Les mer om vaksiner i forbindelse med reiser til Bolivia.
Nedenfor kan du se gode råd og anbefalinger fra lege Mogens Rishøj, som driver Albatros Vaksinasjonsklinikk ved hovedkontoret i København. Anbefalingene er veiledende og kan brukes til å gi deg et overblikk over hvilke vaksiner som kan vise seg å være aktuelle. Fastlegen din eller nærmeste vaksinasjonskontor vil gi de endelige anbefalinger.
Vaksiner
Kort reise under tre uker til turistområder: hepatitt A – difteri/stivkrampe – gulfeber
Reise over tre uker, dessuten: tyfus – ev. hepatitt B
Lengre opphold, dessuten: hepatitt B – ev. rabies (hundegalskap) – tuberkulose
Gulfeber-vaksinasjonssertifikat kreves av reisende som kommer fra gulfeber-område. Tidligere måtte en vaksine mot gulfeber fornyes hvert 10. år. Det er endret nå, så en vaksine gjør deg immun mot gulfeber hele livet.
Det er blitt observert at noen eldre mennesker har tendens til å få noe vanskeligere bivirkninger, og derfor bør man være forsiktig ved vaksinasjon av eldre personer. Hvis man ikke vil vaksineres mot gulfeber, må man få legen eller klinikken der man blir vaksinert, til å skrive i vaksinasjonskortet at man av medisinske årsaker ikke er vaksinert mot gulfeber.
Dette aksepteres av immigrasjonsmyndighetene.
Malaria
Viktig: Malariamyggen stikker først etter mørkets frembrudd.
Der er størst risiko for malaria i de nordlige delene av Bolivia, spesielt i området mot Amazonas.
Man må være svært omhyggelig med forebyggelse av myggstikk (myggspray med DEET eller AUTAN, bruk av impregnert myggnett eller bo på hoteller med klimaanlegg).
Denguefeber
Viktig: Denguemyggen stikker hyppigst akkurat rundt soloppgang og solnedgang.
Der er denguefeber i hele Bolivia, også i byene.
Det finnes ingen medisin man kan ta forebyggende, men det finnes nå en vaksine mot denguefeber. Man må være omhyggelig med å beskytte seg mot myggen med myggspray med DEET eller AUTAN.