Besøk Ugandas regnskoger og møt gorillaer og sjimpanser på denne spektakulære reisen, som også byr på klassisk safari, Nilens kilder og Viktoriasjøen
Den britiske statsministeren Winston Churchill kalte Uganda ”Afrikas perle”. Landet på ekvator har da også alt det et safariland bør ha: høye fjell, vidstrakt savanne, tett regnskog, store elver og imponerende innsjøer. Særlig landets vestlige del kan by på naturperler i verdensklasse. Det er her vi finner den tette regnskogen med fjellgorillaer, mens den frodige lavlandsregnskogen i Kibale er et av kontinentets beste for å se sjimpanser. Mellom disse ligger Queen Elizabeth Nasjonalpark med klassisk afrikansk savanne, mens Nilens kilder ved Jinja og den gigantiske Viktoriasjøen ligger sentralt i landet. Det absolutte høydepunktet er likevel besøket hos fjellgorillaene midt ute i regnskogen. For dem som har prøvd det, er det en opplevelse for livet å ha sittet midt i en familiegruppe av gorillaer og sett inn i de milde, brune øynene deres.
-
Type Safari
-
Reiseleder Norsk/svensk
-
Visum Ja
-
Vaksinasjon Ja
-
Valuta Amerikansk dollar
- Dag 1
- Avreise fra Oslo og ankomst til Entebbe, Uganda
- Dag 2
- Til Kibale nasjonalpark og fottur i Bigodi-sumpen
- Dag 3
- Sjimpanse-tracking. Til Queen Elizabeth nasjonalpark og båttur
- Dag 4
- Klassisk safari i Queen Elisabeth nasjonalpark
- Dag 5
- Safari på vei til Bwindi Impenetrable Forest nasjonalpark
- Dag 6
- Gorilla-tracking
- Dag 7
- Til Lake Mburo nasjonalpark med safari
- Dag 8
- Safari og videre til Entebbe
- Dag 9
- Utflukt til Nilens kilder og Viktoriasjøen. Hjemreise fra Entebbe
- Dag 10
- Hjemkomst til Oslo
Hoteller
Engagi Lodge
Engagi Lodge i nasjonalparken Bwindi Impenetrable Forest er en moderne lodge i et fortryllende område med fantastisk utsikt over tretoppene på den ”ugjennomtrengelige” fjellregnskogen. Lodgen forsøker å sette minst mulig avtrykk på naturen og er blitt bygd ved bruk av lokalt materiale og lokal arbeidskraft. Den er bygd av eukalyptustrær og stein funnet i og omkring lodgen, og taket er stråtekt med bananbladfibrer fra de lokale farmerne. Elektrisiteten kommer fra solceller.
Hovedbygningen er delt opp i en bar/sofastue, spisestue og en stor utendørs veranda med utsikt mot Bwindi-regnskogen. De erfarne kokkene tilbereder fantastisk mat i kjøkkenet og kan også tilberede f.eks. vegetarmat. Lodgen består av 8 hytter spredt ut og gjemt vekk bak løv. Hver hytte har enten en dobbeltseng eller to enkeltsenger og et bad. Alle hytter har også privat veranda, der man kan nyte sin kaffe eller lokalprodusert te med den fantastiske utsikten over regnskogen.
Man kan også spasere en tur fra lodgen ned til elva og oppleve fuglelivet og faunaen i Uganda. Der er dessuten en tefarm på området som man kan besøke hvis anledningen byr seg.
Det er gratis wi-fi på fellesområdene.
Primate Lodge
Vi skal bo dypt inne i den frodige lavlandsregnskogen på Primate Lodge i Kibale Rainforest nasjonalpark. Lodgen har 7 skoghytter som ligger hemmelig gjemt inne i regnskogen, langt vekk fra trafikkstøy og fjernsyn. Her brer det seg en dyp ro og følelsen av å leve i naturen. Hyttene er i afrikansk stil med enten to enkeltsenger eller en dobbeltseng, et bad og en veranda der du kan nyte din morgenkaffe omringet av magisk regnskog.
