Reis til Burma
Mennesker og okser vasser rundt i slam til knærne i grønne rismarker. Tykke bambusstammer i store bunter flyter stille nedover Pegu-elva. Dresserte elefanter sleper tunge trestammer fra teak- og gummiplantasjer, og buddhistiske munker i bordeauxrøde drakter går rundt i gatene med tomme matskåler som befolkningen andektig fyller med ris. Vi er kommet til Burma, det store sørøstasiatiske landet som på godt og vondt har klart å holde seg temmelig isolert fra det internasjonale samfunnet.
at store deler av befolkningen tygger betelnøtter? Betelnøttene brukes ikke bare som nytelsesmiddel, men skal etter sigende også være godt mot magelidelser.
at mange burmesiske kvinner og barn smører en gulhvit pasta av sandeltre i ansiktet. Hensikten er at den skal beskytte mot de sterke solstrålene og virke som insektmiddel.
Burmas historie
De fleste innbyggere i Burma er tilhengere av verdens eldste form for buddhisme, theravada-buddhismen. Men det finnes fortsatt naturfolk som bekjenner seg til tradisjonelle naturreligioner og åndedyrkelse. Nesten alle burmesere dyrker astrologi ved siden av buddhismen og tror fullt ut på de høyt respekterte astrologene. Mange politiske beslutninger er gjennom tidene blitt endret eller oppgitt på grunn av uttalelser fra en astrolog. Burma har tidligere vært delt i en rekke innbyrdes stridende stater og fyrstedømmer. Det samlede Burma hørte til Britisk India og fikk sin selvstendighet i 1948. Deretter fulgte en kort periode med demokrati, inntil den ennå herskende militærjuntaen overtok styret i 1962. Juntaen har klart å holde seg ved makten blant annet ved å holde Aung San Suu Kyi, Nobelprisvinner og leder for av opposisjonspartiet Nasjonalligaen for demokrati, i husarrest i 15 år. I november 2015 ble Aung San Suu Kyi og Nasjonalligaen for demokrati den klare vinneren av Burmas første relativt frie valgpå 25 år, der en stor del av befolkningen allikevel ble nektet stemmerett, blant annet en rekke muslimske minoriteter.
Landets høyt respekterte buddhistmunker har flere ganger stått i spissen for folkets opprør – blant annet ved uavhengigheten i 1948 og senest ved protester mot militærjuntaen i 2007. Burma ble omdøpt til Myanmar i 1989, men ikke alle har tatt det nye navnet til seg.