Les mer om vaksiner i forbindelse med reiser til Brasil
Zika-virus
Det er økt risiko for infeksjon med zika-virus i Brasil. Viruset blir overført via samme mygg som kan smitte med denguefeber og gulfeber. Det finnes ikke noen vaksine eller forebyggende medisin mot zika-virus. Man bør derfor beskytte områder med naken hud med myggspray i dagtimene. Sykdommen minner veldig om en lett influensa og er bare alvorlig for gravide. Blir man smittet med zika-virus når man er gravid, er det betydelig risiko for fosterskader med dårlig utvikling av fosterets hjerne. Derfor anbefales det at man ikke reiser til Brasil hvis man er gravid eller planlegger graviditet.
Gulfeber
I området Minas Gerais rett nord for Rio er det en epidemi med gulfeber. Vi anbefaler derfor at alle reisende til Brasil blir vaksinert mot gulfeber.
Hvis man reiser fra Brasil til Argentina via Iguazú-fossene, kan man bli bedt om å vise vaksinekort som beviser at man er vaksinert mot gulfeber. Tidligere måtte en vaksine mot gulfeber fornyes hvert 10. år. WHO har nå slått fast at en vaksine gjør deg immun mot gulfeber hele livet. Alle land har akseptert dette, så det er ikke lenger nødvendig å fornye vaksinen.
Det er blitt observert at noen eldre mennesker har tendens til å få noe vanskeligere bivirkninger, og derfor bør man være forsiktig ved vaksinasjon av eldre personer. Hvis man ikke vil vaksineres mot gulfeber, må man få legen eller klinikken der man blir vaksinert, til å skrive i vaksinasjonskortet at man av medisinske årsaker ikke er vaksinert mot gulfeber.
Dette aksepteres av immigrasjonsmyndighetene.
Malaria
Det er malaria i hele Amazonasområdet, og det anbefales at man ved reise i dette området tar malariaforebyggende medisin. I den øvrige delen av Brasil er risikoen minimal, men man må være svært omhyggelig med forebyggelse av myggstikk (myggspray med DEET eller AUTAN, bruk av impregnert myggnett eller bo på hoteller med klimaanlegg). Malariamyggen stikker først etter mørkets frembrudd.
Denguefeber
Det er denguefeber i hele Brasil, også i byene. Det har de siste årene vært store epidemier i Rio og omegn. Det finnes ingen medisin man kan ta forebyggende, men det finnes nå en vaksine mot denguefeber. Man må være omhyggelig med å beskytte seg mot myggen med myggspray med DEET eller AUTAN. Denguemyggen stikker hyppigst akkurat rundt soloppgang og solnedgang.
Krav og anbefalinger vedrørende vaksiner endres løpende. Derfor anbefaler vi at du kontakter fastlegen eller nærmeste vaksinasjonskontor for detaljert informasjon vedrørende nødvendige vaksiner.