Vi følger i inkaenes fotspor gjennom Andesfjellene til fantastiske Machu Picchu
På denne reisen til inkaenes land begynner vi i Lima med byens enestående gamle bydel og det spennende arkeologiske Larco-museet. Turen går videre til Den hellige dalen der vi opplever Machu Picchu, inkaenes sagnomspunne ruinby og et av verdens vidundere. I byene Ollantaytambo og Pisac opplever vi markeder og inkaruiner, og i Cusco ser vi den UNESCO-vernede gamle bydelen og besøker Coricancha-tempelet og det kolossale fortet Sacsayhuamán. Reisen avsluttes med et av Sør Amerikas høydepunkter, nemlig den majestetiske Titicacasjøen og sivøyene som flyter på det dypblå vannet.
-
Type Rundreise
-
Reiseleder Norsk/svensk
-
Visum Nei
-
Vaksinasjon Ja
-
Valuta Nuevo Sol
- Dag 1
- Avreise. Fly Oslo–Lima
- Dag 2
- Lima. Byrundtur i den gamle bydelen, San Franciscokirken og det arkeologiske Larco-museet i Pueblo Libre
- Dag 3
- Fly Lima–Cusco og videre til Ollantaytambo
- Dag 4
- Ollantaytambo. Utflukt med tog til Machu Picchu
- Dag 5
- Ollantaytambo–Cusco. Ruinene ved Ollantaytambo, Pisac, Qenqo og Sacsayhuamán
- Dag 6
- Cusco. Coricancha-tempelet og byrundtur i Cusco
- Dag 7
- Cusco–Puno ved Titicacasjøen. Spennende kjøretur gjennom Andesfjellene
- Dag 8
- Titicacasjøen. Sivøyene Uros og lunsj hos en urfolkfamilie på øya Taquile
- Dag 9
- Fly til Lima. Hjemreise
- Dag 10
- Hjemkomst
Hoteller
Våre hoteller
Her kan du se de hotellene som våre gjester på rundreisen oftest bor på. Vær vennligst oppmerksom på at hotellendringer kan forekomme. I så fall vil hotellet være av tilsvarende eller høyere standard.
El Tambo II
- 70 rom
- Døgnåpen resepsjon
- Solterrasse
- Restaurant
- Wi-fi (gratis)
Hotellet ligger ca 800 m fra hovedtorget Miraflores. Det er gratis Wifi på hele hotellet
Rommene
Lyse rom med dobbeltseng eller to enkeltsenger. Alle rommene har TV og safe. Det er gratis wifi på rommet.
Du kan lese mer om hotellet her:
https://eltamboperu.com/Hoteles/-Ld4kk5Ev7o_UCdDayty
Sol Ollantay Valle
- 16 rom
- 1 km til sentrum
- Døgnåpen resepsjon
- Restaurant
- WiFi (gratis)
Et lite og sjarmerende hotell med perfekt beliggenhet rett ved Ollantaytambo sentrum – (rett utenfor kirken Iglesia de Dios de la Profecia og 100 meter til Plaza de Armas). Hotellet har en fantastisk utsikt og gir enkel adgang til denne gamle inkabyen. I tillegg er togstasjonen i gangavstand så det er enkelt og greit når man skal med toget til Machu Picchu. Det er frokostbuffet og gratis WiFi overalt på hotellet.
Alle rommene er komfortable med moderne fasiliteter og har ofte varme og jordnære toner, tremøbler og tekstiler som viser regionens rike kulturarv. Det er også et hyggelig spiseområde på hotellet hvor man kan smake lokal mat og en lounge til avslapning.
Du kan lese mer om hotellet her: https://sol-ollantay.hotelvallesagrado.com/
Tierra Viva Centro
- 43 gode og komfortable rom
- Gratis WiFi
- Frokostbuffet
- Mulighet for varm drikke hele døgnet
Kolonialt hotell som ligger bare 4 kvartal fra den sentrale plassen i Cusco. Hotellet har en super beliggenhet i det historieske sentrum i forhold til å utforske byen.