I restauranten blir det servert både internasjonal og lokal mat med et stort smil fra den vennlige betjeningen. Ved siden av restauranten ligger baren og et lounge-område med behagelige stoler og sofaer. Her kan ettermiddagskaffen nytes, eller en drink før middagen, og her er rik mulighet til å se rødhalede aper eller høre sjimpansenes brøl. Om kvelden sitter vi ofte rundt bålet mens lydene fra den afrikanske regnskogen inntar den mørke natten. Sansene skjerpes når man kan høre en skogelefant som knekker greiner like i nærheten.
Primate Lodge er svært opptatt av å ta vare på natur og kultur. Lodgen er bygd av lokalt materiale, og elektrisiteten kommer fra solceller. Vi forsøker å minimere vårt slit på naturen, og ingenting må etterlates i regnskogen annet enn fotavtrykkene våre. Vi tar ikke med oss noe fra regnskogen annet enn minner. Lodgen støtter og involverer de lokale familiene i omegnen ved å kjøpe avlingen deres, som vi kan smake i matlagningen, og ved å støtte salget av de håndlagede flotte suvenirene deres. Samtidig er der flere fra lokalsamfunnet som er ansatt på lodgen.
Det er gratis wi-fi på fellesområdene.
Dagsprogram
Etter ankomsten til lufthavnen i Entebbe kjører vi den korte veien til det deilige hotellet vårt, som ligger i en vakker tropisk hage nær Viktoriasjøen.
Etter en god natts søvn og en solid frokost kjører vi på gode veier mot Vest-Uganda nær grensen til DR Kongo, der landets mest berømte nasjonalparker med de mange ikoniske dyrene finnes. Underveis kan vi nyte det frodige og kuperte terrenget med blant annet kaffe-, te- og sukkerrørplantasjer og mange små familiegårder, der særlig bananplantene skiller seg ut. Før vi når dagens mål, spiser vi lunsj på en god restaurant i byen Fort Portal. Den ligger for foten av de sagtakkede Ruwenzorifjellene, også kalt Månefjellene, som det meste av tiden er innhyllet i skyer, men som av og til viser sine snøkledde tinder. Det høyeste punktet i fjellkjeden, Mt. Stanley, rager 5110 meter opp over havflaten og er dermed Afrikas tredje høyeste punkt. Deretter kjører vi på små grusveier den siste korte strekningen inn i Kibale Forest nasjonalpark, der vi blir innkvartert i en camp midt i regnskogen.
Utpå ettermiddagen skal vi gå en tur i Bigodi-sumpen på grensen av nasjonalparken og regnskogen. Bigodi er et godt sted for å se en rekke av de mindre apeartene, som Kibale Forest også er kjent for, og de er ofte lettere å se her rundt sumpens mer åpne og lyse miljø. Bigodi er likeledes et fremragende sted hvis man er interessert i å se noen av områdets spesielle fugler, der den store blå turacoen og gråpapegøyen antagelig er de mest ettertraktede.
Kibale Forest nasjonalpark ligger i umiddelbar nordlig forlengelse av Queen Elizabeth nasjonalpark, som vi skal besøke senere på turen, men består i motsetning til denne hovedsakelig av regnskog, som i store deler av parken er uberørt, høy og tett. Skogens mest kjente beboere er ubetinget sjimpansene, som det er nesten 1500 av. En stor gruppe på ca. 70 medlemmer er blitt studert gjennom mange år. De er habituerte, hvilket vil si at de har vennet seg til at det kommer mennesker inn til dem. Disse sjimpansene kan man med spesiell tillatelse besøke med lokale spesialguider som har habituert sjimpansene. Sammen med nasjonalparkene Mahale Mountains og Gombe Stream i Tanzania er Kibale antagelig det stedet der sannsynligheten er størst for å finne sjimpansene. I Kibale kan man se hele 10 andre apearter, og det gjør parken til en av verdens beste på dette punktet. Kibaleskogen har også en del andre store dyr, som for eksempel leoparder og bøfler, og den lille skogelefanten med de runde ørene og støttennene tett inntil snabelen, men disse er sjeldne å se i den tette skogen. Derimot er de mange vakre sommerfuglene mer synlige.
