Opplev det skotske høylandets vakre natur med middelalderborger, beitende sauer og gylne dråper
Skottland ser akkurat slik ut som man forestiller seg det. Under de tåkebelagte fjelltoppene beiter høylandsfeet i de lyngkledde dalene, og som i et eventyr ligger middelalderborger spredt i det kuperte landskapet.
Naturen regnes for noe av det mest stemningsfulle Storbritannia har å by på, og vi bor midt ute i Cairngorms nasjonalpark, i nærheten av Dronning Elizabeths høyt elskede Balmoral Castle. I tillegg til å nyte naturen både til fots og fra bussen skal vi besøke pittoreske middelalderborger, nyte utsikten ved Loch Ness, smake på whisky og besøke et lokalt destilleri. Skottland lever opp til alle forventningene, bortsett fra en – det regner nemlig ikke alltid i Skottland.
-
Type Rundreise
-
Reiseleder Norsk/svensk
-
Visum Nei
-
Vaksinasjon Nei
-
Valuta GBP
- Dag 1
- Oslo–Edinburgh–Pitlochry–Cairngorms
- Dag 2
- Loch Ness–Urquhart Castle–Highland Folk Museum
- Dag 3
- Dronning Elizabeths Balmoral med gåtur til Prince Alberts Pyramid - en herlig dag i vakker natur
- Dag 4
- Inverness–Highlands–Dunrobin Castle
- Dag 5
- Cairngorms–Glasgow
- Dag 6
- Hjemreise
Hoteller
Craiglynne Hotel
Det hyggelige, typisk skotske hotellet ligger i Grantown-on-Spey, midt i hjertet av det skotske høylandet. Hotellet har 82 rom, restaurant og bar. Beliggenheten er perfekt for å utforske området, og det er omgitt av vakre, grønne omgivelser. Hotellet ble bygget i perioden rundt dronning Victorias regjeringstid og har fortsatt bevart mange av sine historiske detaljer. Kun en kort spasertur fra byens sentrum og med utsikt over Cromdale Hills og elven Spey, er hotellet et ideelt sted for et avslappende opphold.
Rommene har de fasilitetene man forventer av et mellomklassehotell, og naturligvis er det mulig å lage en kopp te eller kaffe på rommet, slik det sømmer seg i Storbritannia.
Adresse: Woodlands Terrace, Grantown-on-Spey PH26 3JX, Storbritannien
Telefon: +44 1479 872597
Avreisedatoer
Avreise | Varighet | Pris | Avreiseflyplass | Bemerk | |
---|---|---|---|---|---|
13 498,– |
Oslo
|
|
Dagsprogram
Vi flyr fra Oslo til Edinburgh og etter ankomst til Skottland forlater vi storbyen og setter kursen nordover og kjører litt inn i landet mot Cairngorms nasjonalpark.
Skottlands historie og kultur er preget av innvandring fra Irland, indoeuropeiske stammer og Skandinavia, godt garnert med så vel borgerkriger som kamper mot inntrengende romere, normannere og engelskmenn.
Skottland kan deles opp i tre geografiske områder. I midten har vi det sentrale lavlandet, og under dette beltet finner man det sørlige høylandet, som preges av gresskledde fjell ideelle til sauehold. I kontrast til dette finner man det barske, fjellrike og ville høylandet mot nord, hjemsted for de sagnomspunne høylenderne, som blant annet kjempet mot engelskmennene.
Skottland er aldri blitt endelig forent med England. Middelalderens kriger er ikke glemt, og de skotske heltene William Wallace og Robert Bruce blir hyllet, samtidig som dronning Elisabeths Is svikefulle mord på Marie Stuart blir husket. Skottene har aldri riktig akseptert personalunionen med England av 1603 og det felles kongedømmet fra 1707, selv om de har hatt utbredt selvstyre med egen administrasjon, kirke, skole og rettsvesen. Først da det skotske parlamentet ble opprettet i 1999, følte befolkningen seg frigjort fra det engelske åket.
