Skoger og innsjøer preger det vidstrakte finske landskapet. 75 % av Finlands areal er dekket av skog, 10 % av innsjøer og elver. Landskapet er overveiende flatt eller småkupert lavland med primært bar- og bjørkeskog. Lengst i nord finner man fjell og tundra. Ved kysten er det skjærgård med mange små øyer. Det er sjelden langt til et forfriskende dykk i en av landets cirka 188 000 innsjøer.
I de dype finske skogene kan du blant annet møte bjørn, ulv, europeisk gaupe, reinsdyr, ulv, jerv og elg.
Finlands historie er spennende, dramatisk og foranderlig. I 1154 introduserte den svenske kongen Erik kristendommen i Finland, og det ble starten på nesten 700 års svensk herredømme.
I 1809 erobret den russiske tsaren Aleksander I Finland og gjorde landet til et autonomt storfyrstedømme under det russiske imperiet.
Den 6. desember 1917, kort etter den russiske revolusjonen, erklærte Finland imidlertid sin uavhengighet, og i 1918 opplevde landet en kort, men bitter borgerkrig, som kom til å prege landet i årene etter.
Under 2. verdenskrig kjempet Finland mot Sovjetunionen to ganger. Første gang under Vinterkrigen 1939-40 og igjen under Fortsettelseskrigen 1941-1944, som endte med at Finland måtte avstå landområder til Sovjetunionen og betale krigsskadeerstatning til russerne helt frem til Sovjetunionens kollaps. Den siste krigen ble etterfulgt av Laplandskrigen 1944-45, hvor Finland kjempet mot Tyskland.
I 1948 inngikk Finland en pakt med Sovjetunionen, som medførte sterke forpliktelser for landet samt en rekke betingelser for Finlands territorielle grenser. Etter oppløsningen av Sovjetunionen ble det mulig for Finland å føre en annerledes utenrikspolitikk, og i 1995 ble landet endelig medlem av EU. Finland ble etter en lengre opptaksprosess også medlem av NATO i april 2023.
Hovedstaden Helsinki huser omtrent 700 000 innbyggere og er en spennende blanding av svensk, russisk og finsk arkitektur og kultur, noe som reflekterer at byen har vært under svensk og russisk herredømme.
En av de mest besøkte turistattraksjonene er den fascinerende Temppeliaukio-kirken. Den ligger på en liten klippehaug og er sprengt inn i klippegrunn. De indre veggene i den runde bygningen er den rå klippen med et sirkelrundt tak av kobber. Klippeveggene gir en spesielt god akustikk, og kirken brukes ofte til konserter. Lyset føres inn gjennom vinduer som går hele veien rundt mellom klippen og det avsluttende kobbertaket, som er plassert midt over det runde kirkerommet.
Byen har også sin fine andel av vakre jugendstilbygninger. På slutten av 1800-tallet tok finnerne jugendstilen til seg og gjorde den til et spesielt nasjonalt uttrykk for finskhet. Nasjonalromantikken blomstret og ble en særlig finsk versjon av byggestilen.
Både eldre, statelige bygninger og moderne arkitektur skapt av store nålevende arkitekter huser i dag en rekke fine museer og utstillingsbygninger. Blant de sistnevnte er kunstmuseet Kiasma, som er tegnet av den verdenskjente amerikanske arkitekten Stephen Holl.
I dag ekspanderer Helsinki i mange retninger. De gamle industriområdene forandrer seg dag for dag, og som i alle andre storbyer dukker alternative butikker, designbutikker, gode restauranter og mikrobryggerier opp i disse områdene, hvor det også bygges boliger for unge mennesker.
Noen av de nyere områdene utenfor sentrum er Kalasatama, den tidligere fiskerihavnen, og Pasila ved messecentret, som har transformert seg til byområder med store kjøpesentre og moderne boliger. Det er også definitivt verdt å bli kjent med det gamle arbeiderkvarteret Kallio, som i dag befolkes av byens bohemer og kunstnere.
Finland byr på stillhet i skogene, duft av gran, sopp, mose og blåbær. I Helsinki møter du støyende boulevarder, torg, plasser – liv og modernitet. Og enten du er i naturen eller i storbyens mylder – så lokker alltid en sauna med varme og avslapning.
Finland er en republikk i Nordøst-Europa, med kystlinjer mot Østersjøen, Bottenviken og Finskevik. Landet grenser til Sverige i nordvest, Norge i nord og Russland i øst. Sør for Finland, på den andre siden av Finskevik, ligger Estland.