Er man interessert i botanikk, er skogen et sant paradis, for den byr på en overveldende variasjon av store og spektakulære trær med 250 arter; de gigantiske fikentrærne er særlig imponerende. De tiltrekker mange fugler og aper, blant annet sjimpanser, når fikenene er modne. Særlig i rydningene er det mange fargestrålende blomster, og oppe i trærne ser vi blant annet orkideer.
Bare rundt et par prosent skiller menneskets arvemasse fra sjimpansen, som dermed er vår nærmeste nålevende slektning, men den er tett fulgt av Afrikas andre menneskeape, gorillaen. Faktisk er sjimpansen nærmere beslektet med mennesket enn med gorillaen. Sjimpansen er den mest temperamentsfulle av de to apene – kanskje fordi den ligner mennesket mer! Det er to arter av sjimpanser, den alminnelige sjimpansen og dvergsjimpansen, som også kalles bonoboen. Den sistnevnte lever i Sentral-Afrika sør for Kongoelva i vanskelig tilgjengelige områder. Den alminnelige sjimpansen har en større utbredelse nord for Kongoelva, nemlig fra det vestlige Tanzania og Uganda over Sentral-Afrika og helt til Vest-Afrika. Det er denne arten vi skal oppsøke her i Kibales regnskog. Det er en enestående og rørende opplevelse.
Det er dyrt å få en tillatelse til sjimpanse-tracking, og enda dyrere for gorilla-tracking. De høye prisene skyldes ikke bare regelen om tilbud og etterspørsel. Det er også en ytterst langvarig, tålmodighetskrevende og dyr oppgave å venne viltlevende menneskeaper til vår tilstedeværelse midt iblant dem, siden de fra naturens side er veldig redde. Det er ikke sannsynlig å møte sjimpanser eller gorillaer i naturen som ikke har vært igjennom en lang habitueringsprosess. Denne prosessen krever at lokale eksperter fra parkene oppsøker den samme familiegruppen hver eneste dag året rundt, den første lange tiden for bare å oppholde seg i nærheten uten å se dyrene. Etter lang tid på denne måten, der ekspertene blant annet ”snakker” med apene, kan det langsomt skapes øyenkontakt og senere nærkontakt. Først når dyrene er blitt helt trygge på dette, er det tid til å ta enkelte fremmede inn til familiegruppen på forsøksbasis. Når dette stadiet fungerer, kan man selge turer til sjimpanseflokken, men kun én tur daglig for 6–8 personer og med maksimalt en times opphold sammen med apene. Tidshorisonten for hele habitueringsprosessen er typisk 2–3 år for en enkelt familiegruppe, og med tiden, i takt med den stigende etterspørselen, øker antallet av habituerte grupper. Samtidig øker man overvåkingen for mulig krypskytting o.l.
Zoologen Jane Goodalls banebrytende forskningsarbeid, blant annet gjennom ca. 50 år i Gombe Stream nasjonalpark i Tanzania, har dannet grunnlag for de kunnskapene som skal til for å kunne oppholde seg i en sjimpanseflokk uten vesentlige forstyrrelser av hverdagen deres. Senere har hennes arbeid og rådgivning bidratt til kunnskaper om og vern av ville sjimpanser, som er truet i mange områder, samt til naturvern i det hele tatt.
Vi bytter muligvis om på sjimpanse-trackingen og fotturen i Bigodi-sumpene; det vil avhenge av det samlede antallet gjester i området samt vår og andres gruppestørrelser.
Midt på dagen kjører vi mot Queen Elizabeth Nasjonalpark, som ligger sør for Kibale Forest nasjonalpark og faktisk støter opp til denne. Turen går gjennom fantastiske kultur- og naturlandskaper, der vi blant annet kan se tydelige spor etter tidligere vulkansk aktivitet i området, for eksempel i form av vakre kratersjøer. Utpå dagen når vi vår vakkert beliggende lodge ved Kazinga-kanalen, der vi skal på en vidunderlig båtsafari om ettermiddagen. Dette er et av parkens absolutte høydepunkter, for her vil vi få se masser av flodhester og krokodiller ved bredden, der det også kommer en del elefanter og bøfler ned for å drikke og bade. Fuglelivet er likeledes imponerende, for eksempel med masser av skarver, hegrer, ibiser, storker, pelikaner, vadefugler og isfugler omkring den fiskerike kanalen.