Du kan lese mer om hotellet her: https://tierravivahoteles.com/en/tierra-viva-cusco-centro/
Terra Viva Puno
- 30 rom
- Døgnåpen resepsjon
- Wi-fi (gratis)
Hotellet ligger i den historiske gamlebyen. Det er gratis wifi på hele hotellet.
Rommene
Fine rom med dobbeltseng eller to enkeltsenger. Alle rommene har TV og safe. Det er gratis wifi på rommet.
Fine værelser med en dobbeltseng eller to enkeltsenge. Alle værelser har TV og deponeringsboks. Der er gratis wi-fi på værelset.
Du kan lese mer om hotellet her:
https://tierravivahoteles.com/en/tierra-viva-puno-plaza/
Avreisedatoer
Avreise | Varighet | Pris | Avreiseflyplass | Bemerk | |
---|---|---|---|---|---|
39 998,– |
Oslo
|
|
|||
OBS
Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
|
39 998,– |
Stavanger
|
|
Dagsprogram
Vi flyr til Perus hovedstad Lima. Etter ankomst kjører vi til hotellet vårt i den hyggelige bydelen Miraflores.
Overnatting i Lima.
Lima ble grunnlagt i 1535 og var i mange år kontinentets viktigste by. Det er en by med stolte tradisjoner og en del koloniale byggverk, selv om utviklingen og de mange moderne bygningene etter hvert har endt opp med å dominere gatebildet.
Vi skal på byrundtur i Limas gamle bydel, som er med på UNESCOs verdensarvliste takket være de velbevarte bygningene i kolonistil. Vi ser nærmere på det store torget Plaza de Armas med Regjeringspalasset der presidenten har sin bolig. Ved Plaza de Armas ligger også Rådhuset (Municipalidad de Lima) og den vakre katedralen. Den er bygd i en rekke forskjellige stilarter – gotisk, renessanse, barokk og neoklassisisme – noe som bidrar til at den er både unik og imponerende.
Vi besøker San Francisco kirke og kloster, som er et av de beste eksemplene på spansk barokkstil. Byggingen ble begynt i 1546, og stedet er verdenskjent for sitt vakre bibliotek med over 25 000 antikke bøker. Best kjent er nok katakombene, som ble gjenoppdaget av arkeologer i 1943, da man åpnet til kjellerene i kirken. Man mener at over 25 000 mennesker ble begravd i katakombene frem til Perus selvstendighet på begynnelsen av 1800-tallet.
Dagens utflukt omfatter også et besøk på det arkeologiske og antropologiske museet i Pueblo Libre, og her får vi en fin introduksjon til de indianerkulturene som levde i Peru før inkaene. Vi ser den fantastiske keramikken og gullsmykkene deres i en flott samling sammen med noen av inkaenes gullskatter. Skattene var faktisk en del av årsaken til inkakulturens fall, siden det var gullet som var gjenstand for spanjolenes erobringstokter og den etterfølgende koloniseringen av Sør-Amerika.
Overnatting i Lima.
Vi flyr fra Lima til Cusco, som ligger omlag 3 400 meter over havet. For å forebygge høydesyke kjører vi straks ned til Den hellige dal – også kalt Urubamba-dalen – på omkring 2 900 meters høyde. Her blir vi de neste to dagene for at kroppen skal venne seg til høyden. Det er en flott kjøretur. Vi kjører først gjennom høylandet hvor indianerne dyrker bønner og mais, innen vi fortsetter ned i Den hellige dal med utsikt til Urubamba-elven, frodige fjellsider og snøkledte fjelltopper.
Utpå ettermiddagen er vi framme i den hyggelige byen Ollantaytambo. Byen var tidligere et administrativt sentrum og den lå strategisk godt til at inkaene kunne vokte grensen til riket sitt. Vi bor i Ollantaytambo og kan gå en hyggelig tur i den gamle bydelen hvor etterkommere av inkaene har bodd siden inkatiden.
Overnatting i Ollantaytambo.
