Sverige grenser til Norge i vest og Finland i øst. Dessuten er Sverige, som kjent, forbundet med Danmark via Øresundsforbindelsen. Med sine 450 295 kvadratkilometer, hvorav 407 311 km² er landareal, er det dermed det tredje største landet i EU. Med omtrent 10,6 millioner innbyggere har Sverige en relativt lav befolkningstetthet på 25,5 innbyggere per kvadratkilometer landareal.
Karakteristisk for Sveriges natur er grunnfjellet, som ligger tett under jordoverflaten i størstedelen av landet. Klimaet er temperert i mesteparten av landet, med belter av løv- og barskog. Unntaket er høyfjellsområdene. Vinteren er som regel snørik, og de svenske fjellene er populære skiområder. Ved kysten i Sør-Sverige har man middeltemperaturer over 16 °C, og det finnes flotte strender både i Sør-Sverige og langs Sveriges vestkyst.
I Smålands dype skoger regjerer elgen, og i skjærgården er det vakre innsjøer. Alene i Västervik-skjærgården finnes det mer enn 5 000 små øyer som venter på å bli oppdaget. Reisen kan herfra fortsette til Öland og Kalmar med det vakre Kalmar slott, hvis storhetstid var på 1500-tallet. Før den tid var slottet sentrum for dronning Margrete I sine planer om å samle Sverige, Norge og Danmark i Kalmarunionen.
Dyrelivet er rikt og variert, og i tillegg til elgen kan man oppleve rødrev, røyskatt, skogmår og hare nesten over hele Sverige. Elgbestanden er en av de største i Europa og danner grunnlaget for stor jakt hvert år. Bjørn og gaupe finnes spredt rundt om i landet, mens jerv og særlig ulv er sjeldnere.
Fuglelivet preges av arter tilpasset barskog og blandingsskog, blant annet tiur, lavskrike, furukorsnebb, svartspett, tretåspett og haukugle. Falsterbo i Skåne og Ottenby på Öland er viktige stoppesteder for fugletrekk, og på Gotland finnes en isolert bestand av hvitkinngjess, en ellers arktisk art.
Det er også mye å oppleve i Danmarks tidligere besittelser Skåne, Halland og Blekinge. Blekinge, som var den østligste delen av Christian IVs rike, huser blant annet Karlskrona, kjent for sin fascinerende militærarkitektur. I Halland finnes det mange muligheter for velvære på spa-steder, og i Skåne, rett over sundet, venter den idylliske universitetsbyen Lund med sin vakre domkirke og det 900 år gamle Helsingborg.
Like interessant er det helt nord i Lappland. Her folder den ville, barske naturen seg dramatisk ut, og man har gode sjanser til å oppleve det magiske nordlyset.
Noe helt spesielt med Sverige er Allemannsretten, som er beskrevet i den svenske grunnloven. Den setter ord på svenskenes forhold til naturen, og regelen er ganske enkel: Alle har rett til å bruke naturen. Det betyr at man kan vandre nesten hvor man vil – bare ikke i andres hager eller på jorder med avlinger. Man kan sette opp telt de fleste steder uten å spørre eieren om lov, men ikke mer enn én natt av gangen. Man kan også plukke ville blomster, bær og sopp på andres marker, men ikke i private hager. Det er også god skikk å ikke plukke ville bær og sopp nær andres hus, og man bør kun plukke til eget behov.
Sverige ligger veldig nært, men landet på 450 000 km² har mye å tilby.
I Sverige kommer man ikke utenom Gustav Vasa (1496–1560). Han regnes som mannen som samlet det svenske riket slik vi kjenner det i dag. Før han ble kronet som konge i 1523, ble landet i mange år styrt fra København gjennom Kalmarunionen (1397–1521). Denne perioden i middelalderen var preget av stridigheter om makten mellom den danske kronen og den svenske adelen, og den kulminerte i 1520 med Stockholms blodbad.
Massakren kan på mange måter betraktes som grunnlaget for Gustav Vasas vei til makten, da den gjorde det lettere å samle folket til kamp og fordi den danske kongen hadde fjernet andre utfordrere til makten. I 1521 drev Vasa danskene ut av landet etter å ha reist rundt i Svealand for å mobilisere folket.
Etter at han ble utnevnt til konge i 1523, satte han raskt i gang med reformer som styrket statsmakten, samtidig som den katolske kirkens makt ble begrenset og mange av dens eiendommer og formuer ble konfiskert. Disse formuene dannet grunnlaget for statens økonomi.
En av Gustav Vasas viktigste ideer, som fortsatt preger den svenske staten, var etableringen av en embetsstand som en kunnskapsbasert, rasjonell og apolitisk kjerne i statsapparatet. Dette forklarer den høye tilliten svenskene fortsatt har til embetsverket.
Gustav Vasas konsolidering av kongemakten la også grunnlaget for den svenske stormaktstiden. Hans etterfølgere viste økt interesse for utenlandske forhold, og på 1600-tallet var Sverige i krig med blant annet Russland, Polen og Danmark.
Først i 1720 ble det slutt på krigen mellom Danmark og Sverige. Svenskene mistet tollfriheten i Øresund og sine baltiske provinser, og med det var stormaktstiden over. Den siste krigen på svensk jord fant sted i 1808–1809, og den endte med tapet av Finland til Russland.
