Fakta Bhutan
Her får du en rekke opplysninger i forbindelse med reiser til Bhutan. Les bla. om tidsforskjell og valuta.-
Språk Dzongkha
-
Hovedstad Thimphu
-
Innbyggere 750.000
-
Religion Buddhisme, hinduisme
-
Valuta Ngultrum
-
Areal 38 394 km2
Verdt å vite
Tidsforskjell
Tidsforskjellen mellom Norge og Bhutan varierer alt etter om Norge har sommer- eller vintertid:
Sommertid + 4 timer
Vintertid + 5 timer
Transport i Bhutan
Buss
Busser i Bhutan er av god standard. Det er ofte tale om japanske minibusser med klimaanlegg.
Fly
På rundreisene våre i Bhutan og Himalaya-området flyr vi ofte de lengre strekningene med innenriksfly. I så fall vil reiselederen orientere deltakerne om praktiske forhold ved innsjekking i lufthavnen og om flytid på den aktuelle strekningen.
Økonomi
Pengene rekker ganske langt i Bhutan. Hva lommepenger angår, er det vår erfaring at man kan klare seg for ca. 50 kr per dag. Ved kjøp av supplerende drikkevarer m.m. vil 100–160 kr per dag per reisende være tilrådelig. Et slikt beløp vil dekke drikkevarer, postkort, frimerker og lignende mindre nødvendigheter. Inkluderer reisen ikke helpensjon, må du påregne ca. 50–70 kr for et måltid per person.
Flere steder vil det være mindre avgifter (5–25 kr) for kamera og videokamera ved severdighetene. Beløpet går til bevaring av stedet. Likeledes vil du ofte på en reise i Bhutan støte på fotomuligheter der det forventes at man gir et mindre beløp – 1-2 kr per bilde.
I tillegg kommer naturligvis personlige fornødenheter, shopping og tips.
Tips
Valuta og bankkort
Myntfoten i Bhutan heter ngultrum (BTN). Den er bundet til den indiske rupien (INR), som også er gyldig betalingsmiddel i Bhutan.
Det lønner seg best å veksle til den lokale valutaen når du er i Bhutan. Det vil være mulighet for dette på hotellene. Vi anbefaler at du tar med kontanter i USD eller EUR – gjerne større sedler som 50 eller 100 dollar. Mange steder benytter man fremdeles en langsommelig prosedyre, der nummeret på hver enkelt seddel noteres i kassererens regnskapsbok. Jo større sedler, desto mindre tid tar det. Indiske rupier kan bare veksles tilbake til utenlandsk valuta ved fremvisning av en gyldig kvittering fra opprinnelig offisiell veksling. Ta derfor alltid vare på kvitteringen når du har vekslet fra USD til INR i tilfelle av at du skulle få bruk for å veksle tilbake igjen. Dette kan bare skje i lufthavnen ved utreise fra Bhutan.
Bankkort – for eksempel Visa, MasterCard, Diners og American Express – kan brukes som betalingskort på de fleste store hoteller og i visse større butikker. Vær likevel oppmerksom på at det er begrenset mulighet til å heve kontanter på bankkort, for det er langt mellom minibankene.
Elektrisitet
Telefon og Internett
Bhutan' internasjonale landskode er +91. Det kan være dyrt å ringe hjem fra Bhutan med norsk mobil. Sjekk med mobilselskapet ditt om dekning og priser for telefonering fra Bhutan og mottak av oppringninger.
Internett-kafeer finnes etter hvert de fleste steder i Bhutan, men forbindelsen er ikke alltid så rask som hjemme. Dessuten er det vår erfaring at det kan være vanskelig å finne tid til å gå ut på Internett unntatt på eventuelle fridager eller etter endt program.
Hygiene
Takt og tone
Bhutanerne er et fantastisk hyggelig, hjertevarmt og smilende folkeferd, som tar imot turister med varme og store, gjestfrie smil. Selv om bhutanerne generelt er vant til turister, forventes det at man respekterer helligdommene og skikkene deres med ærbødighet og korrekt oppførsel og påkledning.
Som alle steder i Østen skal man følge visse gylne regler i forbindelse med tempelbesøk. Man tar av seg skoene får man går inn i et tempel eller et privathjem. Husk også at man skal holde fotsålene vekk fra helligdommer og andre mennesker når/hvis man setter seg. Det er ikke god tone å peke, hverken på gudestatuer eller på andre mennesker. Korte shorts og T-skjorter uten ermer er ikke god tone – dette gjelder spesielt for kvinner. Skal man besøke templer eller andre helligdommer, tilrådes det (og noen ganger forlanges det) at klærne dekker både skuldrer og knær, slik at man ikke støter lokalbefolkningen.
Når man tar av seg skoene ved tempelbesøk, kan det være en god idé å ha med et par strømper, for tempelgulvene kan være svært kalde – eller varme. Det vil likevel være steder der man skal være helt barfotet.
Som reisende i Bhutan vil du uunngåelig komme nær innpå landets mange fattige. Tiggere og handikappede møter man mange steder, og det kan være hardt å stå ansikt til ansikt med dem. Lytt til reiselederens råd, og gi aldri penger til barn.
Høyder
Når man snakker om høyder, sier man at Himalaya først for alvor begynner der Alpene slutter, og de fleste reiser i Himalaya medfører naturligvis opphold i store høyder. Dette kan føre til risiko for høydesyke eller AMS (Acute Mountain Sickness). Det forskes livlig på problemene rundt menneskers tilvenning til høyden, men man kjenner ennå ikke nøyaktig til mekanismene rundt fjellsyken.
Turene våre er planlagt med nødvendig tid til akklimatisering, som man kaller det. Men det er alltid et par stykker som føler de lette symptomene som hodepine, appetittmangel og søvnløshet. Det går ofte likevel raskt over. Sørg alltid for å snakke med reiselederen før det blir alvorlig. Hodepine er vanlig, og de litt hardere symptomene inkluderer tretthet, tung hodepine, svimmelhet og oppkast. Årsaken til disse symptomene er bl.a. ødemdannelser (vannansamling i kroppen; spesielt i lungene og hjernen). Det finnes et medikament (Diamox – fås på resept) som kan forebygge høydesyke, men på turene våre til Bhutan er det høyeste vi når, cirka 3100 moh.
Den tynne og tørre fjelluften kan forårsake dehydrering. Drikk derfor rikelig med vann.