Vi kommer til byen Pitlochry hvor vi skal introduseres til Skottlands nasjonaldrikk Whisky. Det finnes over 50 whiskydestillerier rundt elva Spey, for en viktig hovedingrediens i denne gylne væsken er nemlig vann. Vi besøker et av destilleriene. Her får vi en rundvisning og innblikk i produksjonen av Uisige Beatha, som er gælisk for "livets vann" og vi får selvfølgelig smake på de gylne dråpene.
Etter vårt destilleribesøk kjører vi videre mot Blair Atholl og ut til Falls of Bruar. Herfra går det en fin gåtur på 2,5 km. Den vakre skogsveien snor seg langs en liten elv, og vi hører suset fra noen av de små vannfallene som kaster vannet ned over klippene. Vi er omgitt av furutrær og grantrær, bregner vokser på alle kanter, og vi kan se utover landskapet når vi kommer litt opp i høyden. Vi krysser en liten steinbro og kommer opp til den lille fossen som har gitt navn til stien Falls of Bruar. Gåturen er ca. 2,5 km med en høydeforskjell på 150 m. Vi kan dessverre ikke parkere på den store parkeringsplassen som tilhører en privat eksklusiv butikk som føler seg for fin og flott til å ta imot grupper, derfor stopper vi i veikanten og går direkte inn på stien, så kjører bussen bort mens vi går på tur.
Nå er det endelig tid for å kjøre videre mot hotellet vårt for innsjekking.
Vel fremme på hotellet senker roen seg; luften er ren, det er høyt til himmelen, og vi er omgitt av en fantastisk vakker natur. Dette er en høylandstemning som leder tankene hen på en annen tidsalder. Hotellet har sett bedre dager, men ånder av sjel. Dørene er skjeve, gulvene knirker. Det er ekte Skottland med høyland, natur, whisky, ørelappstoler, bibliotek, friluftsliv og ikke minst den allestedsnærværende kilten. Det er like før man hører en sekkepipe spille lystig i bakgrunnen.
Etter middagen er det gode muligheter til å sette seg i dagligstuen og kanskje kose seg med en pint øl eller den første skotske whiskyen før det er tid til å nyte en natt på hotellet, som blir vår base i Skottland.
(Dagens kjøring 220 km – kjøretid ca. 3 timer)
Vann er der nok av i den nest største og nest dypeste skotske innsjøen, Loch Ness. Her finner man mer ferskvann enn i alle sjøene i England og Wales til sammen. Og under den mørke overflaten skal det myteomspunne og verdensberømte Loch Ness-uhyret svømme omkring. Uhyret, som kjærlig blir kalt Nessie, er blitt sett helt tilbake på 500-tallet, og hevdes å kunne ses på et satellittbilde fra 2014. Det er likevel ikke alle som tror på dette vesenet. På en av de mer jordbundne utstillingene om sjøens og områdets historie ramser man opp diverse fakta om umulig Nessies eksistens faktisk er – blant annet det faktum at 70% av sjøens overflate er blitt filmet konstant gjennom 10 år av oppsatte kameraer uten at sjøuhyret har vist seg. Men det vil nok fortsatt være liv i myten, for det står jo igjen 30% til fri fantasi.
Vi kjører langs sjøens østlige side og får kanskje er vi heldige og får øye på dyret med kjælenavnet "Nessie". Vi kommer forbi steder som Fort Augustus, Drumnadrochit, Dores og det lille vannfallet Fall of Foyers Waterfall og tar et par stopp underveis før vi kommer frem til Urquart Castle som vi skal besøke. Her skal vi gå en tur ved ruinene av den over 500 år gamle middelalderborgen Urquhart, som ligger på et lite nes der vi kan nyte utsikten over den berømte sjøen Loch Ness.
Vi fortsetter til Highland Folk Museum, som er et friluftsmuseum der man kan oppleve hvordan man har levd her i Skottland gjennom tidene. Her fornemmer man historien tett på. Vi ser hvordan man oppførte sine hus, hvordan man kledde seg, og hvordan man har dyrket jorden. Det 800 dekar store området bringer høylandets historie til live fra 1700-tallet og frem til moderne tid. Og midt i den vakre naturen kommer man litt tettere innpå det skotske høylandet.
Vi våkner i de herlige omgivelsene og er vi heldige ser vi kanskje hjort som går og gresser på området bak hotellet vårt. Vi har slått oss ned i lokale omgivelser hvor tradisjonene holdes ved like og det føles litt som å gå inn i en annen tid.