Vi har hele dagen i den viltrike nordlige delen av nasjonalparken, der vi skal kjøre på safari i våre firehjulstrukne biler, på såkalte game drives på leting etter de ville dyrene i parken, mens vi midt på dagen kan slappe av i lodgens omgivelser og blant annet nyte den imponerende utsikten derfra.
Queen Elizabeth nasjonalpark, som er oppkalt etter den britiske dronningen, er nok den mest avvekslende nasjonalparken i Uganda når det gjelder både landskap og vegetasjon. Den rommer da også ualminnelig mange forskjellige arter av pattedyr og fugler. Der finnes faktisk over 550 fuglearter! Parken grenser mot vest opp til DR Kongo og Lake Edward, som er forbundet med Lake George i øst gjennom Kazinga-kanalen. Denne brede kanalen, som snor seg gjennom parken, utgjør sammen med sjøene en permanent vannressurs, som dermed bidrar til at parken kan ha en stor og variert bestand av storvilt og masser av fugler. På nasjonalparkens savanne ser vi mange antiloper, spesielt av den lokalt alminnelige uganda-koben og den store vannbukken, og her finnes en god bestand av løver, leoparder, hyener og det store villsvinet med det lite flatterende navnet kjempeskogssvin. Elefanter kan ses overalt, men på sørsiden av Kazinga-kanalen hender det at den mindre skogelefanten dukker opp. Disse hører til i de store Kongo-skogene i Sentral-Afrika, men kan altså en gang imellom ses her og i skogene litt mot nord. I Kyambura-kløften nær Kazinga-kanalen er det en liten bestand av sjimpanser som kan besøkes med spesialtillatelse og guide, men sannsynligheten for å se dem er større i Kibale Forest. I klart vær og når skyene slipper toppen av Ruwenzori-fjellene, er det en vakker utsikt mot disse over 5 km høye og ofte snøkledde tindene, særlig fra den nordlige delen av parken ved Lake Edward.
Etter frokosten setter vi kursen mot sør og fjellregnskogene i den legendariske nasjonalparken Bwindi Impenetrable Forest. Underveis kjører vi et langt game drive i den sørlige Ishasha-sektoren av Queen Elizabeth Nasjonalpark, som likeledes er en dyrerik del av parken. Dette området er særlig kjent for å være et av de få stedene der løver klatrer i trær, men man ser også mange andre store dyr med den vakre topi-antilopen som den mest alminnelige. Her spiser vi dessuten de medbrakte matpakkene våre på et pikniksted med vakker beliggenhet før vi kjører den siste strekningen på grusveier i det kuperte terrenget opp i skogen. I skumringen er vi fremme ved overnattingsstedet for de neste par dagene, nemlig en lodge som ligger vakkert til og har en fantastisk utsikt over fjellene og trekronene i den tette regnskogen.
I dag skal vi oppleve det som av mange blir betraktet som høydepunktet på en safari i Uganda. Etter frokosten kjører vi den korte veien til inngangen til nasjonalparken Bwindi Impenetrable Forest. Den ”ugjennomtrengelige” skogen ligger i 1100–2400 meters høyde på grensen til DR Kongo. Vi får en grundig briefing om morgenens og formiddagens fottur opp til de rolige kjempene, fjellgorillaene. Likesom for sjimpanser kan man også besøke gorillagrupper med de kjempesvære førerhannene, de såkalte silverbacks/sølvryggene. De kan nå en størrelse på nesten to meter i høyden og en vekt på imponerende 220 kg. Selv om det ikke er 100 prosents garanti for å finne gorillaene, er vi likevel tett på dem, for de er under nøye overvåking, og erfarne ”speidere” blir utsendt i forveien.
