Asia
Reis til Asia
I Kina står Den kinesiske mur og vitner om tusenvis av år med dramatisk historie.
På Bali slenger badegjestene seg på den snøhvite sanden. I de sibirske skogene vandrer bjørner mellom tårnhøye graner. I India slåss sarikledte kvinner og travle rickshaw-førere med hellige kyr om den trange plassen på gaten, mens det i Dubai er plass nok til internasjonale jetsettere som koser seg på gourmetrestauranter og overdådige golfbaner.
India – 1,45 mrd.
Kina – 1,42 mrd.
Indonesia – 283,5 mill.
Pakistan – 251 mill.
Bangladesh – 173,5 mill.
Asia
Geografi og dyreliv i Asia
Bare på grunn av sin enorme størrelse er Asia nesten umulig å beskrive. Kontinentet strekker seg fra det arktiske ishavet i nord til de små indonesiske tropeøyene i sør, og fra det muslimske Midtøsten til landene helt mot øst, der folket bekjenner seg til hinduismen eller buddhistisk livsfilosofi. Asia er hjemsted for verdens høyeste fjellkjede, Himalaya, verdens mest regnfattige områder i de enorme ørkenene i Mongolia og Sibir, og tette, tropiske regnskoger i Indonesia og Malaysia. Dyrelivet følger det varierende landskapet og kan by på alt fra reinsdyr, ulver og villhester i polarområdene til tigre, elefanter og påfugler i tropebeltet.
Asias befolkning
Store områder i Asia, som Saudi-Arabias ørken og den russiske tundraen, er nesten ubebodde, mens andre asiatiske områder hører til verdens tettest befolkede. Det gjelder spesielt der monsunregn og store elver som Yangtze, Mekong og Huangelva sørger for fruktbare jorder. Ellers er det byene som har størst suksess med å trekke til seg den asiatiske befolkningen. Spesielt i byer som kinesiske Chongqing og Karachi i Pakistan, har befolkningstallet vokst i rekordfart de siste årene. Asias samlede befolkningstall har for lengst rundet fire milliarder.
Asias historie
Mange asiatiske land har vært kolonisert. Eksotiske varer tiltrakk de handleglade europeerne, og da Vasco da Gama fant sjøveien til Indias forførende krydder, ble det raskt fart på koloniseringen. Noen asiatiske land forble selvstendige, men slapp likevel ikke unna en sterk europeisk påvirkning, noe Kina i stor grad opplevde under Opiumkrigen.
Severdigheter i Asia
Det er ikke lenger opium og krydder som lokker, men Asia er fortsatt et populært mål når reisefeberen melder seg. Mulighetene for en fantastisk ferie er nesten uendelige på det enorme kontinentet. Kulturperler som Den forbudte by i hjertet av Beijing, Angkor Wat-tempelet i den kambodsjanske jungelen eller indiske Taj Mahal i tindrende hvit marmor, lokker. Lysten på eventyr kan også tilfredsstilles på indonesiske vulkaner, tibetanske vandrestier eller i røykfylte omgivelser fra likbrenningsbål ved Gangesfloden i hinduenes hellige by Varanasi. Den nordlige delen av Asia kan oppleves gjennom et kupévindu på Den transsibirske jernbanen, og Midtøstens oppfinnsomme tiltak for å trekke til seg løstsittende dollar og euro kan iakttas i luksuspregede Dubai. Uansett hva som interesserer mest, er du nesten alltid garantert en reise i særklasse i verdens største verdensdel.