De siste par hundre årene har Sverige ikke vært involvert i væpnede konflikter. Landet førte en nøytral utenrikspolitikk fram til mars 2024, da det offisielt ble en del av NATO-alliansen. Sverige var verken okkupert eller direkte involvert i andre verdenskrig. Derimot tjente landet mye på krigen, noe som bidro til at folkhemmet kunne realiseres. Etter verdenskrigen fortsatte nøytralitetspolitikken, og Sverige spilte en viktig rolle ved opprettelsen av FN. Samtidig bygde landet opp et svært stort forsvar for å sikre nøytraliteten. Paradoksalt nok har Sverige blitt en av verdens største våpeneksportører. SAAB har for eksempel utviklet avanserte kampfly med amerikansk teknologisk bistand, mens Bofors’ kanoner, Ericssons radarsystemer og svenske missiler har blitt brukt i kriger over hele verden.
På øya Gotland finner man middelalderbyen Visby, som står på UNESCOs verdensarvliste. I tidlig middelalder krysset store mengder sild, østeuropeiske skinn, rav, voks, tømmer, svensk kobber og jern, våpen og metaller fra Sør-Europa fram og tilbake over Østersjøen. Dette ble styrt av de tyske kjøpmennene i hansabyene, spesielt Lübeck. Visby blomstret i denne perioden, med bygging av steinhus og kirker som overgikk andre kirkebygg i Østersjøregionen. I 1361 angrep imidlertid danske Valdemar Atterdag Visby, ødela byen og la handelen sørover langs Tysklands og Pommerns kyster. Byen forfalt gradvis, men Visby framstår fortsatt som en fascinerende og vakker by med smale gater, gamle hus og en solid ringmur som omkranser hele byen.
Kalmar er også en spennende by, en av Sveriges eldste, vakkert beliggende ved Kalmarsundet og Øland. Kalmar er kjent for sine historiske bygninger, vakre parker og mange severdigheter fra storhetstiden på 1600-tallet. Byen har to ganger mottatt "Europa Nostra-prisen" for sitt godt bevarte bymiljø. Kalmar slott, sør for sentrum, ble grunnlagt i 1160 og raskt befestet som en viktig strategisk borg som beskyttet mot sjørøvere i Østersjøen. I 1397 var slottet rammen for en av Nordens viktigste historiske begivenheter: opprettelsen av Kalmarunionen (1397–1523), en politisk union mellom Danmark-Norge og Sverige under ledelse av den danske dronning Margrete I (1353–1412).
Den 4. april 1611 erklærte Christian IV krig mot Sverige, noe som utløste den såkalte Kalmarkrigen (1611–1613). Mange av krigens største slag og beleiringer fant sted her. Byen, borgen og området ble erobret av Danmark-Norge, men ble gitt tilbake etter krigen som del av fredsavtalen.
Fram til 1658, da Danmark mistet Skåne, Halland og Blekinge, lå Kalmar i grenseområdet mellom Sverige og de danske provinsene. Byen var med på å sikre svensk suverenitet over det østlige og sentrale Småland.
Hovedstaden Stockholm har i de senere år markedsført seg som "Capital of Scandinavia." Selvtilliten styrkes med spennende motebutikker, gode barer og restauranter – inkludert flere med Michelin-stjerner.
Sør for sentrum ligger det trendy Södermalm, et tidligere arbeiderklasseområde som sammen med det avslappede Vasastan i dag utgjør byens mest populære nabolag. Brosteinsbelagte gater med middelalderhus finner man i Gamla Stan, mens det elegante Östermalm kjennetegnes av storslåtte herskapsleiligheter og eksklusive butikker. Museer og kunstopplevelser finner man på Blasieholmen og Skeppsholmen, mens Djurgården byr på underholdning for både store og små. Opplev teater på Dramaten, konserter i Globen eller ballett på Operan. Stockholm må også oppleves fra vannet og de mange grønne områdene. Byens mange øyer og holmer gir lys og luft, og 57 broer forbinder de ulike bydelene på kryss og tvers.
Sveriges nest største by, Göteborg, er også verdt et besøk. Byen er fortsatt en aktiv havneby med fiskeauksjoner og utmerkede spisesteder, hvor man kan nyte ferske skalldyr. I tillegg har byen gode utstillingssteder for moderne kunst og fotografi.
Malmö er like interessant. Med det 190 meter høye Turning Torso som ruver i Västra Hamnen, et område hvor moderne arkitektur skyter opp overalt, byr byen på konkurranse til de gamle mesterverkene – for eksempel det vakre, rustrøde Malmöhus slott, Nordens eldste renessanseslott. Malmö bør også oppleves for livet rundt Möllavångstorget og Lilla Torg – livlige knutepunkter i denne travle handelsbyen.
Med dype skoger, idylliske skjærgårder, koselige landsbyer og steder som har stor historisk betydning også i en dansk kontekst, er det mye å oppleve på en reise i nabolandet i øst. Danmark er forbundet med Sverige via bro- og tunnelforbindelse over Øresund, mens Sverige grenser til Norge i vest og Finland i øst. Med ikke mindre enn 450.295 km² er Sverige det tredje største landet i EU, og det er virkelig god plass for de litt mer enn ti millioner innbyggerne.