På gorilla-tracking i Rwandas og Ugandas vestlige høyland er det den langpelsede fjellgorillaen som besøkes, mens den litt mindre og mer korthårede lavlandsgorillaen finnes mot vest i Sentral-Afrikas regnskoger. De planteetende gorillaene har til tross for sin størrelse et roligere gemytt enn sjimpanser. For de fleste som har prøvd det, er det en følelsesmessig opplevelse for livet å ha sittet midt i en familiegruppe av gorillaer og sett inn i de milde, brune øynene deres. Selv om regelen er at man ikke må gå nærmere gorillaene enn 7 meter, skjer det likevel ofte, siden gorillaene åpenlyst ikke kjenner regelen eller vet hva en meter er!
Pioneren for arbeidet med fjellgorillaer var Dian Fossey, som bokstavelig talt viet sitt liv til dem i Rwandas Volcanoes nasjonalpark, der hun ligger begravet ved siden av den unge hanngorillaen Digit, som hun knyttet nære bånd til. I den betagende, men barske ”Gorillaer i disen” er denne historien blitt filmatisert med Sigourney Weaver i hovedrollen. Dian Fosseys til tider kontroversielle metoder har likevel helt sikkert medvirket til at det i dag finnes mer enn 1000 av de sjeldne fjellgorillaene, mot omkring 600 da det var mest kritisk i 1980-årene. Selv om fjellgorillaen er en av klodens mest sjeldne dyr i det hele tatt, og den mest sjeldne av alle menneskeaper, så er det den eneste av menneskeapene der bestanden er i fremgang.
Mer enn halvdelen av fjellgorillaene lever her i Bwindis fjellregnskog, mens resten holder til omkring vulkanene på grensen mellom Rwanda, DR Kongo og Uganda, der Dian Fossey bodde og arbeidet. De lever i familiegrupper, som typisk ledes av en enkelt voksen hann, sølvryggen, og dessuten kan ha én eller flere unge hanner, svartrygger, sammen med opptil 10–12 hunner og et antall unger. Gorillagruppen vandrer rundt i et større territorium på leting etter frisk planteføde. De bygger et tilholdssted i vegetasjonen, der de tilbringer natten – vel å merke et nytt sted hver natt. Det er disse tilholdsstedene som er viktige veivisere for hvor gorillaflokken befinner seg når de lokale ekspertene skal spore flokken om morgenen før en gorilla-tracking.
Bwindiskogen har også mange andre dyr, særlig aper, fugler og sommerfugler, men disse kan være vanskelige å se i den tette, mørke skogen – Bwindi betyr for øvrig mørk på det lokale språket! Skogen er det eneste stedet hvor fjellgorillaer lever sammen med sjimpanser, men selv om disse siste ofte høres tydelig, er de ikke habituerte og kan nesten aldri ses. Skogen rommer også en liten bestand av elefanter, som likeledes ytterst sjelden kan ses. Bwindi er et paradis for botanikere, med ca. 85 arter av orkideer, 105 bregner og 300 trær, deriblant store mahognitrær.
Om ettermiddagen er det tid til å slappe av og la inntrykket fra morgenens og formiddagens store opplevelse synke inn, men vi kan ikke si akkurat når vi er tilbake på lodgen vår, for det avhenger av hvilken gruppe fjellgorillaer vi har fått tillatelse til å besøke, og hvor langt de har beveget seg opp i fjellene. Hvis vi er tilbake på lodgen midt på dagen og har krefter tilbake i bena, er det mulig å kjøpe en guidet ekstratur til det lokale Batwa/Pygmesamfunnet. De ble flyttet ut av skogen da den fikk status som nasjonalpark, og nå bor de i litt uvante omgivelser i det mer åpne miljøet.
Turen går nå tilbake mot øst og i retur mot Entebbe, men før vi når så langt, skal vi besøke den lille vidunderlige Lake Mburo nasjonalpark. Underveis dit spiser vi våre medbrakte lunsjmatpakker i byen Mbarara, mens der kanskje også blir tid til et kort game drive i parken frem mot solnedgangen før det er tid til middagen og til å gå til ro på vår flott beliggende lodge.