Det er ikke rart at den vakre nasjonalparken Cairngorms og den nærliggende lille byen Ballater ble Dronning Elizabeths favorittsted. De kongelige flyttet til området i 1852 da Prins Albert og Dronning Victoria anskaffet Balmoral Castle. Dronningen sa: "Alt oser av frihet og fred" og det har siden vært den kongelige familiens foretrukne sommerresidens. Det var også her Dronning Elizabeth II lukket sine øyne etter et langt og spennende liv som 96-åring. Vi kjører mot Balmoral og passerer det berømte slottet som ligger diskret gjemt bort fra veien. Vi skal ut og gå i det vakre naturområdet som tilhører slottet. Her skal vi på en vandretur på ca. 6 km (2 timer – 160 meters høydeforskjell). Ordet Cairn betyr varde, en menneskeskapt stabel av steiner, og her i parken finner man 16 av slike på fjelltoppene rundt i området, og flere av dem er oppkalt etter medlemmer av den kongelige familie. Senest i 2012 ble det anlagt en varde for Dronning Elizabeth bestående av 60 steiner, en fra hvert regjeringsår. Vi går til Prince Alberts Pyramid og til Princess Beatrices Cairn. Turen er en runde, ønsker man ikke å gå så langt, kan man snu og gjøre turen kortere. Etter vandreturen vår har vi sikkert blitt sultne så vi kjører til Ballater som er den nærmeste byen. Her er det små fine butikker, kafeer og restauranter, og det blir tid til at man på egen hånd kan nyte en lunsj. Vi fortsetter vår tur rundt Cairngorms nasjonalpark og stopper for å fotografere og se nærmere på naturen. Kanskje er vi så heldige at vi får se både kronhjort, furukorsnebb og kanskje en fiskeørn på jakt etter dagens måltid over vannet.
Vi passerer Blair Atholl igjen før vi kommer hjem til hotellet vårt. Avhengig av hvordan vi bruker tiden kan det bli enda et kort stopp på veien hjem.
Sent om ettermiddagen er vi tilbake på vår trygge base hvor middagen venter.
Dagens kjøring ca. 4 t. 30 min – 275 km.
Etter frokosten skal vi til Inverness, som er kjent som hovedstaden i det skotske høylandet. Byen er et godt utgangspunkt for å utforske det nordlige Skottlands innsjøer, daler og fjorder. Navnet stammer fra det gæliske "Inbhir Nis", som betyr "munnen til Ness", for Inverness ligger der elva Ness renner ut i havet fra Loch Ness. Vi har tid til å oppleve Inverness til fots før vi fortsetter nordover.
Lenger oppe langs østkysten kommer vi frem til det imponerende hvite slottet, Dunrobin Castle, som med sine tårn og spir leder tankene hen mot et Disney-eventyr, og man venter nesten å møte en sovende Tornerose i et av de 189 rommene på slottet. Vi besøker slottets mange spennende rom, med alt fra safaritrofeer til et imponerende terom. Slottet stammer helt fra middelalderen og er i dag bolig for familien Sutherland. Den vakre slottshagen byr på fontener og symmetriske bed.
Utpå ettermiddagen vender vi tilbake til hotellet vårt og nyter livet.
(Dagens kjøring 270 km – kjøretid ca. 3 timer 45 min)
Etter frokosten forlater vi hotellet vårt og setter kursen sørover mot Glasgow.
Glasgow er ofte overskygget av Edinburgh men i tillegg til å være Skottlands største by så har den også minst like mye å by på.
Glasgow har et fint sentrum med eldre bygninger, spennende spisesteder, god stemning og mye liv. Her er det mye aktivitet og en livlig atmosfære.
Vi ser nærmere på sentrum med George's Square hvor rytterstatuen av George III står. Vi drar innom Merchant Square og naturligvis blir det også tid til å oppleve litt av byen på egen hånd.
I byens to handlegater Sauchiehall Street og Buchanan Street finner man mange forskjellige butikker med all verdens ting. Her kan man også sette seg på en av de mange kaféene og kose seg med en kopp te og en nybakt scone.
