En reise til Tyrkia er en reise til et fascinerende og komplekst ferieland som pirrer alle sanser. Den blå moskés seks spisse minareter avtegner seg vakkert på Istanbuls horisont. På den andre siden av det sirlige hageanlegget ved siden av kretser kveldens turgåere rundt den vakkert okerfargede Hagia Sofia. Dette var en kirke som var sentrum for Det bysantinske riket i nesten tusen år, frem til osmanene erobret det daværende Konstantinopel og omgjorde kirken til moské.
Nåtidens Hagia Sofia er blitt ombygd til et imponerende museum med blant annet en gullmosaikk som dekker et veggareal på 1,6 hektar. Blant Istanbuls mange andre kulturhistoriske skatter bør man også se sultanens luksuriøse Topkapi-palass, der han moret seg med hoffet og haremet sitt. De mange gårdsplassene og salene vitner om ufattelig rikdom. Gå også på oppdagelsesferd langs Bosporosstredet og i den store overfylte basaren, der man lett kan la seg friste av vakkert utformet kunsthåndverk og smykker, eller i den egyptiske basaren, der fargerike boder med kanel, spisskummen og karri egger både syns- og luktesansen.
Det tyrkiske kjøkkenet er med rette berømt. I Blomsterpassasjen ved Istiklal Caddesi i den moderne, pulserende delen av metropolen, er det rift om bordene, som er overfylt med meze (forskjellige former for småretter) og raki til å skylle det ned med. Prøv også ris-dolmer eller kjøtt-dolmer eller de mange ulike variantene av kebab, ikke minst klassikeren iskender kebab, og rund av med tyrkisk kaffe og en god, tung sirupsdynket baklava.
Tyrkia er imidlertid mye mer enn Istanbul. Vi har også Egeerhavskysten med Çeşme-halvøya og den sjarmerende havnebyen Izmir, samt badebyene Marmaris, Bodrum og Kuşadasi. Sistnevnte er for mange reisende utgangspunktet for en reise til den kulturhistorisk interessante oldtidsbyen Efesos, som var et viktig sentrum for tilbedelse av kvinnelige guddommer. Her ligger også Artemis-templet, som på 500-tallet f.Kr. var det største bygningsverket skapt av greske arkitekter. I dag er det bare én enkelt jonisk søyle igjen, men ruinbyen er spennende å gå på oppdagelsesferd i uansett.
Langs middelhavskysten er det et hav av flotte sandstrender, for eksempel Ölüdeniz i nærheten av badebyen Fethiye. Det er også flott i Kekova-bukta, der du blant annet kan oppleve «den sunkne by» seks meter under havets overflate. Restene av trapper og hus som bukket under for et jordskjelv sees lett gjennom det rene vannspeilet. Også den gamle bydelen i den velkjente feriebyen Antalya er interessant å oppleve – byens historie strekker seg helt tilbake til 158 e.Kr., da den fungerte som utskipningshavn for kristne pilegrimer. Herfra er det for øvrig ikke langt til Aspendos, som er hjemsted for noen av verdens best bevarte romerske teatre.
Et helt annet Tyrkia finner vi i Sentral-Anatolia, som foruten hovedstaden Ankara også rommer den fascinerende muslimske pilegrimsbyen Konya, som særlig er kjent for sufiene, mystikeren Mevlana og hans dansende dervisjer, samt for de fantastiske scenerioene og måneaktige klippelandskapene i Kappadokia. Mindre storslått er det ikke i Øst-Anatolia, der vi kan få et innblikk i det kurdiske Tyrkia omkring Diyarbakir og det arabiske Tyrkia omkring byene Sanliurfa og Harran med de eventyrlige bikubeformede husene.
Med over 73 millioner innbyggere er Tyrkia et mektig land midt mellom Europa og Midtøsten. Med sin sentrale rolle er landet stadig i mediene, men for de fleste er det «egentlige» Tyrkia en godt bevart hemmelighet.