I dag skal vi på en helt enestående togreise nordover gjennom Den hellige dalen. Vi spaserer fra hotellet til stajsonen i Ollantaytambo, og herfra kjører vi med tog gjennom Urubambadalen til Machu Picchu Village (Aguas Calientes), som er et av reisens høydepunkter. Den legendariske inkabyen ligger cirka 2 430 meter over havet på en smal fjellrygg høyt over Urubamba-elven, omgitt av frodig, grønn Amazonregnskog og ofte innhyllet i tåke og skyer. En perfekt forening av menneskets og naturens imponerende skaperevner.
Byen hadde vært glemt i mange år da den amerikanske historikeren Hiram Bingham ved en tilfeldighet fant komplekset den 24. juli 1911. Han lette etter inkabyen Vilcabamba, som regnes for en av inkaenes siste bastioner i kampen mod spanjolene. Vilcabamba ble senere funnet enda dypere inne i jungelen. Machu Picchu er omspunnet av mystikk. Komplekset er ikke nevnt i noen av spanjolenes mange skildringer av det ”nye riket” og ble formodentlig derfor aldri funnet av dem. Machu Picchus eksistens har dermed gjennom århundrer kun vært kjent blant en håndfull lokale quechua-indianere. Machu Picchu ble bygget på ca. 30 år av inkaen Pachacutec og var antagelig et slags hellig landsted for inkaen og hoffet hans. Omvisningen tar omkring 2 timer, og heretter har vi tid på egen hånd (vi er på Machu Picchu i minimum 3 timer). Sist på ettermiddagen drar vi tilbake til Ollantaytambo med toget.
Overnatting i Ollantaytambo.
Vi starter dagen med å besøke ruinene ved Ollantaytambo og den vakkert beliggende landsbyen Pisac, hvor inkaene hadde et stort fort for å administrere befolkningen i den øverste delen av Den hellige dal og for å vokte inngangen til dalen. Det er her noen av de mest imponerende terrasseanleggene fra inkariket ligger.
Vi skal også se ruinene ved Quenqo og den enorme festningen Sacsayhuamán som ligger litt utenfor Cusco. Festningen har en fantastisk beliggenhet på en ås med fin utsikt over hele Cusco. Anlegget ser imponerende ut, men det er faktisk bare 20 % av den opprinnelige strukturen som er igjen. Spanjolene brukte de gode steinene herfra til å bygge nye kirker og hus i Cusco. De etterlot imidlertid de største steinene, av god grunn – en av dem veier opp mot 300 tonn. De store steinene er skåret til og satt sammen som et puslespill. Ofte er steinene så godt tilpasset at det er umulig å få et barberblad inn mellom dem.
Deretter kjører vi til Cusco, der vi skal på byvandring i byens vakre gater. Cusco er den tidligere inkahovedstaden og ligger eventyrlig vakkert til i Andesfjellene. Byen er på UNESCOs liste over verdens kulturarv og preges både av hvitkalkede spanske bygninger, storslåtte kirkebygninger og fargerike hus der spansk og indiansk kultur møtes i festlig blanding.
Cusco er sentrum i inkaenes hellige dal, om området bærer fremdeles preg av inkaenes foretaksomhet og deres høye kulturelle og byggetekniske nivå. Overalt er det storslåtte ruinkomplekser, sinnrike kanaler, kunstvanningsanlegg og åkerterrasser på bratte fjellskråninger. Inkaenes hovedstad ble opprinnelig utformet som en skikkelse av en puma, og alt blir bundet sammen av brolagte veier.
Overnatting i Cusco.
I dag skal vi besøke inkaenes viktigste tempel, Coricancha, som ligger inne i Santo Domingo-kirken. Inkaenes spesielle byggeteknikk sikret at bygningene kunne motstå jordskjelv bedre enn kolonimaktens byggverk. Santo Domingo-kirken led stor skade under jordskelvet i 1650, 1950 og 1986, mens inkafundamentene har bestått. Ordet coricancha er quechua-indiansk og betyr ”den gylne gårdhage”. Tempelets vegger var nemlig i sin tid dekket av gullstykker som veide flere kilo hver. Gullet og andre verdier ble røvet av den spanske conquistador Francisco Pizarros folk, og det eneste som er igjen er steinarbeidet som betraktes som noe av det mest perfekte i Peru.