Middagen i dag er på egen hånd i Glasgow hvor det er mange spennende restauranter som kan prøves. Kanskje du vil teste den kjente skotske spesialiteten haggis - fylt sauemage, eller kanskje du er litt mindre eventyrlysten og heller nøyer deg med en saftig Aberdeen Angus steak fra høylandet, selvfølgelig.
Etter frokosten har vi litt tid til de siste innkjøpene før det blir tid til å si et gælisk farvel til det overjordisk vakre Skottland med ordene ”mar sin leat”.
Prisinformasjon
- Reisens pris
-
Fra kr 13 498,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer
- Tillegg for enkeltrom
- 1 800,–
- Prisen inkluderer
-
- Norsk/svensk reiseleder
- Fly Oslo–Edinburgh t/r
- Utflukter og transport ifølge program
- Alle entreer og aktiviteter
- Innkvartering 4 netter i høylandet og 1 natt på hotell i Glasgow
- Frokost dag 2–6 og 4 middager i høylandet
- Skatter og avgifter
- Prisen inkluderer ikke
-
- Avbestillingsforsikring ved sykdom, 7% av reisens pris
- Reiseforsikring
- Eventuelle ekstra arrangementer
- Tillegg for enkeltrom
- Drikkevarer
- Personlige fornødenheter
- Driks til lokalguider og sjåfører (beregn ca. £6 per person)
- Alt ikke nevnt under Prisen inkluderer
Før reisen
Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.
Opplysninger om reisen
Elektrisitet
Norske el-apparater kan normalt kun brukes i Storbritannia ved hjelp av en adapter (kan kjøpes både i Norge og i Storbritannia). Ofte går det på visse hoteller greit å bruke stikkontakten på badet, som er beregnet til barbermaskin. Vi anbefaler likevel at man har med en adapter på reisen.
Hoteller i Skottland
Hotellene i Skottland er ofte ikke som de store internasjonale hotellkjedene med faste standarder og profesjonelt personale. Typisk er hotellene små, med mange krinkelkroker, servicen kan være av varierende karakter og man finner ikke to like rom. Til gjengjeld er de sjarmerende, fulle av lokal ånd – og for øvrig en del av opplevelsen av det ekte Skottland.
Vær klar over at noen hoteller i Skottland har dobbeltsenger som er mindre enn de vi er vant til, de såkalte grand-lits, så vil du ha litt mer plass i sengen, kan du ved bestillingen ønske twin beds. Da forsøker vi å få et rom med to senger (kan ikke garanteres).
Måltider
De inkluderte måltidene på reisen inntas på hotellene. Vi har lange dager med innholdsrikt program, så det er greiest å spise på hotellet, som flere steder også ligger slik til at det ikke umiddelbart er mulig å gå ut og spise i nærheten.
Middagene på hotellene er hotellmat og må ikke forventes å være et av reisens høydepunkter. I Edinburgh bor vi sentralt, og her har du mulighet til å gå ut og finne restauranter i byen.
Deltagerantall
Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 20 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.
Før avreise
ETA – innreisetillatelse til UK
Albatros Travel er kjent med at Storbritannia (England, Skottland, Wales og Nord-Irland) arbeider med å implementere en elektronisk reisetillatelse (ETA), som du må søke om før du kan reise inn i Storbritannia. De britiske myndighetene forventer at norskestatsborgere vil kunne søke fra 5. mars 2025. Vi følger selvsagt med på situasjonen og vil informere reisende til Storbritannia så snart det er noe nytt, og senest når søknadsprosessen åpner i mars 2025 (med forbehold om eventuelle forsinkelser fra myndighetenes side).
Les mer om implementeringen av ETA her: https://www.gov.uk/guidance/check-when-you-can-get-an-electronic-travel-authorisation-eta#who-can-apply-from-5-march-2025
Allmenn informasjon
Reisens krav til bevegelighet
Reiseforsikring
Gouda Reiseforsikring
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.
Albatros Travels reiseledere
De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.
På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.
Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.
Driks
Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.
Pass
Tilslutning med innenriksfly
Reiser med mindreårige
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.
Plassering i flyet
Måltider om bord
Spesialkost
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.
Plassering i bussen
På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.
På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.
Forbehold/endringer
Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.
Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.