhold til malteserne la Paulus grunnsteinen til et kristent samfunn i Malta da han gikk i land her.
Senere ser vi nærmere på tradisjonelt maltesisk kunsthåndverk i Ta’ Qali Crafts Village, og besøker deretter San Anton Gardens. Hagen er åpen for offentligheten, selv om palasset innenfor murene er offisiell bolig for Maltas president.
Dagen er avsatt til opplevelser på egen hånd. Hvis været er godt, er det mange sandstrender å besøke på øya. Ghajn Tuffieha, Golden Sands, Ghadira Bay og Paradise Bay er noen av de mest populære. Man kan også dra til den større byen Sliema, opprinnelig et lite fiskerleie som senere utviklet seg til en av Vallettas fineste forsteder. Her er en fantastisk utsikt over Vallettas gamle bydel, og vi finner et rikt kafé- og forretningsliv med gode shoppingmuligheter langs havet og havnen.
Det er i dag mulighet for en ekstra utflukt til landsbyen Mgarr, der vi besøker en lokal bondegård (utflukten skal bestilles og betales hjemmefra). Vi skal se hvordan noen av øyas største spesialiteter som geitost, olivenolje og vin blir fremstilt. Både på Malta og Gozo blir det produsert fremragende vin, som likevel mest er til lokalt forbruk, siden det ikke blir laget nok til eksport. Vi får anledning til å smake på de lokale spesialitetene og spiser en lett lunsj hos bonden.
Etter frokost setter vi kursen mot den nordlige delen av Malta til Cirkewwa. Derfra tar vi fergen til den rolige og frodige naboøya Gozo. Selv om den utgjør en tredjedel av øyriket Malta, er det bare rundt 37 000 innbyggere på Gozo. Hovednæringen på øya er jordbruk og fiske, og hverdagslivet foregår i et roligere tempo enn på søsterøya Malta. Overfarten tar en halvtimes tid, og på veien passerer vi den enda mindre øya Comino og Den blå lagunen, som virkelig lever opp til sitt navn med sitt krystallklare vann, som ligner noe fra Karibhavet. For de dykkerinteresserte er øyriket generelt det rene slaraffenland, siden man her finner noen av de fineste dykkerstedene i verden. Ved ankomsten til Gozo og havnen i Mgarr drar vi med det samme på oppdagelsestur og begynner med å besøke Gozos hovedby Victoria, som forvirrende nok også blir kalt Rabat. Dette skyldes at byen ble omdøpt fra Rabat til Victoria i 1897 i forbindelse med dronning Viktorias diamantjubileum. Vi opplever byen på en spasertur og besøker citadellet, som har en fabelaktig utsikt over byen. Citadellet ble bygd mellom 1687 og 1711 rundt en kirke som ble ødelagt under et jordskjelv i 1693. Det ble oppført av Lorenzo Gafa, som også stod bak Pauluskatedralen i Mdina. På grunn av pengemangel ble kuppelen aldri ferdig, men forestillingen om den er bevart innenfor i form av et maleri.
Deretter kjører vi til Dwejra på vestkysten av øya, der vi finner Det asurblå vinduet og dermed et av de mest spektakulære kystsceneriene på Gozo: To enorme underjordiske kalksteinshuler har her kollapset og skapt to sirkelformede fordypninger mellom Dwejra-bukta og innlandssjøen. Innlandssjøen er en klippefylt lagune som er forbundet med det åpne havet via en grotte som strekker seg 100 meter rundt neset ved spissen av Dwejra. Få minutters gange fra innlandssjøen finner vi Det blå vinduet, en kjempemessig naturlig skapt kalksteinsbue som har form av et vindu.
Vi fortsetter videre til den svært hyggelige lille fiskerlandsbyen Xlendi, som ligger vakkert til ved havet. Her er det mulig å spise en riktig god lunsj på en av de mange restaurantene og kafeene som ligger like nede i vannkanten. Etter lunsj er det tid til å ta avskjed med Gozo, og vi setter kursen tilbake mot Malta. Etter en kort fergeoverfart og en kjøretur er vi tilbake på hotellet vårt.
Dagen er avsatt til opplevelser på egen hånd, og mulighetene er mange. Du kan for eksempel besøke Maltas tredje øy, Comino, som er mest berømt for Den blå lagunen. Du kan også dra ut på en lengre havnerundfart eller dra tilbake og utforske Valletta ytterligere – eller bare nyte livet i Sliema.
Prisinformasjon
- Prisen inkluderer
-
- Norsk/svensk reiseleder
- Fly Oslo–Malta t/r
- Utflukter og entréer ifølge program
- Innkvartering på hotell i delt dobbeltrom i kategorien ”inland view”
- Halvpensjon (frokost/middag)
- Skatter og avgifter
- Prisen inkluderer ikke
-
- Avbestillingsforsikring ved sykdom, 7% av reisens pris
- Reiseforsikring
- Ekstrautflukt til Mgarr med besøk på lokalt landbruk, kr 598,– per person (gjennomføres med Albatros-reiseleder ved minimum 20 deltagere og bestilles og betales hjemmefra)
- Oppgradering til dobbeltrom med havutsikt kr 798,– per person (på forespørsel). Oppgradering til enkeltrom med havutsikt kr 2 898,– (på forespørsel)
- Tillegg for enkeltrom
- Driks f.eks. til sjåfør (beregn ca. 5 euro)
- Drikkevarer
- Personlige fornødenheter
- Alt ikke nevnt under "Prisen inkluderer"
Før reisen
Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.
Opplysninger om reisen
Bagasje
Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.
Deltagerantall
Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 15 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.
Allmenn informasjon
Reisens krav til bevegelighet
Reiseforsikring
Gouda Reiseforsikring
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.
Albatros Travels reiseledere
De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.
På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.
Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.
Driks
Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.
Pass
Tilslutning med innenriksfly
Reiser med mindreårige
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.
Plassering i flyet
Måltider om bord
Spesialkost
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.
Plassering i bussen
På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.
På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.
Forbehold/endringer
Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.
Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.