Vi skal se noen arkitektoniske høydepunkter, blant annet det store torget, Plaza de Armas og domkirken med de mange verdifulle kunstskattene fra kolonitiden. Selv om byggingen startet i 1559, sto domkirken først ferdig ca. 100 år senere.
Ettermiddagen er fri til videre utforsking av Cusco.
Overnatting i Cusco.
Vi skal ut på en begivenhetsrik kjøretur i det såkalte «altiplano», høylandet i Andesfjellene. Veien går gjennom små, autentiske landsbyer, inkaruiner og jorder med gressende lamaer og alpakkaer. Dette er turens lengste kjøredag, men med gode pauser underveis blir det også en dag full av spennende opplevelser.
Vi stopper ved Raqch’i, som var inkaenes primære kontrollpost i det veisystemet som gikk ut fra Cusco, og som ble utvidet etterhvert som inkaimperiet vokste. Det ligger i en dal som er kjent for sine hellige steder, og de fleste inkastedetne i dalen lå innenfor en 4 kilometer lang mur. Den mest imponerende bygningen er Wiracocha-tempelet, som er en enorm toetasjers struktur med en lengde på 92 meter. Den sentrale muren er omtrent 20 meter høy og var flankert av 11 kolonner på hver side. Det er et veldig flott eksempel p inka-arkitektur, og tempelet spilte en viktig rolle for inkaene når de skulle tilbe den største guden sin, Wiracocha.
Vi spiser lunsj underveis, og et par timer før vi er framme i Puno tar vi en pause ved Pukara, som ble bebodd av en gammel pre-inkakultur som hadde viktige arkeologiske anlegg i området. Vi besøker det lille museet på stedet som har noen spennende monolitter (steinstatuer) blant annet med religiøse motiver som viser ofringer av fiender.
Tidlig på kvelden er vi framme i Puno ved Titicacasjøen, som med et areal på 8 372 km2 er Sør-Amerikas største innsjø og ligger på hele 3812 m.o.h. Den vakre innsjøen er kjent for sin beliggenhet høyt oppe i Andesfjellene og for sin betydning i inkaenes religiøse myter.
Puno er en mindre by der den tradisjonelle kulturen fremdeles dominerer og sivbåter glir langs bredden av innsjøen.
Overnatting i Puno.
Dagens utflukt begynner ved havnen i Puno, der vi finner oss til rette på båten vår (legg merke til at det godt kan være litt sjøgang). Titicacasjøen fungerer som det naturlige bindeleddet mellom Cusco og Bolivias hovedstad La Paz. Skjønnheten og atmosfæren i dette området er intet mindre enn makeløs. Sollyset er sterkt, luften klar, sjøvannet dypblått, og horisonten virker uendelig.
Vi tar båt ut til Urosfolkets flytende sivøyer. På øyene lever den fattige urbefolkningen i små tradisjonelle hus. Menneskene på de flytende øyene livnærer seg på fiske, håndverk og turister. Vi kommer naturligvis til å vise hensyn og respekt for omgivelsene og de menneskene som bor og lever her. På øya får vi en liten omvisning og en forklaring på hvordan øyene bygges og hva det kreves for å vedlikeholde dem.
Heretter fortsetter vi med båten til øya Taquile, som har 2200 innbyggere, de såkalte «taquileños», som snakker språket quechua. De har fått internasjonal anerkjennelse for det fine håndvevde stoffet og klærne de lager. De er også flinke til å strikke luer og votter, og det er mennene som fører tradisjonen videre fra far til sønn. Vi spiser en herlig lunsj hos en urfolkfamilie før vi går en tur på øyas forholdsvis bratte bakker – vi går i rolig tempo, så alle kan være med. Når vi er ferdig tar båten oss med tilbake til Puno med ankomst sist på ettermiddagen.
Overnatting i Puno.
Vi kjører til flyplassen i Juliaca, der vi tar flyet til Lima. Her går vi om bord på det flyet som skal ta oss med hjem til Norge igjen.