For dem som har lyst til en båttur på Lake Mburo, kan et av de planlagte game drives skiftes ut med denne. Det kan kanskje også arrangeres å kjøre et game drive i mørke, der vi ved hjelp av en stor prosjektør leter etter nattaktive dyr. Så vel båttur som night game drive skal dere forhøre dere om lokalt, der disse aktivitetene også skal betales, siden de ikke inngår i reisens pris. Selvfølgelig vil reiselederen være behjelpelig med å arrangere disse aktivitetene hvis det er interesse for dem.
Lake Mburo nasjonalpark ligger sentralt plassert midt mellom Ugandas berømte vestlige nasjonalparker og hovedstaden Kampala og Entebbe med den internasjonale lufthavnen på bredden av Viktoriasjøen. I tillegg til denne logistisk sett viktige plasseringen byr den relativt lille parken på en vakker og kupert natur med skogsavanne og enkelte fotogene klippepartier – og ikke minst har den sjøen, som er en viktig kilde til liv og har gitt parken navn. Dette er et av de ganske få stedene i Uganda der man kan se sebraer, mens de grasiøse impalaene, de sjarmerende vortesvinene og de store bøflene også er relativt alminnelige. Den lille vakre skriftbukken er ganske alminnelig i området, der det imponerende fuglelivet også faller i øynene med de fantastiske afrikanske elveørnene, som særlig kan ses rundt sjøen midt i parken, der de har selskap av blant annet flodhester og krokodiller. Blant rovdyrene er den flekkete hyenen og leoparden øverst i næringskjeden, men begge kan være vanskelige å finne mellom de mange akasietrærne i området.
Det er tid til turens siste game drive, som foregår på den skogkledde savannen i nasjonalparken omkring Lake Mburo. Når vi forlater parken, har vi gode sjanser til å se de lokale bøndene drive ankole-kveget sitt rundt i området. Vel er dette kveget ikke ville dyr, men det er ganske imponerende likevel. Det finnes i et rikt utvalg av farger, men særlig de enorme horna gjør at de er et yndet motiv for reisende. Husk likevel at det ikke er kutyme å fotografere kvegdriverne uten en meget tydelig tillatelse og evt. mot betaling.
På vei mot Entebbe krysser vi ekvator på et sted der det er tydelig markert, og sent på dagen innlosjerer vi oss på det samme deilige hotellet som på reisens første natt.
Her på reisens siste dag i det vakre og frodige Uganda skal vi på en heldagsutflukt mot øst i retning av grensen til Kenya. Vi følger nordsiden av den gigantiske Viktoriasjøen, som med et areal på nesten 69 000 km2 er verdens nest største ferskvanns-innsjø etter Lake Superior på grensen mellom Canada og USA. Målet for utflukten vår er byen Jinja, som ligger ved Nilens utløp fra Viktoriasjøen. Dette var det første stedet som ble utropt som Nilens kilde. John Hanning Speeke var det første hvite mennesket som nådde inn til Viktoriasjøen i 1858, men først på en følgende ekspedisjon i 1862 fant han Nilens (Hvitnilens) utløp derfra på sjøens nordlige bredd, som deretter ble erklært for Nilens kilde. Senere har det vært stor debatt om hvilken som var den fjerneste/sørligste kilden med innløp til Viktoriasjøen. Dette er det fremdeles debatt om, men generelt regnes det å være små tilløp til Kagera River fra enten Rwanda eller Burundi.
Når vi har hatt god tid til å se Nilens utløp fra sjøen og utforsket litt av Jinja, skal vi ha en herlig ”Farewell Lunch”. Denne inntas i helt fantastiske omgivelser, for vi skal på en kort båttur midt ut i Nilen til en liten øy litt nedstrøms for Jinja som helt er omgitt av voldsomt brusende vann. Flere steder danner det seg faktisk små fosser. På denne lille øya, som er en del av et fredet reservat, ligger det en vidunderlig lodge med en riktig god restaurant der vi spiser lunsj.
