Kasakhstan strekker seg fra Europas grenser gjennom Sentral-Asia til Kinas grenser. Landet har det offisielle navnet Republikken Kasakhstan og er omgitt av Russland, Kina, Turkmenistan, Kirgisistan og Usbekistan. Det har kystlinje mot Kaspihavet. Kasakhstan byr på imponerende natur med ørken- og fjellandskaper, store nasjonalparker og interessante kulturopplevelser med historiske byer og levninger fra fjern fortid.
I Kasakhstan består det meste av jorden av tørre steppelandskaper som er dekket av gress og sand, og betegnes som halvørken eller ørken. På gressteppene er det et vell av grunne brakkvannssjøer, som tiltrekker mange fugler, planter og dyr. Mot sørøst går det en geografisk skillelinje i Sentral-Asia mellom de uendelige steppene og mektige, snødekte fjellkjeder. Her finner man også Sentral-Asias svar på Grand Canyon – Tsjaryn-gjelet, med røde sandsteinsfjell og eroderte elvedaler. Fjellandskapene byr på vegetasjon av furu og alpin barskog og et rikt dyreliv med blant annet steinbukker, murmeldyr og himalayagribber. Kasakhstan er verdens niende største land, og naturressursene er enorme. Først og fremst er det store olje- og gassforekomster som har gjort landet velstående, og blant annet har finansiert presidentens store byggevirksomhet på sletten – hovedstaden Astana.
Kasakhstan har siden steinalderen vært bebodd av forskjellige nomadestammer. Fra omkring 1400-tallet hadde stammene utviklet felles språk, kultur og økonomi, og de levde primært av kveg- og hesteoppdrett. Trusselen om en mongolsk invasjon på begynnelsen av 1700-tallet betydde at stammene søkte beskyttelse hos den russiske tsaren. Kasakhstanerne så alliansen som noe midlertidig, men russerne oppfattet det annerledes. De så Kasakhstan som en ny region, og i 1868 ble Kasakhstan erklært en del av det russiske imperiet. I 1920 ble Kasakhstan russisk republikk – og i 1936 sovjetisk republikk. Et kommunistisk styre ble etablert, og en tvungen innførelse av kollektiviseringen av jorden førte til hungersnød. Sovjetunionen iverksatte i 1950- og 1960-årene et prosjekt der målet var å dyrke opp det meste av de nordlige gressområdene, og mange russere flyttet til Kasakhstan for å dyrke jorden. Dette medførte at mange av de tradisjonelle nomadestammene mistet sitt eksistensgrunnlag, og den hurtige innvandringen førte til et russisk flertall i befolkningen. Da Kasakhstan ble selvstendig i 1991, flyttet en stor del av den russiske befolkningen tilbake.
Formelt er Kasakhstan i dag en demokratisk republikk. Etter uavhengigheten i 1991 satt president Nazarbajev med sitt kommunistiske parti på makten i landet frem til 2019, hvor Qasym-Jomart Kemelūly Toqaev overtok som president. Store oppdagelser av olje og gassreserver i Kaspihavet har ført til rask økonomisk vekst. Allikevel er landet preget av fattigdom og høy arbeidsløshet. Det er primært en liten gruppe som har nytt godt av privatisering og økonomisk vekst. En stor del av befolkningen er beskjeftiget i landbruket og oppdretter sauer, griser og kveg, samtidig med at de dyrker mais og bomull.
Kasakhstan har en enestående natur med kjempestore ørken- og gressteppeområder, storslåtte fjellkjeder og dype daler. Når du reiser rundt i Kasakhstan, vil du støte på store kontraster: fra vidstrakte stepper til en moderne storby. Astana, den nye hovedstaden, reiser seg storslått som en oase midt på den sentralasiatiske steppen, og byen vrimler av funklende, eksotiske byggverker i skinnende glass og metall. En stor del av byen er tegnet av den britiske stjernearkitekten Norman Foster. Det nasjonale monumentet Bajterek betyr «høyt poppeltre» på kasakhisk og er et 97 meter høyt tårnlignende byggverk med en gullfarget glasskule på toppen. Monumentet symboliserer den kasakhiske myten om den hellige samruk-fuglen, som hvert år legger et gullegg – som symboliserer solen – i toppen av et enormt Livets tre. Monumentet er designet av president Nursultan Nazarbajev.
Almaty er Kasakhstans tidligere hovedstad, og med sine 1,8 mill. innbyggere er den landets største by. I motsetning til Astana er Almaty preget av gamle, fine bygninger og frodige trær langs brede bulevarder. Byen ligger ved foten av Tianshan-fjellene, som danner en vakker bakgrunnskulisse for Almaty. Altyn Emel nasjonalpark ligger ikke langt fra Almaty, og her finner man blant annet Bessjatyr Kurgan-komplekset, en før-islamsk gravplass som bærer vitnesbyrd om en svunnen kulturs storhet og fall.