Fakta Indonesia

Her finner du flere praktiske opplysninger som kan være verdt å vite i forbindelse med din reise til Indonesia.
  • Språk Indonesisk og en rekke lokalsprog
  • Hovedstad Jakarta
  • Innbyggere 256 mill.
  • Religion Sunni-islam og kristendom
  • Valuta Rupiah
  • Areal 1.904.569 km2

Verdt å vite

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Indonesia varierer alt etter om Norge har sommer- eller vintertid. Indonesia er verdens største øygruppe og strekker seg over tre tidssoner.  Tidsforskjellen for Jakarta, Sumatra og Java er:

Sommertid + 5 timer
Vintertid + 6 timer

Bali ligger lenger øst og har en time mer i tidsforskjell.

Transport i Indonesia

Buss
Busser i Indonesia har ikke helt samme standard som vi kjenner fra Europa. Vi har naturligvis valgt den beste kategorien med klimaanlegg der det er mulig.

Fly
På rundreisene våre i Indonesia og Sørøst-Asia flyr vi ofte de lengre strekningene med innenriksfly. I så fall vil reiselederen orientere deltakerne om praktiske forhold ved innsjekking i lufthavnen og om flytid på den aktuelle strekningen.

Økonomi
Prisnivået i Indonesia er generelt lavere enn i Norge. Man kan få et godt måltid for ca. 50 NOK, og hva lommepenger angår, er det vår erfaring at man kan klare seg for minimum 100-160 NOK per dag. Ved kjøp av supplerende drikkevarer m.m. vil ekstra 50–100 kr per dag per person være tilrådelig.
Tips

På reisene våre kommer du i kontakt med stedets hverdagsliv og skikk og bruk. Det kan forekomme forhold du ikke er vant til, som for eksempel skikken med tips. I mange land er tipssystemet mer orga
nisert enn vi som nordmenn er vant til, og det kan være en forventning om at lokalguider, sjåfører og andre som hjelper underveis på tuen mottar en viss sum i tips som takk for hjelpen. Reisens pris inkluderer ikke personlige tips, da det er en individu
ell og frivillig sak. Tipssystemet er samtidig en del av den kulturen man velger å besøke, og som vi derfor oppfordrer til at man følger og respekterer. Vi anslår et cirkabeløp for hvor mye tips det er alminnelig å gi i reiseprogrammet slik at man kan ta høyde for dette hjemmefra. I praksis kan det ordnes slik at reiselederen samler inn pen
gene for hele turen og sørger for at de rette personene får de riktige beløpene.

Det er kutyme å gi litt ekstra eller runde av oppover på restauranter og hoteller, men ellers har indoneserne et avslappet forhold til tips. Vær oppmerksom på at det på større hoteller og restauranter blir lagt til en "service-charge" på regningen.

Ved cruise gjelder andre regler, se det spesifikke programmet for reisen din.

Valuta og bankkort
Myntfoten i Indonesia heter rupiah (IDR). Du kan ta med USD og EUR til veksling i Indonesia, og du kan betale med Visa og MasterCard på de fleste større restauranter og hoteller. Det er også mulig å heve kontanter i minibankene med Visa og MasterCard i de største byene.
Elektrisitet
I Indonesia bruker man 220/230 volt. Noen av stikkontaktene er som hjemme, men kan også treffe på kontakter som gjør at du må ha med et adaptersett hvis du ønsker å bruke medbrakt elektronisk utstyr med norske støpsler.
Telefon og Internett

Indonesias internasjonale landskode er +62. Det er dyrt å ringe hjem fra Indonesia, og noen steder er det dårlig dekning. Sjekk med mobilselskapet ditt om dekning og priser for telefonering fra Indonesia og mottak av oppringninger.

I de fleste større byer er det Internett-kafeer, og de fleste større hoteller tilbyr Internett-service mot betaling.

Hygiene
Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toalettforhold. Ute i byen kan man komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter eller ute på landet kan forekomme enkel. Ta selv med toalettpapir eller en pakke våtservietter og eventuelt hånddesinfeksjonsgel (fås på apoteket). Da er ikke behovet for vann så påtrengende.
Takt og tone

Indoneserne er generelt svært åpne og tar imot turister med et smil. Det ligger ikke til indoneserne å rette på folk, og de går ut fra at man som gjest selv har satt seg inn i hvordan man oppfører seg ved ankomsten til landet.

Selv om indoneserne generelt er vant til mange turister, blir det forventet at man respekterer helligdommene og skikkene deres med ærbødighet og korrekt påkledning. Det vil si at skuldre og knær skal være dekket, og at klærne ikke sitter altfor stramt.

Man tar av seg skoene før man går inn i et tempel eller en moské, og husk å holde føttene nede og aldri vendt mot buddhafigurer eller helligdommer, for føttene blir betraktet som urene. Man berører ikke buddhafigurer og historiske monumenter. Man får heller ikke fotografere overalt, så vær oppmerksom på forbud. Man poserer heller ikke foran buddhafigurer.

Indonesere betrakter det som uverdig og uanstendig oppførsel hvis man ikke er i stand til å kontrollere seg selv og sine følelser. Det vil si at man som turist ikke bør vise sinne eller bli opphisset. Kommer du i en situasjon der du føler deg dårlig behandlet, kan du henvende deg til reiselederen, som kan hjelpe deg med å ordne opp i saken.

Offentlige kyss og kjærtegn er høyst upassende. Kroppskontakt og det å holde hverandre i hendene er heller ikke ønsket oppførsel, selv om det er alminnelig at personer av samme kjønn går hånd i hånd. Likeledes bør man alltid være anstendig kledd. I de store turistområdene er det likevel akseptert å avvike fra normene inne på hotellområdene. Rør aldri en indoneser på hodet. Det blir betraktet som uhøflig, for håret er hellig.

Man ser tiggere i noen områder, og naturligvis kan man gi de gamle og handikappede en skilling, men ikke barn og unge mennesker – for å unngå å skape et marked for barnetigging. Hvis du vil gi barna noe, så gi dem sjampo, såpe, blyanter eller kladdebøker.

Røyking
Under all flyging og transport er det røykeforbud. Det er forbudt å røyke innendørs på offentlige steder med mindre det skjer i spesielt innredede røykerom.