Etter lunsjen og god tid til å nyte de spektakulære omgivelsene sammen med en deilig kopp kaffe eller te brygget på lokale råvarer skal vi dra tilbake mot Entebbe. Underveis kommer vi gjennom Ugandas kuperte og travle hovedstad, Kampala, som er landets langt største by med mer enn 1,5 mill. innbyggere, og som etter afrikanske forhold har en imponerende skyline. Utpå kvelden er det slutt med eventyret i Uganda, når vi ankommer til den internasjonale lufthavnen i Entebbe og sjekker inn på flyet hjemover.
Prisinformasjon
- Prisen inkluderer
-
- Fly Oslo–Entebbe t/r
- Norsk/svensk reiseleder og engelsktalende lokalguide på aktiviteter som er inkl. i programmet
- Aktiviteter og utflukter ifølge program
- Innkvartering på gode hoteller/lodger/camper i delt dobbeltrom
- Transport mellem flyplass og hotell i Entebbe
- Helpensjon på hele safarien
- Skatter og avgifter
- Prisen inkluderer ikke
-
- Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
- Reiseforsikring
- Visum til Uganda
- Eventuelle ekstra arrangementer
- Tillegg for enkeltrom
- Drikkevarer
- Driks til sjåfører, lokalguider, hotellpersonale og bærere (beregn i alt ca. USD 12 per person/dag)
- Personlige fornødenheter
- Alt ikke nevnt under “Prisen inkluderer”
- Visum
-
Det er visumplikt til Uganda. Visum søkes på www.visas.immigration.go.ug og koster 50 USD. Du kan se en veiledning i hvordan du søker om visum på www.albatros.no/praktisk/uganda-veiledning
Før reisen
Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.
Opplysninger om reisen
OBS!
Våre safariledere vil gjøre alt for at vi skal kunne se så mange dyr som mulig på våre game drives. Siden det er snakk om ville dyr, er det likevel ingen garantier for at vi ser dem.
Vaksinasjon
Det kreves vaksinasjon mot gul feber for å kunne reise inn i Uganda.
Dokumentasjon for vaksinasjonen må vises ved innreise til Uganda, og dokumentasjonen må også vedlegges den elektroniske visumsøknaden.
Til pakkelisten
Det kan komme en byge på alle tider av året i Uganda – særlig i regnskogene mot vest. Derfor anbefaler vi å ha et lett sett regntøy eller et tynt regnslag med på reisen. Det er dessuten en god idé å ta med en liten ryggsekk eller veske til gorilla/sjimpanse-tracking, safarier og på reisedager. Den kan også brukes til håndbagasje på flyturene.
Sol, klima og påkledning
Turen foregår like rundt ekvator, der solen er kraftig. Vi anbefaler derfor å ha med en solkrem med høy beskyttelsesfaktor.
Deltagerantall
Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 10 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.
Kofferter
Vi ber om at du pakker i en bag eller myk koffert, i stedet for koffert med hardt skall. Dette er fordi det vil bli lettere å håndtere all bagasjen i kjøretøyet vi bruker.
Hånden på hjertet
Fysisk form
Fotturen til gorillaene kan ofte være lang. Dessuten foregår den i tett skog på bratte og til tider glatte skråninger og i fuktig varme. Det er derfor viktig at man er i rimelig form og kan utholde varmen. Skulle man komme i problemer underveis kan man likevel mot en klekkelig merutgift på ca. 500 USD bestille et ”African Helicopter”. Dette medfører at en flokk på ca. åtte lokale hjelpere tilkalles og bærer den nødlidende personen opp til gorillaene på en primitiv båre – og ned igjen. Man skal imidlertid absolutt ikke planlegge etter denne hjelpen, for den er kun beregnet på uforutsette problemer eller direkte nødstilfeller.
Allmenn informasjon
Reisens krav til bevegelighet
Reiseforsikring
Gouda Reiseforsikring
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.
Albatros Travels reiseledere
De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.
På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.
Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.
Driks
Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.
Pass
Tilslutning med innenriksfly
Reiser med mindreårige
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.
Plassering i flyet
Måltider om bord
Spesialkost
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.
Plassering i bussen
På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.
På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.
Forbehold/endringer
Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.
Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.