Prisinformasjon
- Reisens pris
-
Fra kr 39 998,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer
- Tillegg for enkeltrom
- 2 398,–
- Prisen inkluderer
-
- Norsk/svensk reiseleder
- Fly Oslo–Lima t/r med mellomlanding
- Fly Lima–Cuzco og Julianca–Lima
- Utflukter ifølge program
- Innkvartering på hoteller i delt dobbeltrom
- Frokost alle dager
- Lunsj dag 7 og 8
- Skatter og avgifter
- Prisen inkluderer ikke
-
- Avebstillingsforsikring ved sykdom, 7% av reisens pris
- Reiseforsikring
- Eventuelle ekstra arrangementer
- Tillegg for enkeltrom
- Ved flyvning via USA er det krav om ESTA (USD 21,- pr. person)
- Øvrige måltider (beregn kr 150–200 per dag)
- Drikkevarer
- Driks til sjåfører og lokalguider (beregn ca. USD 50 i alt)
- Personlige fornødenheter
- Alt ikke nevnt under “Prisen inkluderer”
Før reisen
Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.
Opplysninger om reisen
Bagasje
Det kan være lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedage der du ofte ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.
Pakkeliste
- En liten ryggsekk eller veske til utflukter
- Gode tursko
- Sandaler/praktisk fottøy (for eksempel sportssandaler)
- Vindjakke og genser, siden det kan bli kjølig om kvelden i høyden
- Regnjakke
- Insektmiddel til bruk på Machu Picchu
- Solkrem (meget høy faktor), solhatt og solbriller (sola er veldig sterk på Titicacasjøen)
- Sommertøy (bomull) til dagene i Lima og på Machu Picchu
- Kikkert
- Antibac
Vi anbefaler at man tar med seg klær som kan brukes lag på lag. Noen steder har sommertemperatur, og andre steder er det desidert kaldt – på Titicacasjøen er det kaldt om morgenen og om kvelden, og det kan være en fordel å ha med hansker.
Strømmen er 220 Volt, men du bør ta med adapter med flate pinner.
Ta med badetøy, det kan hende du vil ta en dukkert i Titicacasjøen.
lite reiseapotek med f.eks Imodium og smertestillende.
Resorb, væskeerstatning fra apoteket, kan anbefales.
Ta med en kopi av passet ditt.
Deltagerantall
Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 15 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4-6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.
Høydesyke
For å delta på denne reisen må du kunne gå normalt og være i vanlig god fysisk form. Har du problemer med hjerte og lunger bør du ikke delta.
Når du oppholder deg på mer enn 2500 meters høyde er det risiko for at du utvikler høydesyke. Symptomene på høydesyke er hodepine, svimmelhet og åndenød. Har du vedvarende eller tiltagende symptomer bør du omgående sørge for å komme ned på lavere høyde. Det er viktig å drikke rikelig vann når man oppholder seg i høyden.
Det finnes medisin mot høydesyke som man også kan ta forebyggende. Vi anbefaler at du spør fastlegen din om dette.
Stedene på reisen ligger på følgende høyder over havet:
Lima: 0 m
Den hellige dalen: 2900 m
Machu Picchu: 2400 m
Cusco: 3400 m
Titicacasjøen: 3800 m
Mer om Peru
Her kan du lese mer om Peru: www.albatros.no/reisemaal/soer-amerika/peru
Les blant annet om klima og vær, tidsforskjell, driks og visumregler.
Hånden på hjertet
information
Myndighetene i Peru innfører tiltak løpende for å beskytte ruinene ved Machu Picchu. Det kan ha som konsekvens at deler av ruinene stenges for besøkende med kort varsel eller at det ikke er tillatt å bevege seg fritt rundt i komplekset. Vi henviser til at man alltid følger myndighetenes og vår reiseleders anvisninger.
Allmenn informasjon
Reisens krav til bevegelighet
Reiseforsikring
Gouda Reiseforsikring
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.
Albatros Travels reiseledere
De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.
På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.
Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.
Driks
Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.
Pass
Tilslutning med innenriksfly
Reiser med mindreårige
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.
Plassering i flyet
Måltider om bord
Spesialkost
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.
Plassering i bussen
På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.
På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.
Forbehold/endringer
Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.
Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.