Fakta Malaysia

Her finner du nyttig informasjon om pass- og visumregler, reiseforsikring, tidsforskjell og andre praktiske opplysninger i forbindelse med reiser til Malaysia.
  • Språk Malaysisk og kinesisk
  • Hovedstad Kuala Lumpur
  • Innbyggere 30 mill.
  • Religion Sunni-islam og buddhisme
  • Valuta Ringgit
  • Areal 329.847 km2

Verdt å vite

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Malaysia varierer alt etter om Norge har sommer- eller vintertid:

Sommertid + 6 timer
Vintertid + 7 timer

Transport i Malaysia

Buss
Busser i Malaysia har ikke helt samme standard som vi kjenner fra Europa. Vi har naturligvis valgt den beste kategorien med klimaanlegg der det er mulig.

Fly
På rundreisene våre i Malaysia og Sørøst-Asia flyr vi ofte de lengre strekningene med innenriksfly. I så fall vil reiselederen orientere deltakerne om praktiske forhold ved innsjekking i lufthavnen og om flytid på den aktuelle strekningen.

Økonomi
Prisnivået i Malaysia er generelt lavere enn i Norge. Man kan få et godt måltid for ca. 60–80 NOK, og hva lommepenger angår, er det vår erfaring at man kan klare seg for minimum 150–200 NOK per dag. Ved kjøp av supplerende drikkevarer m.m. vil ekstra 60–100 kr per dag per person være tilrådelig.
Tips

På reisene våre kommer du i kontakt med stedets hverdagsliv og skikk og bruk. Det kan forekomme forhold du ikke er vant til, som for eksempel skikken med tips. I mange land er tipssystemet mer orga-nisert enn vi som nordmenn er vant til, og det kan være en forventning om at lokalguider, sjåfører og andre som hjelper underveis på tuen mottar en viss sum i tips som takk for hjelpen. Reisens pris inkluderer ikke personlige tips, da det er en individu
ell og frivillig sak. Tipssystemet er samtidig en del av den kulturen man velger å besøke, og som vi derfor oppfordrer til at man følger og respekterer. Vi anslår et cirkabeløp for hvor mye tips det er alminnelig å gi i reiseprogrammet slik at man kan ta høyde for dette hjemmefra. I praksis kan det ordnes slik at reiselederen samler inn pen
gene for hele turen og sørger for at de rette personene får de riktige beløpene.

Normalt er tips for øvrig inkludert i prisen gjennom det servicetillegget på 10 % som legges på regningen. Det er likevel god tone å gi 5–10 % ekstra i tips på de finere restaurantene, alt avhengig av den service man har fått.

Ved cruise gjelder andre regler, se det spesifikke programmet for reisen din.

Valuta og bankkort
Myntfoten i Malaysia heter ringgit (MYR). 1 NOK = ca. 0,54 MYR og 1 EUR = ca. 4,19 MYR (desember 2011). Du kan veksle euro og amerikanske dollar i alle større byer. Hvis du har med deg dollar, må du sørge for at de ikke er skadet og ikke er fra før 2001. Vær oppmerksom på at du høyst kan ha med 1000 ringgit ved inn- og utreise. MasterCard, Visa, Diners og American Express kan brukes som betalingskort i de fleste restauranter, hoteller og forretninger, og det finnes minibanker de fleste steder, der du kan heve kontanter med MasterCard og Visa.
Elektrisitet
I Malaysia bruker man 240 volt. Du må ha med et adaptersett hvis du ønsker å bruke medbrakt elektronisk utstyr med norske støpsler. På enkelte hoteller er det mulig å leie en adapter, men dette kan ikke garanteres.
Telefon og Internett

Malaysias internasjonale landskode er +60. Det er dyrt å ringe hjem fra Malaysia. Sjekk med mobilselskapet ditt om dekning og priser for telefonering fra Malaysia og mottak av oppringninger.

I de større byene er det Internett-kafeer, og de fleste større hoteller tilbyr Internett-service mot betaling.

Hygiene
Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toalettforhold. Ute i byen kan man komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter eller ute på landet kan forekomme primitiv. Ta selv med toalettpapir eller en pakke våtservietter og eventuelt hånddesinfeksjonsgele(fås på apoteket). Da er ikke behovet for vann så påtrengende.
Takt og tone

Malaysierne er utrolig vennlige og smilende. Det ligger ikke til malaysierne å rette på folk, og de går ut fra at man som gjest selv har satt seg inn i hvordan man oppfører seg i landet deres.

Selv om malaysierne generelt er vant til mange turister, blir det forventet at man respekterer helligdommene og skikkene deres med ærbødighet og korrekt påkledning. Ha gjerne på deg klær som dekker knær og skuldrer, og husk å ta av deg skoene når du besøker religiøse steder.

Bruk bare høyre hånd, hvis du skal motta eller gi noe – venstre hånd blir betraktet som uren.

Det er en god idé å bruke hele hånden i stedet for en enkelt finger hvis du skal tilkalle en servitør eller vise vei – dette er mest respektfullt.

Røyking
Under all flyging og transport er det røykeforbud. Det er forbudt å røyke innendørs på offentlige steder med mindre det skjer i spesielt innredede røykerom.

Langtidsferie i Malaysia og Borneo

Tilbring 3 uker i Malaysia med en liten rundtur på den malaysiske halvøya og øya Penang, og avslutt med et 9-dagers opphold på et strandferiested på Borneo

  • 17-03-2025
  • 21 dager
  • 35 998,–
fra Oslo