Reis til Sarajevo

En gjeng unge jenter har svøpt hodene sine i fargerike skjerf, mens andre går rundt i veldig stramme jeans og tettsittende bluser. Fra kafeenes beste plasser følger man strømmen av mennesker som beveger seg ned hovedgaten Ferhadija og dens naturlige fortsettelse Sarači. Trafikken beveger seg mot det gamle, pulserende basarkvarteret Baščaršija, hvor folk går til moskeen, spiser bosniske ruller eller handler på markedet. Her selges det kaffesett, lærhåndverk og gamle patronhylser. Ferie i Sarajevo.

Innbyggere 300.000
Grunnlagt 1461
Språk Bosnisk, kroatisk, serbisk
Sarajevo flagg
Visste du...

at Sarajevo er kjent som "Europas Jerusalem" på grunn av byens historie med å huse mange forskjellige religiøse og kulturelle grupper som har levd sammen i harmoni gjennom århundrer

at Sarajevo er også hjemsted for den berømte "Sebilj" fontenen, som sies å bringe lykke til de som drikker av dens vann. Fontenen er også et populært møtested for både lokale og turister.

En travel by

Her er skinnende kobberkaffesett, glitrende sølvsmykker, flott utformede pepperkverner og håndlagede lærbager. De smale, brosteinsbelagte basargatene i Baščaršija er Sarajevos travle handelsplass – og det har den vært siden den ble grunnlagt på 1500-tallet. Baščaršija betyr hovedmarkedsplassen, og gatene er hver for seg oppkalt etter håndverkene som en gang ble praktisert her. I dag holder færre og færre håndverkere tradisjonen i live, og mange av varene som selges produseres faktisk andre steder. Men liv er det fortsatt masse av.

Baščaršija er Sarajevos travle handlested

Handel og historie

En av de mest spennende gatene er Kazandžiluk-gaten, hvor oppfinnsomme kobbersmeder har gjort patronhylser om til smykkeanheng. De lager imidlertid også fortsatt kjeler, kanner og forskjellige typer servise. Handlegatene strekker seg ut fra den lange plassen som blant annet huser en av byens mest kjente drikkefontener, Sebilj-fontenen. Fontenene er et levn fra det osmanske riket, og Sebilj-fontenen, som opprinnelig ble bygget i 1754 av den bosniske vesiren Mehmed-Paša Kukavica og senere rekonstruert i 1891 etter å ha brent ned, er fortsatt i bruk.

Det er også her i den gamle bydelen man finner et av Sarajevos mest kjente arkitektoniske verk. Gazi-Husrev Beg-moskeen ble bygget av en av den tidens største osmanske arkitekter, Adžem Esir Ali rundt år 1530. Selv om den ble sterkt skadet i 1697, da en av historiens største feltherrer, Prins Eugen av Savoyen, plyndret Sarajevo, står den fortsatt stor og vakker - innvendig prydes veggene av fargerike arabesker og koranvers, og til venstre for moskeen finner man Gazi Husrev-Begs gravmonument. Utenfor ved den overdekkede brønnen er det livlig aktivitet med rituelle avvaskninger og folk som møtes for å snakke stille med hverandre. Islam har blitt styrket de siste 15 årene, og mange nye moskeer har blitt bygget i Sarajevo - i mange tilfeller er de bygget med penger fra De arabiske emiratene.

Sarajevos hovedtorg og basarområde, Bascarsija

En smeltedigel av religioner

Sarajevo er stolt av å være en by hvor mange religioner lever side om side. Dette multireligiøse samfunnet illustreres ved at det sentralt i byen, og ved den mest praktfulle moskeen i Bosnia-Hercegovina, også finnes en katolsk katedral, en serbisk-ortodoks kirke og et jødisk museum med bare noen få hundre meters avstand.

Den katolske katedralen - Sarajevska Katedrala - ligger ved Ferhadija på Trg Fra Grge Martića. Den ble bygget i nygotisk stil i 1889 av arkitekten Josip Vancaš og med Notre Dame-katedralen i Dijon som forbilde. I 1997 kastet paven for øvrig glans over katedralen da han var på offisielt besøk i Sarajevo. Rundt hjørnet fra katedralen ved Velika avlija, kan man høre sefardisk sang og få gjenfortalt en del av det jødiske folks historie på Det jødiske museum. Da de sefardiske jødene ble kastet ut av Spania i 1592, bosatte mange seg i Sarajevo, hvor de ble driftige handelsmenn under det osmanske rike. Ved siden av ligger også Novi Hram, som tidligere var en synagoge, men nå fungerer som et galleri. Til slutt, bare noen minutter unna, kan man besøke Den gamle serbisk-ortodokse kirke og museum på Mula-Mustafe Bašeskije og se fargerike ikoner og fresker i kirkerommet og utforske det like fargerike museet.

Den katolske katedralen - Sarajevska Katedrala

Krigens ettermæle

Når man snakker om ferie i Sarajevo og Bosnia-Hercegovina, kan det av og til være vanskelig å unngå å nevne de etniske konfliktene som fant sted i første halvdel av 1990-tallet. Krigen blir også aktivt påminnet flere steder, blant annet gjennom "Sarajevo-rosen" - et avtrykk i asfalten fylt med rød voks der en granat tok livet av en person, som for eksempel rundt den store markedshallen, Markale.

Krigen er også nærværende ved Tunnelmuseet, som ligger nær Sarajevos flyplass. Dette er et museum laget i den flukt-tunnelen som under beleiringen av Sarajevo hjalp innbyggere og diplomater til sikkerhet. Museet er ikke langt fra det grønne piknik-området Ilidža og Vrelo Bosne, Bosna-elvens kilde. Her kan man se gamle kursteder og ta turer med 100 år gamle hestevogner langs den 3 kilometer lange Velika Aleja, flankert av vakre villaer fra forrige århundre.

Sarajevo har også en fortid under Østerrike-Ungarn, og dette kommer blant annet til uttrykk langs hovedløpet ved Miljacka-elven, Obala Kulina Bana. Her kan man se storslåtte fasader skapt under det østerriksk-ungarske keiserriket, inkludert Hovedpostkontoret som ble bygget i 1909 med postbanken i Wien som forbilde. Postkontoret ble bombet i 1992, men nå er ytterveggene og interiøret gjenoppbygd i all sin raffinerte prakt. Lenger ned langs veien, markerer minneplater at det var her ved Latinerbroen at den østerriksk-ungarske tronarvingen Franz Ferdinand ble drept – en hendelse som bidro til å tenne lunten for 1. verdenskrig.

.

Håpets tunnel var den eneste forbindelsen til omverdenen

Ferie i Sarajevo

Utenfor Sarajevo kan man se den gamle håndverkerbyen, Visoko, hvor det pågår utgravninger som skal kaste lys over om høydene rundt om byen faktisk er pyramider – en ganske utrolig påstand som likevel samler mange tilhengere og som tiltrekker seg hundrevis av amatørarkeologer til Bosnia. Ferien i Sarajevo bør også krydres med en utflukt til fjellandsbyen Lukomir på Bjelašnica-fjellet eller en tur til Jahorina-fjellet der storbyferien kan kombineres med skiferie. Sarajevo, med sine litt over 300 000 innbyggere, er en av Europas mindre hovedsteder. Med sin interessante beliggenhet omgitt av høye fjell og en dramatisk fortid som er kilde til spennende og sanselige historier, fortjener Bosnia-Hercegovinas hovedstad mange lange helgeturer.

Ruinene i Visoko