Her ligger blant annet Markuskirken – Basillica de San Marco – som er preget av byggestiler fra bysantinsk og romansk til renessanse. Inni prydes den av 4000 kvadratmeter med mosaikk basert på tegninger av blant annet Veronese og Titian. Ved siden av kirken ligger det flotte Dogepalasset, der dogen i flere århundrer regjerte over en av Europas mektige supermakter. Nedenfor ligger Sukkenes bro. Sukkenes bro skal ha fått navn etter de dype sukkene som fangene trakk når de gikk over den. Den fører til en av Dogepalassets fengselsbygninger, hvor blant annet den verdensberømte sjarmøren og kvinnebedåreren Casanova satt fanget til han i 1757 klarte å rømme ved å skrape hull i celletaket.
Markusplassen er også kjent for å ha Venezias mest prominente fortauskafeer. Her finner du den legendariske Harry’s Bar, som er møtested for divaer og berømtheter under den årlige filmfestivalen i byen, og den eksklusive, nesten 300 år gamle Caffè Florian, som er en av de eldste i Venezia.
Venezia selv er en ofte brukt filmkulisse. De labyrintpregede kanalgatene og de storslåtte bygningene danner rammen om både heseblesende speedbåtjakter, romantiske kjærlighetshistorier og skrekkhistorier. En av de mest berømte filmene er Viscontis filmatisering av Thomas Manns mesterverk Døden i Venezia. Store deler av den foregår på lidoen, Lido di Venezia, som ligger bare ti minutter fra sentrum av byen. Strendene på lidoen ligger flott til med utsikt mot Venezias kuppelbelagte skyline med fjelltoppene i Dolomittene i bakgrunnen.
Ta også en båttur til Murano-glassmuseet på øya Murano, der Venezias berømte glassindustri har ligget siden slutten av 1200-tallet. På glassmuseet Museo del Vetro kan du lære mer om den lange og spennende historien til venetiansk glasskunst.
Venezia er full av kunst. Byens største kunstmuseum, Galleria dell’Accademia, ligger i det gamle kirkerommet med stor takhøyde i Campo della Carità, og viser verker av de store mestrene fra 1300-tallet og senere. Her finner du gotiske malerier, renessansekunst og europeiske perler fra 1700-tallet. Opplev blant annet Giovanni Bellini, Vittorio Carpaccio og Canaletto.
Hos Collezione Peggy Guggenheim kan du derimot oppleve 1900-tallets største kunstnere. Peggy Guggenheim var, som navnet antyder, i familie med den enda mer berømte Solomon, som grunnla Guggenheim-museet i New York. Museet ligger i Palazzo Venier dei Leoni og huser verker av blant annet Max Ernst, som Peggy Guggenheim for øvrig var gift med, samt av Picasso, action painting-maleren Jackson Pollock, Paul Klee og mange flere.
I de senere år har det også kommet flere nye prominente utstillingssteder i Venezia. På Palazzo Grassi, som var det siste av de store eksklusive palassene som ble oppført i Venezia før Napoleons invasjon og bystatens fall i 1797, kan du se franskmannen François Pinaults store samling av samtidskunst. François Pinault står også bak en helt ny kunsthall, som er spektakulært innrettet i byens gamle 5000 kvadratmeter store tollhus, Punte della Dogana, ytterst på pynten overfor Markusplassen. Her kan du se avantgardekunst av blant annet Jeff Koons, Paul McCarthy og Bruce Nauman.
Vi må selvfølgelig heller ikke glemme biennalen, som hvert annet år trekker til seg kunstfolk og paviljonger til en av verdens mest prestisjefylte kunstbegivenheter.
Takket være sin enorme handelsflåte var Venezia en av Europas viktigste byer i flere århundrer. I jakten på nye markeder og handelsruter seilte det skip herfra til fjerne havner i Middelhavet – og enda lenger vekk. Det var også her Marco Polo begynte sin reise til Kina på slutten av det 13. århundre. I dag er alt dette historie, og de fleste av de rundt 260 000 innbyggerne som bor på de 118 øyene lever av turisme.
Innbyggertallet er for øvrig kraftig fallende, men mens mange venetianere flykter fra en by der både husleieprisene og vannstanden stiger, er det mange hundre tusen som hvert år reiser den andre veien for å se og feriere i Venezia.
Ranke kelnere i nypressede svarte bukser og plettfrie hvite jakker spankulerer omkring med sølvbrett fulle av kaffe og italiensk likør. En trio spiller klassiske potpurri til ære for kafégjestene, mens tusenvis av kameraer prøver å fange duene som flyr over Markusplassen. Dette er ferie i Venezia.
Sjalupper, katamaraner, vanntaxier og politibåter snor seg inn og ut mellom hverandre, og nyforelskede eller gamle ektepar på forsinket bryllupsreise blir fraktet rundt i de elegante gondolene. Mange skal av ved Markusplassen, hvor Venezia tar seg spesielt flott og storslått ut. Det syntes også Napoleon, som kalte plassen for «Europas fineste dagligstue».